Nejbližší koncerty
  • 19. 04. 2024Drom, Bullfrog, Mayon
  • 20. 04. 2024Kapela Bloody Obsession a Barrák music club pořádají třet...
  • 20. 04. 2024DROM, MAYON, DRUTTY
  • 22. 04. 2024DEAF CLUB (USA) + FUCK MONEY (USA) + DECULTIVATE + SKIPLIFE
  • 23. 04. 2024Joshua Zero (UK) & Wczasy (Pol) & Blue Chesterfield > 23....
  • 23. 04. 2024Výjimečný kytarista a hudebník, několikanásobný držitel B...
  • 26. 04. 2024OBSCENE EXTREME WARM UP TOUR 2024 - tentokrát za účasti I...
  • 26. 04. 2024The Stubs (PL) + Arrogant Twins + Neuro Bats
TRNY& ŽILETKY Třetí hlas

HELLCIRCLES – Stillness, Demo 2009, selfrelease

Na začátku této recenze bych se asi měl omluvit … a za co? Prostě za to, že mi tak dlouho trvalo, než jsem se k ní dokopal. Ona některá alba se recenzují sakra špatně. Když dostanete vynikající album, je to fajn – pochválíte a během chvíle je to z krku. Když dostanete hrozné album – pohaníte, přidáte něco málo ze svých komplexů a je to z krku. A pak můžete dostat album, u kterého nemůžete dost dobře udělat ani jedno z toho … a to je pak porod.


A tenhle porod nastal právě u téhle italské party, která se letos dostala do do studia, aby natočila své první demo, kterým je Stillness. Ono to album totiž není ani vynikající, ani hrozné … dost dobře ale ani ne průměrné. Ono není ani výživné ani nezáživné, ani povedené, ani nepovedené. Ze všeho nejvíce je … nepopsatelné.


Pokud by si toto album za něco zasloužilo vyloženě pochvalu, pak je to intro „Stillness“ – minutu a tři čtvrtě dlouhá instrumentálka, které vládne kytara a klavír, a to stylem, který balancuje na hranici mezi dokonalostí a plagiátem. Svým perfekcionalizmem totiž připomíná práci Viktora Smolského, sama mi však nebezpečně evokuje cosi z klasické hudby, co bych určitě měl znát.


Po tomto romantickém intru se jde rovnou na věc, a tou je ryzí speedmetal. Kapela se odhaluje až na kost, která mi ale opět něco připomíná … to něco je tentokráte tvorba party, která si říká DREAMAKER. A upřímně – chvílemi nevědět, že poslouchám HELLCIRCLES, klidně bych tvrdil, že jde o DREAMAKER na speedu. Obě party hrají syrový kytarový metal bez nějakých klávesových závojíčků či orchestrálních vatiček.


Zde se ale opět štěpí mé dojmy z tvorby HELLCIRCLES – po zvukové a instrumentální stránce jim nelze naprosto nic vytknout – zvuk je syrový, výrazné bicí ženou skladby vpřed jako stádo splašených koní a až na zvláštní barvu hlasu Marca Parisiho by se kapela stejným zvukem mohla klidně prezentovat i na regulérním albu. Naproti tomu ale tento skvělý zvuk přenáší skladby, které nevyčnívají z té hromady materiálu, který lze sehnat jinde. Trochu by se mi chtělo použít otřepanou frázi „skladbám chybí tah na bránu,“ ale v kontextu alba by to bylo asi jako kdybyste chtěli na bránu táhnout jednotkou splašených tanků. Efekt není ten, že jí trefíte, nýbrž naprosto zadupete do země. Prostě a jednoduše – skladbám jaksi chybí nějaký vyloženě chytlavý nápad – textový či melodický. HELLCIRCLES se sice snaží – v jednotlivých skladbách se střídají rychlé pasáže s melodickými přechody, tu a tam Marco změní styl zpěvu, občas použije i nějaký ten syntezátor. Tyhle drobnosti ale rozmete kolovrátek skladeb jako celku, takže ve výsledku tyhle dobré nápady moc nefungují. Tomu příliš nepomáhá ani fakt, že všechny skladby se valí z reproduktorů v téměř stejném tempu.


Tak, a teď to ohodnoťte. Máte celek, složený z malých, naprosto perfektních dílků, které spolu spolupracují, ale jako celek dávají běžný průměr. OK – zadupejte mě do země i s HELLCIRCLES – dávám osm s tím, že na demo jde o velmi dobrou nahrávku a očekávám, že finální album bude ještě lepší. A jestli ne, jak si mě kruci chlapi nepřejte!!


Čas: 22:18


Seznam skladeb:

  1. Stillness

  2. Let Us Unite

  3. The Damage Done

  4. Turn Back

  5. Rise Again

Web: http://www.hellcircles.com

 

http://www.myspace.com/hellcircles


Zveřejněno: 29. 12. 2009
Přečteno:
3470 x
Hodnocení autora:
8 / 10

Autor: Pushkin | Další články autora ...

Fotogalerie


Komentáře

Zatím je tu mrtvo. Určitě nejsi bez názoru, tak buď první a přidej svůj komentář