Nejbližší koncerty
  • 26. 04. 2024OBSCENE EXTREME WARM UP TOUR 2024 - tentokrát za účasti I...
  • 26. 04. 2024The Stubs (PL) + Arrogant Twins + Neuro Bats
  • 28. 04. 2024Neděle 28.4.2024 PARLAMENT CLUB PLZEŇ. SLOW FALL (Finla...
  • 29. 04. 2024RAEIN (IT) + Stormo (it) + Nervy
  • 04. 05. 2024Při příležitosti vydání split LP Toxic future / Life disa...
  • 06. 05. 2024CLOAKROOM (USA, Relapse) + PANENSKÉ PLAMENY
  • 09. 05. 2024NĀV + Łūt
  • 10. 05. 2024Již dvanáctý ročník rodinného metalového festu BUGRFEST p...
INSANIA

HEADACHE – Headache CD 2008, Cecek Records

Posázavští Headache existují zhruba šest let, prošli klasickým personálním kolotočem a loni debutovali dlouhohrajícím bezejmenným počinem, který se ke mně zatoulal až letos na podzim. Na webu se Headache charakterizují coby HC – crossover, což jsou styly poměrně vzdálené dalším kapelám, ve kterých někteří členové HA působí (Aggressive Tyrants a Primitiv Plebs).

Od první skladby je zřejmé, že HA hledali inspiraci u stylově příbuzných Fourth Face a hned od první skladby jsou evidentní dva závěry: HA na to jdou postaru, bez moderních technologií a syntetických zvuků; HA zatím na FF nemají. Když už je o FF řeč, tak pro pořádek je třeba uvést, že právě zpěvák Incy a jeho manželka (nebo sestra?) Petra na albu HA hostují. Zatímco Incyho vklad není až tak významný, Petra se výrazně podepsala pod vyzněním sedmičky Osudy, kde dostala velký prostor a naložila s ním na výbornou. Ostatní skladby jsou nazpívány Romanem (plus Incym), ale popravdě, nepoznám, kde zpívá kdo. Vokály jsou totiž hodně pestré, jedna změna výrazu střídá druhou, takže dojde jak na řev, tak šepot, čistý zpěv i rapování. Právě rap-pasáže mi pod nos příliš nejdou, navíc jsou většinou doprovázeny muzikou ohranou až běda. Ostatně ona hudba není nikterak novátorská ani originální, podobný mix HC a (nu)metalu je ke slyšení poměrně často. Ostré riffové výjezdy střídají odlehčené úseky, sem tam nějaká ta minimalističtější pasáž, občas i kytarové sólo... Ale aby má slova nevyzněla příliš negativně – ono to pánům docela odsýpá, neustálé změny odhánějí paní nudu na hony daleko a na škodu je snad jen přílišná délka materiálu – o deset minut méně by možná bylo více. Texty jsou v češtině a věnují se strastem života, ať už popisně, nebo jen pomocí náznaků.

Zvuk je celkem v pohodě, cena dokonce vysloveně lidová (lisované CD stojí 50 Kč). Netuším, zda CD vyšlo s tak strohým obalem, jaký dorazil na recenzi... každopádně jediný list s podivným titulním obrázkem, seznamem skladeb a hudebníků je mizérie.

P.S. Doporučuji prostudovat historii na webu... ano, jsem škodolibý... chlapi z HA, to nemůžete někoho poprosit, aby vám těch pár vět „přeložil“ do češtiny?

Seznam skladeb:
  1. Barevná znamení
  2. Adrenalin
  3. Divoký hlasy
  4. Můj boj
  5. Město na dlani
  6. Neo
  7. Osudy
  8. Šance
  9. Špatnej den
  10. Strach
  11. Volání do tmy

Čas: 46:39

Celé album k poslechu na:

www.bandzone.cz/headache

 

www.cecek.com 


Zveřejněno: 31. 12. 2009
Přečteno:
3861 x
Hodnocení autora:
6 / 10

Autor: Johan | Další články autora ...

Fotogalerie


Komentáře

Zatím je tu mrtvo. Určitě nejsi bez názoru, tak buď první a přidej svůj komentář