Nejbližší koncerty
  • 16. 04. 2024Extrémní death-thrashová kapela SPIDER KICKER'S z Řecka h...
  • 19. 04. 2024Drom, Bullfrog, Mayon
  • 20. 04. 2024Kapela Bloody Obsession a Barrák music club pořádají třet...
  • 20. 04. 2024DROM, MAYON, DRUTTY
  • 22. 04. 2024DEAF CLUB (USA) + FUCK MONEY (USA) + DECULTIVATE + SKIPLIFE
  • 23. 04. 2024Joshua Zero (UK) & Wczasy (Pol) & Blue Chesterfield > 23....
  • 23. 04. 2024Výjimečný kytarista a hudebník, několikanásobný držitel B...
  • 26. 04. 2024OBSCENE EXTREME WARM UP TOUR 2024 - tentokrát za účasti I...
INSANIA

FOR RUIN – Last Light CD 2009, vlastní náklad

Irská skupina For Ruin vznikla v roce 2003 jako sólový projekt současného kytaristy a zpěváka Johna Murphyho, ke kterému se postupem času přidali další hudebníci. Diskografie kapely se skládá ze tří demosnímků (2004 – 2006), živého DVD (2007), CD December (2007) a EP Enlightened (2009). For Ruin za sebou mají řadu koncertů po boku velkých kapel (namátkou Paradise Lost, Amon Amarth, Rotting Christ, Napalm Death, Skyforger), v plánu pak ostrovní, evropské a skandinávské turné, kterým hodlají podpořit nové album Last Light, které vyšlo letos v říjnu.

Desítka skladeb by měla padnout do noty příznivcům Death, Rotting Christ, Amorphis, Unanimated a Katatonia, alespoň to tvrdí promo dopis. A ač se zdá uvedený vzorek tak trochu nesourodý, v podstatě se dá říci, že tvorba For Ruin obsahuje jak deathové eskapády, tak atmosférické momenty; jak kytarové ekvilibristiky, tak zemité riffy. Z nahrávky evidentně čiší snaha o co nejpestřejší projev a budování temné atmosféry.

Ač kapela sebe sama charakterizuje jako black / death, pro mě jsou For Ruin typickým seskupením, ke kterým patří slůvko dark. Ono už intro, na současné poměry nevídaně dlouhé, naznačí, že v dalších kompozicích se bude odehrávat souboj kytarových vyhrávek s ponurými momenty pod bedlivým dohledem přepestrých bicích. Care of Death nabízí v úvodu nejsvižnější muziku, do jaké se irský kvartet pouští, leč po zběsilé vichřici přichází zklidnění a spousta kytarových melodií. Ostatně poslední tři slova předcházející věty dokonale pasují na všechny ostatní skladby, které následují. Tempo se střídá, atmosféra houstne a uvolňuje se, kytarové eskapády neberou konce… třeba v páté Solace se do nemilosrdné řeže připojují silná a neotřelá sóla. Samozřejmě, některé postupy jsou trochu krkolomně, ale většinou působí nahrávka svěžím a vstřícným dojmem – stačí pár poslechů, a For Ruin jsou zalezlí „pod kůží“.

Drobná výhrada je přesto na místě a směřuje vokálnímu projevu Johan Murphyho, který je prakticky pořád stejný, na jedno kopyto. Nějaké osvěžení ve zpěvu by nahrávce jistě prospělo, nějaká čistější poloha ala Fernando Ribeiro nebo Big Boss by do klenutých melodií pěkně sedla. Ostatně posoudit může každý, celá nahrávka je na stránkách kapely ke stažení zdarma…

Seznam skladeb:
  1. Enlightened
  2. Care of the Dead
  3. Decline
  4. In Suffering
  5. Solace
  6. Recoil
  7. Crawl
  8. Deluge
  9. Cold Call
  10. Elysium

Čas: 39:39

www.forruin.com

 

www.myspace.com/forruinband


Zveřejněno: 23. 11. 2009
Přečteno:
3238 x
Hodnocení autora:
7 / 10

Autor: Johan | Další články autora ...

Fotogalerie


Komentáře

Zatím je tu mrtvo. Určitě nejsi bez názoru, tak buď první a přidej svůj komentář