Nejbližší koncerty
  • 19. 04. 2024Drom, Bullfrog, Mayon
  • 20. 04. 2024Kapela Bloody Obsession a Barrák music club pořádají třet...
  • 20. 04. 2024DROM, MAYON, DRUTTY
  • 22. 04. 2024DEAF CLUB (USA) + FUCK MONEY (USA) + DECULTIVATE + SKIPLIFE
  • 23. 04. 2024Joshua Zero (UK) & Wczasy (Pol) & Blue Chesterfield > 23....
  • 23. 04. 2024Výjimečný kytarista a hudebník, několikanásobný držitel B...
  • 26. 04. 2024OBSCENE EXTREME WARM UP TOUR 2024 - tentokrát za účasti I...
  • 26. 04. 2024The Stubs (PL) + Arrogant Twins + Neuro Bats
HUSMAN FEST

EYE FOR AN EYE – Organic CD 2009, Cecek Records

EFAE pocházejí z Holic, odstartovali v roce 2000 a před vydáním loňského Organic(kého) alba disponovali 2 demosnímky a CD The light of my life vydaným vlastními silami v roce 2005. Podle dostupných informací byli pánové od začátku pod vlivem „Sítlu“ a podle poslechu aktuálního nosiče se uvedeného vlivu postupně zbavují.

Nirvana, Pearl Jam, Alice In Chains – to jsou hlavní zdroje inspirace, nikoliv však kopírování. EFAY totiž s tradičního grunge jen vycházejí, navrch k němu roubují alternativní rock. Takže výsledek zní uvolněně, melancholicky, free... Jako kdyby výše uvedené kapely fúzovaly s našimi Animé, Apatheia nebo Illegal Illusion. A výsledek nezní vůbec špatně. Svůj podíl na něm mají solidní instrumentální výkony a hlavně kvalitní anglický zpěv Michala Daleckého, který kromě zpěvu obstarává i jednu z kytar; tu druhou pak Petr Bíbl. Tihle dva mají na vyznění kapely největší podíl – ne, že by basák Vlado Hladík a bubeník Joska Podzimek hráli mizerně, jen nedostávají větší prostor. Bicí jsou většinou umírněné, basa v pozadí, jen tu a tam vystrčí opatrně růžky. Hlavní slovo mají vokály a kytarové hrátky.

Za nejzdařilejší skladbu považuji hitovou Kill The Killers, na opačné straně obliby se krčí prapodivný hokus pokus S.L.I.V.I. Ostatně zdařilejší skladby se nacházejí v první polovině nahrávky, album pak postupně trochu ztrácí dech. Kromě zmíněné Kill... patří k silnějším hned úvodní Fall s procítěným zpěvem a typickými grungeovými změnami tempa. Ležérní kompozice Emotions posunuje EFAE až k emo rocku, ve kterém kapela setrvává i v pocitovce Trapped. Po svižné Down In The Hell ale začínají experimenty, které (u mě) ne vždy dopadají na úrodnou půdu – utahaný úvod Get... ještě překousnu, rozjuchanou funky blbinku New... ale nepobírám, o ještě divnější S.L.I.V.I. už řeč byla.

Zvuk ze studia Pulton je na stylové poměry v pohodě, horší je to s obalem, který není ani hezký, ani informativní – kromě seznamu skladeb, sestavy (bez uvedení nástrojů jednotlivých členů kapely) a krátké děkovačky obsahuje pár fragmentů z textů a šlus. Přeložený dvojlist v dnešní době neobstojí, stejně jako matlanina na titulní stránce případného kupce nepřitáhne.

Seznam skladeb:
  1. Fall
  2. Emotions
  3. Trapped
  4. Kill The Killers
  5. Down In The Hell
  6. Get Away
  7. What Should I Do
  8. New F..king Jam
  9. S.L.I.V.I.
  10. I Feel Good

Čas: 38:48

www.efae.wz.cz

 

www.bandzone.cz/eyeforaneye

 

www.cecek.com


Zveřejněno: 03. 01. 2010
Přečteno:
4004 x
Hodnocení autora:
6 / 10

Autor: Johan | Další články autora ...

Fotogalerie


Komentáře

Zatím je tu mrtvo. Určitě nejsi bez názoru, tak buď první a přidej svůj komentář