Nejbližší koncerty
  • 29. 03. 2024NAURRAKAR Nuclear Misanthropic Black Metal https://www....
  • 03. 04. 2024Gurs - post punk z Baskicka ve šlépějích kapel jako Chain...
  • 04. 04. 2024Conflict (uk), Ginnungagap (cz)
  • 05. 04. 2024Conflict (uk), Eye for an Eye (pl), Lucifer Efekt (cz)
  • 05. 04. 2024Black thrash metalová formace Unpure ze Švédska a black m...
  • 05. 04. 2024Hrají: N.V.Ú. punk ( Východní Čechy ), STREET MACHINE har...
  • 06. 04. 2024Conflict (uk), Eye for an Eye (pl)
  • 08. 04. 2024Pestilence se vrací do Ostravy! Tentokrát je doprovodí Ca...
HUSMAN FEST

ELYSIUM – Nine ways to leave CD 2009, Pařát

Devět cest do nikam = devět způsobů odchodu z našeho světa. Zajímavé téma se line celým albem, stejně jako symbolika čísla 9 – 9 skladeb, 9 tragédií, 9 křížů na smutečních oznámeních v bookletu a 9 mrtvých hned v první skladbě. Asi ani nemusím dodávat, že se na albu podílelo 9 muzikantů, 5 členů kapely a 4 hosté. A když devítku odmocníme, vyjde nám trojka představující 3 styly, které se celým albem proplétají – majoritní death metal, sekundární thrash metal a minoritní HC.

Elysium nejsou na hudebním poli žádnými nováčky, existují zhruba 6 let a mají za sebou dvě alba. Proto celkem překvapí, že třetí deska vychází jako příloha magazínu Pařát (předchozí počiny pod Pařátem znamenaly pro Winselland i Edain oficiální debuty). Ale situace s vydavateli je jasná, moc jich nemůže kapele nabídnout, že dostane CD do 1500 rukou během velmi krátké doby…

Z předchozího alba jsem slyšel pouze jediný song, který mě příjemně navnadil na poslech novinkového materiálu. Ten startuje asi největší pecka s výrazným hitovým potenciálem v podobě chytlavého refrénu; kromě něj nabízí skladba spoustu zvratů, po pomalém úvodu následuje krátká střednětempá deathová pasáž, po ní překvapivě kytarové sólo, záhy thrashová smršť s naštvaným řevem a teprve poté dojde na zmiňovaný refrén, který se zabydlí v podvědomí a ne a ne jej odsud vystrnadit. Se zpěvem pomohl Jirkovi Honza ze skupiny Human Scum. I dvojka překvapí hned na začátku – kytarové ekvilibristiky se dočkáme právě v úvodu a postaral se o ní Ashok z Root. Za mikrofonem se vystřídali hned tři křiklouni, vedle stabilního Jirky další dva hosté – Bejv z Despise a Ondra z Elysium (jestli si říkáte, že jsem se přepsal, tak vězte, že kytarista Elysium Ondra je u mikrofonu v pozici hosta, alespoň dle bookletu). Posledním hostem je Jarda z Despise, který si vystřihl sólíčko v Betrayed By Your Blood, jinak umírněnější kompozici s mluvenými pasážemi. Ve War Abating zazní v úvodu siréna a pak se jak na běžícím pásu střídají melodie i tři vokály. Instrumentálka lehce načichlá orientem trochu odlehčuje atmosféru a po ní dojde na HC řežbu Golden Gate To Go. Závěr patří složitějším postupům i dálněvýchodním motivům. Celkově se jedná o pozoruhodný materiál, který by měl potěšit vyznavače všech deathmetalových odnoží (jak drtících rubanic, tak sofistikovanějších pomalejších skladeb) i thrashových vypalovaček.

Textový koncept jsem už nakousl v úvodu a je stejně zajímavý jako samotná muzika. Jednotlivé texty často popisují skutečné události a také jsou skutečným osobám věnovány. Od pověsti o 9 křížích se přesuneme do současnosti a postupně dojde na oběti AIDS, domácího násilí (dobře známý případ vraždy Ireny Neffové), leukémie (Jirkova kamarádka na ní zemřela), drog, válek, motocyklových nehod (další Jirkova kamarádka se stala obětí havárie) nebo vysokohorských výstupů.

Poměrně netradiční obal překvapí převahou okrové barvy, potěší zajímavými kresbami i texty v podobě smutečních oznámení, ale… těch „ale“ je žel více. Jednak se nepodařilo odladit všechny překlepy (housband, různé názvy skladeb na stránce s texty vers. na zadní straně obalu), jednak mi tam vůbec nepasuje skupinové foto, které rozbíjí stránku s podlouhlým obrazem, takže po třech navazujících panelech následuje uvedená (poměrně nekvalitní) fotka a pak zrcadlově otočený jeden z panelů. Zvuk se povedl nepoměrně lépe, nahrávalo se v „Imperial Foeticide a Despise studio“ a nahrávka zní fajnově.

Celkový dojem z pestré nahrávky je lepší než dobrý. A protože „dobrý“ je ve škole průměr, tak Elysium berou nadprůměrné body a zároveň status nejlepšího CD, které zatím v režii Pařátu vyšlo.

Seznam skladeb:
  1. Bloodstained Bridal Veil
  2. When Pleasure Turns To Curse
  3. One Day She Will Ask
  4. Betrayed By Your Blood
  5. The Feast Of The Dying Sun
  6. War Abating
  7. The Last Sunrise
  8. Golden Gate To Go
  9. Touch The Sky

Čas: 34:18

www.elysium.cz

 

www.paratmagazine.com

 

Zveřejněno: 16. 10. 2009
Přečteno:
3677 x
Hodnocení autora:
7 / 10

Autor: Johan | Další články autora ...

Fotogalerie


Komentáře

04. 07. 2011 19:10 napsal/a james
tak
se mi snad poprvé v životě podařilo chytit na sobotním koncertě cd. Elysium jsem si moc užil. Tohle album je dobrá práce.
17. 10. 2009 11:01 napsal/a DW
Kluci
stane se.. Žádnej stres :) Chyby v bookletech mají i mnohem větší jména..
16. 10. 2009 23:45 napsal/a Jirka (Elysium)
chyby v bookletu
Johane, předně moc děkuji za celé Elysium za tvůj názor na naše CD předaný prostřednictvím této recenze. Chtěl bych jen vysvětlit ty chyby v bookletu. Máš naprostou pravdu. Sami nechápeme jak se to mohlo stát. Vše jsme zkontrolovali a chyby opravili a poslali ještě pak opravenou verzi, ale nějakým nedopatřením se nakonec do tiskárny dostala ta neopravená verze. Nevíme kdo udělal chybu, ale teď už je to úplně jedno, tímto si tedy sypeme popel na hlavu.