Nejbližší koncerty
  • 26. 04. 2024OBSCENE EXTREME WARM UP TOUR 2024 - tentokrát za účasti I...
  • 26. 04. 2024The Stubs (PL) + Arrogant Twins + Neuro Bats
  • 28. 04. 2024Neděle 28.4.2024 PARLAMENT CLUB PLZEŇ. SLOW FALL (Finla...
  • 29. 04. 2024RAEIN (IT) + Stormo (it) + Nervy
  • 04. 05. 2024Při příležitosti vydání split LP Toxic future / Life disa...
  • 06. 05. 2024CLOAKROOM (USA, Relapse) + PANENSKÉ PLAMENY
  • 09. 05. 2024NĀV + Łūt
  • 10. 05. 2024Již dvanáctý ročník rodinného metalového festu BUGRFEST p...
ASMODEUS - "Pobřeží královny Marie"

ABSENTIA LUNAE – Historia Nobis Assentietvr CD 2009, ATMF

Když jsem si tento nosič italských Absentia Lunae poprvé prohlédl a zběžně poslechl, ihned jsem ho založil na samotné dno balíku s cedly a usoudil, že tam mu bude nejlépe a rozhodně jsem od něj neočekával nějakou velkou hudební kratochvíli. Po delší době na něj přeci jen došlo a já musel přehodnotit svá stanoviska, která se ukázala jako unáhlená, protože jejich variace na téma black metal se po bližším seznámení začala jevit jako zajímavá a originální.

Vše zahajuje intro, které je značně nervní, ale zároveň skvěle navozuje atmosféru pro věci nadcházející. Kombinace ambientních ploch, orchestrálních pasáží, podivných ruchů a deklamace textu působí naprosto chladně, temně a slabším povahám asi trochu pocuchá nervy. Počítám, že tento úvod (a závěr) obstarala známá postava MZ (Locus Mortis, Urna, Arcana Coelestia), která si v podobných záležitostech vyloženě libuje. Poté už nastupuje Condemnation of Rationalism a od prvních tónů se začíná valit black metal v těch nejryhlejších otáčkách, který je přibržděn jen na několik málo okamžiků. Zvuk bych rozhodně nenazval křišťálovým, ale všechny nástroje jsou čitelné a jeho zvláštní zastření se k podobně laděnému materiálu vyloženě hodí. Třetí skladba má nehorázně dlouhý nejen název, ale i stopáž (takřka devět minut). Po relativně „klidném“ úvodu se vše opět zvrhává a hlavně bicí upalují v opravdu řádné rychlosti. Jestli jsem vše dobře pochopil, bubnovat by zde měla bývalá výpomoc Belphegor na tour zovoucí se Blastphemer. V půlce se ale ke slovu opět dostane zvolnění a dokonce i čistý zpěv. Celé album má zvláštní psycho atmosféru (vzpomněl jsem si na Enslaved kolem Monumension a Mardraum), která v kombinaci s rychlými sypačkami působí zajímavě a neotřele a The scream & Its Enlightening Echo je toho nejlepším důkazem. Jako nejzdařilejší kus celého výtvoru pak hodnotím následující The Timeless Call – Cruelly does it resound!, která během šesti minut dokáže nabídnout vše od ultra rychlých pasáží a uřvaného vokálu až po klidnější (nutno brát tento výraz s rezervou) úseky s čistým zpěvem. V předposlední In the sign of Aries… se ukáže být ambientní mezihra jako příjemné zpestření a příprava na závěrečnou pasáž, která se opět prožene neskutečnou rychlostí. A jak celá nahrávka začala, tak i končí. Poslední věc obstarává Outro, které nabídne ambientní plochy a po předešlé řezničině působí jako balzám na krvácející sluchová ústrojí. Jak úvod, tak závěr se hodně povedl a mají zásadní podíl na originálním vyznění celku.

Celé album působí temně, zle a má zvláštní atmosférů, která je naprosto chladná a odlidštěná. Vyloženě se nabízí oblíbené slovní spojení některých redakčních kolegů anti-human. A grafické provedení přebalu to jen potvrzuje (ostatně, při prohlížení stránek jejich vydavatelské společnosti si také moc srandy neužijete). Jedna z výtek ale směřuje k délce skladeb. Při podobné palbě je rozmezí 6 – 8 minut opravdu na hraně. Rozhodně jde o zajímavé těleso. Jedná se o album, na jehož poslech musí být ta správná nálada a ty správné podmínky. Když se ale vše sejde…

Čas: 46:29

Seznam skladeb:

  1. Neuropa Calling
  2. Condemnation of Rationalism
  3. There are Chilling Signs of an Eternal Farewell (along the Ever - Awakening Trailed Path)
  4. The Scream & Its Enlightening Echo
  5. The Timeless Call – Cruelly does it resound!
  6. In the sign of Aries, History will prove us right
  7. Hyperborean Sun Found

Zveřejněno: 08. 11. 2009
Přečteno:
3404 x
Hodnocení autora:
7 / 10

Autor: Goro | Další články autora ...

Fotogalerie


Komentáře

Zatím je tu mrtvo. Určitě nejsi bez názoru, tak buď první a přidej svůj komentář