Nejbližší koncerty
  • 29. 03. 2024NAURRAKAR Nuclear Misanthropic Black Metal https://www....
  • 03. 04. 2024Gurs - post punk z Baskicka ve šlépějích kapel jako Chain...
  • 04. 04. 2024Conflict (uk), Ginnungagap (cz)
  • 05. 04. 2024Conflict (uk), Eye for an Eye (pl), Lucifer Efekt (cz)
  • 05. 04. 2024Black thrash metalová formace Unpure ze Švédska a black m...
  • 05. 04. 2024Hrají: N.V.Ú. punk ( Východní Čechy ), STREET MACHINE har...
  • 06. 04. 2024Conflict (uk), Eye for an Eye (pl)
  • 08. 04. 2024Pestilence se vrací do Ostravy! Tentokrát je doprovodí Ca...
HEIDEN – Andzjel

BACKFLIPING DOG – Alter Ego CD 2009, Cecek Records

Bečva je řeka na Moravě, Horní Bečva městečko tamtéž a Backfliping Dog hornobečevská kapela, která slovo Bečva zmiňuje nejen ve své historii, ale i v textu o založení vlastního státu s názvem, jak jinak, Bečva. Patriotismus (nebo separatismus?) ale není hlavním motivem textů – ty se motají kolem deviantů (Kulínský, Opočenský, Fritz), chlastu, diskofilů, zmrdů, fašounů a osobních problémů. Slova jsou poskládána metodou „cokoliv nás napadne a trochu se rýmuje, dáme do textu“, takže úroveň je tristní.

Stejné slovo (tristní) dobře popisuje i obal; nebo bída s nouzí, to je taky trefná charakteristika patlaniny bez jediného nápadu. Fotky muzikantů upravené v tom nejjednodušším softu, texty na uniformním podkladu tím nejobyčejnějším fontem, nehezký titulní cover… a že v textech je řada nepřesností a grafických prohřešků, to asi nikomu (kromě mě) nevadí.

Aspoň že muzika je na tom o něco lépe. Staroškolský syrový punk lehce šmrnclý HC celkem slušně odsýpá a díky krátké stopáži jednotlivých tracků ani nezačne nudit. Po intru (zlomek ukradeného evergreenu „Kdyby sis oči vyplakala…“) se rozjíždí šlapavý song s hrubým řevem a než se člověk naděje, je konec. Lehké zvolnění a dvě polohy nabízí asi (hudebně) nejzajímavější a nejchytlavější skladbička Hovado – melodické pasáže s kytarovým brnkáním se střídají se svižným chytlavým refrénem. Mění se vokály, jak v Hovadu, tak v Bečvě vládne obhroublý křikozpěv typu „jak zobák narostl“. A aby vokálních poloh nebylo málo, v následujícím Diskofilovi zazní i celkem přijatelný čistý zpěv, částečně v nějakém nářečí, částečně nesrozumitelný (ne, že by to vadilo, text je krávovina na entou). Deska letí rychle kupředu a když po dvaceti minutách reproduktory zmlknou, je jasné, že tahle kapela dějiny českého punku zatím přepisovat nebude. Sotva průměrná nahrávka poskládaná ze songů, které možná naživo rozparádí hrstku punkových všežravců, nemá v klidu domova jiskru a vlastně ani instrumentální a kompoziční kvalitu.

Zvuk „četrvíodkud“ (studio v bookletu uvedeno není, stejně tak datum nahrávání) taky není žádná sláva, na můj vkus jsou zpěvy vytažené příliš nahoru a kytary utopené; aspoň, že rytmická sekce zní přijatelně.

Seznam skladeb:
  1. Intro
  2. Sbormistr
  3. Hovado
  4. Bečva Separatist
  5. Discofil
  6. Sám proti sobě
  7. Zmrd
  8. Intro II.
  9. Král sklepa
  10. Zabijáci
  11. Fašo
  12. Alter Ego

Čas: 21:37

www.cecek.com

 

www.bandzone.cz/backflipingdog


Zveřejněno: 30. 11. 2009
Přečteno:
4041 x
Hodnocení autora:
4 / 10

Autor: Johan | Další články autora ...

Fotogalerie


Komentáře

Zatím je tu mrtvo. Určitě nejsi bez názoru, tak buď první a přidej svůj komentář