Nejbližší koncerty
  • 29. 03. 2024NAURRAKAR Nuclear Misanthropic Black Metal https://www....
  • 03. 04. 2024Gurs - post punk z Baskicka ve šlépějích kapel jako Chain...
  • 04. 04. 2024Conflict (uk), Ginnungagap (cz)
  • 05. 04. 2024Conflict (uk), Eye for an Eye (pl), Lucifer Efekt (cz)
  • 05. 04. 2024Black thrash metalová formace Unpure ze Švédska a black m...
  • 05. 04. 2024Hrají: N.V.Ú. punk ( Východní Čechy ), STREET MACHINE har...
  • 06. 04. 2024Conflict (uk), Eye for an Eye (pl)
  • 08. 04. 2024Pestilence se vrací do Ostravy! Tentokrát je doprovodí Ca...
F.O.B. - Outside The Palace Walls

POD PAROU – best of fest pod parou 2008 2DVD 2009, Fest Pod Parou

Loni v srpnu se v Moravské Třebové konal šestý ročník punkového festivalu Pod Parou. Vedle tuzemských punkových kapel se objevila řada zahraničních hostů, v nejednom případě zvučného jména. Přehled účinkujících přináší dvě DVD umístěné v jedné krabičce s mizerným obalem, ze kterého se člověk kromě seznamu kapel (navíc neodpovídajícího pořadí) nedozví zhola nic.

DVD I.: Jednoduché menu – nemenu nabízí pouze jednu možnost – přehrát. Takže rovnou na věc – a první jsou tu Werglův Pjos. Nedávno jsem recenzoval jejich novinku, která zněla o mnoho lépe než kapela naživo. Své dělá nepříliš kvalitní zvuk, své nepříliš jisté vokály. Podstatně hůř na tom jsou Heebie Jeebies. Jejich poslední CD přímo nesnáším a ani koncertní provedení jejich prapodivného nepunku mě nepřesvědčilo, že bych HJ ještě někdy musel vidět (slyšet). Ještě štěstí, že se na obrazovce objevují záběry fanoušků, jinak bych skočil dál (ale ono to nejde, sakra, proč?). Jo, Volant, ty mám rád. I tady mě jejich muzika baví, veselý sax punk má náležitou podporu fanoušků. Legendární Znouzectnost, nekonečněkrát lepší než HJ, potěší ještě než začne hrát vtipným zpívaným odmítnutím házení kelímků na pódium. Typické zpěvy, dáma se saxofonem, paráda. Maďarská Aurora a maďarsky zpívaný maďarský punk načichlý HC dokreslují záběry punkerů stavících stany, přicházejících do areálu, pogujících… v životě jsem tolik kohoutů neviděl. Jo, Aurora průměr. S Totálním nasazením zpívá celý kotel – zasloužený úspěch další letité party. První zahraniční kapelou jsou Američaní Leftöver Crack, u nichž zaujme jen frenetický řev jednoho z vokalistů. Slovenská klasika Konflikt je o poznání kvalitnější, kytarové hrátky Pala Chodelky opravdu stojí za to. Ale to, co se povedlo režisérovi (střihačovi? – ono je to fuk, jde o jednu osobu), je ostuda… zrcadlově převrácený obraz při děkovačce působí hodně amatérským dojmem. Legendární anglická parta UK Subs svým obstarožním punkem nijak extra nevybočuje, řada našich kapel hraje stejně nebo lépe. Total Chaos (USA) strčí Anglány do kapsy, jsou plní energie a zaslouženě dostávají největší prostor. Mám pocit, že Slobodná Európa byla v lepší formě před 20 lety… nudný song naštěstí opět doprovází obrázky fanoušků z kempu a okolí areálu. N.V.Ú. jsou léta zárukou kvality a i tady potvrzují svou pozici na tuzemské scéně. K Tleskač patří fotbalové dresy a dechy, ale jejich veselé ska mě nebere, stejně jako triviální punk v podání Punk Floid (navíc s infantilním textem). Z bicmena SPS se pěkně páří, skladba Svoboda je stará snad 20 let, text možná trochu ztratil na aktuálnosti, ale SPS jej pořád zpívají… inu nostalgie. První disk zakončují Amíci The Casualties s řízným punkem s přesahy k HC.

DVD II.: Zahajují Visions Days a slušně zahraný převzatý song od HNF. Ilegality ze Slovenska to celkem šlape, Red Insect to celkem nešlape. Baracka (Maďarsko) servíruje složitější punk s netradičním měkkým vokálem v mateřštině, ale mě se docela líbí, podobně jako Houba, kterou může těšit i velice vstřícné přijetí od davů přihlížejících. Do řady! průměr, skákalové SkaNdaal lepší Tleskače, hlavně díky výrazné zpěvačce, kterou ale „díky“ střihačovi skoro neuvidíte…  Znouzectnost (podruhé), tentokrát s hitem Hasiči, při kterém jdou fanoušci tradičně na bobek, aby se startem refrénu vyskočili (a začali vyhazovat kelímky s pivem). I UK Subs se objevují na obou nosičích a pocity z nich mám úplně stejné jako poprvé. Total Chaos a další repete, platí již jednou napsané. Proč je do muziky The Casualties namíchaná vážná hudba nechápu, naštěstí to netrvá věčně a Američané můžou i podruhé ukázat, zač je toho loket. Vracejí se i N.V.Ú. a po nich překvapivě výrazné přitvrzení, titulkem označené jako „náš milý metalový host“. Thrashcoreoví  Scarecrow se sice mezi punkovými kapelami vyjímají jako kočka mezi holuby, ale instrumentálně strčí většinu pankáčů hravě do kapsy. Na závěr SPS a Ruská aneb Splet si Ivan kombajn s tankem…, při níž se zpěvák odvážně vrhá z odposlechu do kotle, a že při tom musí přeskočit dobré 3 metry!

Již v úvodu jsem poznamenal, že zvuk není příliš kvalitní a tohle tvrzení platí pro všechny kapely beze zbytku. Škoda, ani tak by mi nevadilo, že je to jen stereo, kdyby „to“ hrálo. Obraz ve formátu 16:9 – pochvala. Střih, kamera, klapka (smích) - ale jo, nuda to není, záběry se střídají na pódium i z pódia, na fanoušky, na muzikanty, obraz v obraze, různé montáže…

Celkově ale žádná sláva. Komplet nejspíš potěší hlavně návštěvníky festivalu, kteří zavzpomínají… Ostatní budou žehrat na špatný zvuk, který sice v případě DVD formátu nehraje tak důležitou roli jako v případě CD, ale přesto sledování dvouhodinového sestřihu hodně ztrpčuje.

Top 5: Konflikt, Scarecrow, The Casualties, Total Chaos, Znouzectnost

Čas: 63:40 + 52:47

DVD (asi) vyšlo v režii pořadatelů Festu Pod Parou, distribuuje jej Papagájův hlasatel.

www.phr.cz


Zveřejněno: 20. 11. 2009
Přečteno:
3466 x
Hodnocení autora:
5 / 10

Autor: Johan | Další články autora ...

Fotogalerie


Komentáře

Zatím je tu mrtvo. Určitě nejsi bez názoru, tak buď první a přidej svůj komentář