Nejbližší koncerty
  • 20. 04. 2024Kapela Bloody Obsession a Barrák music club pořádají třet...
  • 20. 04. 2024DROM, MAYON, DRUTTY
  • 22. 04. 2024DEAF CLUB (USA) + FUCK MONEY (USA) + DECULTIVATE + SKIPLIFE
  • 23. 04. 2024Joshua Zero (UK) & Wczasy (Pol) & Blue Chesterfield > 23....
  • 23. 04. 2024Výjimečný kytarista a hudebník, několikanásobný držitel B...
  • 26. 04. 2024OBSCENE EXTREME WARM UP TOUR 2024 - tentokrát za účasti I...
  • 26. 04. 2024The Stubs (PL) + Arrogant Twins + Neuro Bats
  • 28. 04. 2024Neděle 28.4.2024 PARLAMENT CLUB PLZEŇ. SLOW FALL (Finla...
TELEPATIE VI

Lyfthrasyr (D), Mater Monstifera, Trollech, Agony, S.I.N.S.I.D.E.

Předposlední říjnová sobota se nesla ve znamení velmi chladného a uplakaného počasí. Teploty se pohybovaly těsně u hranice záporných čísel, občas přišla drobná sněhová přeháňka a ledový vítr od rána bičoval jihočeskou metropoli. Prostě počasí, při kterém by bylo nejlepší si doma pořádně zatopit, uvařit teplý čaj a zpoza cejchy sledovat nějaký ten šlágr v televizi.

To se však nestalo a první nedočkaví fans již od šesté hodiny odpolední okupovali vstupní bránu do Marty´s Clubu. Byla to velmi povzbudivá předzvěst toho, že návštěvnost dnes bude nadprůměrná. A taky že nakonec byla. Do klubu se nakonec vměstnalo přes 200 platících a ti vytvořili neuvěřitelnou kulisu všem vystupujícím bandám.

     Jako první se na pódium řadí pardubičtí S.I.N.S.I.D.E., kteří na poslední chvíli nahradili rozpadnuvší se Tears Of Rain. Komu by se mohlo zdát, že tzv. „otvírák“ akce nevzbudí u přítomných fans mnoho pozornosti, tak ten se v dnešním případě šeredně mýlí. Od prvních tónů se plac pod pódiem slušně zaplňuje a Pardubičtí tak mohou rozehrát svůj řízný metalcore, doplněný špetkou elektroniky, na plné pecky. Další velká pochvala patří zvukaři, který po celý večer servíroval posluchačům velmi solidní zvuk. S.I.N.S.I.D.E. přijeli do Budějovic propagovat svoji aktuální studiovou nahrávku, kterou máte možnost vyslechnout na jejich Bandzone profilu. Set to byl velmi povedený, bez sebemenších zádrhelů. Fanoušci kapelu náležitě odměnili a mohlo se jít pomalu dál. (Yvor)

     Další a další návštěvníci proudí do útrob klubu, kde se již na prknech, co znamenají svět, připravují značně omlazení Agony. Jak jsem již naznačil, Agony v nedávné době prošli personálními změnami a musím říct, že mé obavy o dalším směřování kapely byly zcela neopodstatněné. Mrcy drží vedoucí otěže pevně ve svých rukou a kapela se drží stále svých zajetých postupů na kolejišti melodického death metalu. Že mají „Mrcyovci“ v Budějovicích pevnou fanouškovskou základnu, o tom není žádný pochyb. Potvrdilo se to i při jejich dnešní show. Pod pódiem začíná být pomalu a jistě nehýbatelno a Agony tak mohli do svých fans nahustit průřez jejich tvorbou. Samosebou nebylo myslitelné zapomenout na dnes již legendární „From Dusk Till Down“ z CD Call the Rain, ale pochopitelně ani na aktuální novinku v podobě siglu „Reborn“. Ohlas publika je výtečný a myslím, že dalších slov netřeba. (Yvor)

Organizační povinnosti mě volají ke vstupu, kde došlo takřka k prostorovému kolapsu. Ucpané schodiště u vstupu a navíc došly identifikační pásky. Děvčata u vstupu vše řeší narychlo zapůjčeným razítkem od Martyho a dál již vše běží jako po nitkách.

     Najednou se kolem mě začíná zvedat množství postav, kvapem dopíjejí a upalují k pódiu. Hotové stěhování národů (což jsem bral jako pozitivum, protože na baru najednou nebyly žádné fronty :o). To je neklamným znamením toho, že na pódium se hrnou takřka domácí Mater Monstifera z Trhových Svinů. A že pod pod pódiem toho lidu bylo! Musel bych dlouho pátrat v paměti, kdy jsem naposledy zažil takto hojně navštívenou klubovou akci, kde bylo v kotli tak živo. To se to pak hraje… Je vidět, že „trhovci“ hrají hodně často, protože na jejich živé prezentaci je to znát. Škoda, že na poli studiovém jsou o poznání méně aktivní, protože novou fošnu už by to vážně chtělo. Ale snad už se blýská na lepší časy. Tento večer se nabízel klasický průřez tvorbou, tudíž došlo na Nevinnost, Sémě duší zčernalých, singlovku Beletseri (pro moji osobu jasný vítěz ze všech skladeb od MM nejen tohoto večera, jen ta Zuzanka chyběla…) a dostalo se i na skladby, které by se měly dostat na novinku s názvem Na zrcadlech lží. O nějakém konci nechtějí fans ani slyšet, a tak přijde na řadu ještě cover Kreator se sympatickým názvem Phobia. Byť podobně zaměřená tvorba není zcela mým šálkem a v black metalu se většinou pohybuji po trochu jiných stezkách. Musím uznat, že tento večer se jejich set povedl. Na tomto mém konstatování měla lví podíl i skvělá atmosféra. Až si pánové a dáma museli připadat jako metalové celebrity :o). Ostatně, na netu už kolují živé obrázky (třeba na www.bandzone.cz/matermonstifera ), takže se stačí podívat. (Goro)

     Stejně jako Mater Monstifera, tak i lesní tvorové z Trollech vsadili na průřez, kde se kromě debutu dostalo na kompletní studiovou tvorbu a i v tomto případě došlo na ochutnávku z připravované desky (měla by se jmenovat Jasmuz). Takže Trollech do nás nahrnuli Řeka smete, co jí patří, V rachotu hromů, Volám do lesů, Stromy jsou v nás, nebo třeba Mýtiny hoří. Prostě prověřená klasika. Nová věc zněla hodně nadějně a navnadila. Název si nepamatuji, ale tuším, že měla něco spolešného s kovářem. Nezbývá než se těšit na nové album a doufat, že vyjde v co nejkratším termínu, protože i v tomto případě utekla od poslední studiovky řádná doba. A když v závěru zazněla klipovka a hitovka Ve stínu starých dubů, bylo vymalováno. Trollech jsem viděl po delší době a musím napsat, že jim to hraje náramně a jejich lesní black metal stále funguje znamenitě. Pro moji osobu nej kapela večera. A i zde musím zmínit vynikající atmosféru po celou dobu jejich setu. Pokud někdo čekal, že po odehrání MM se dav pod pódiem rozprchne, mýlil se. Nezbývá než smeknout před všemi, kteří tento večer dorazili a vytvořili naprosto vynikající podmínky pro všechny vystupující. (Goro)

     Jako poslední, a zároveň v pozici hlavní kapely večera, se na pódium připravují němečtí Lyfthrasyr. Ti do jihočeské metropole dorazili až z dalekého Karlsruhe a bystřejší vědí, že se před dvěma lety představili i na AFOD festivalu. Následovala poněkud delší příprava a zároveň zvukovka, která pravděpodobně zapříčinila drobný odliv fans. Přesto jich v klubu většina zůstala. A ti, kteří se rozhodli setrvat, rozhodně nelitovali. Jejich aktuální album „The Recent Foresight“ sklízí velmi kladné recenze po celém světě a tak není divu, že i u nás v Budějovicích byl základ play listu postaven právě na výše zmíněném CD. Fanoušci atmosférického balck metalu s příměsí elektronických prvků a ruchů si zajisté přišli na své. Skladby jako „Rage towards Apathy“ či „Ventura and Value“ za podpory zapůjčeného bubeníká z rakouských Belphegor zajisté patřily k vrcholům jejich setu. Osobně hodnotím koncert našich německých sousedů za velmi vydařený a každému, komu je jejich hudební styl blízký, vřele doporučuji. (Yvor)

Čas se pomalu a jistě naplnil a po skončení koncertního setu skupiny Lyfthrasyr se klub pomalu vyprazdňuje. Drtivá většina přítomných tak atakuje přilehlé bary a různé non-stopy, kde se dle tajných informátorů (Ifa) pařilo až do brzkých dopoledních hodin.

Z pozice pořadatele považuji akci na velmi povedenou a jak již bylo výše zmíněno, obrovský dík zasluhují především fanoušci, kteří se postarali o luxusní atmosféru a stali se tak hnacím motorem celé akce.

Pozn. Fotografie jsme si zapůjčili od fotografů: Pauky, Pataozzy a Eva. Děkujeme.

 


Zveřejněno: 22. 10. 2009
Přečteno:
3578 x
Autor: Yvor | Další články autora ...

Fotogalerie


Komentáře

27. 10. 2009 14:24 napsal/a Ifa
Hance
Za to já jsem se pěkně rozsekal a se mnou několik x lidí, které si raději nepamatuji...:)
27. 10. 2009 10:07 napsal/a Hanka
Ach jo...
taky jsem tam chtěla být, ale nepodařilo se mi rozkrájet se....
27. 10. 2009 00:08 napsal/a Nathanella
Ach jo...
a já tam tolik chtěla být
25. 10. 2009 12:37 napsal/a Trava
fotky...
Chceme více fotek:-)