Nejbližší koncerty
  • 18. 05. 2024Nehledali se, až se nenašli. Kiss Me Kojak a Fetch! patří...
  • 18. 05. 2024BELL WITCH (USA) + THE KEENING (USA)
  • 24. 05. 2024MORTHYMER Mysteriózní persona, které dali život členové ...
  • 25. 05. 2024Warm-up festivalu Pod parou míří i do Ostravy! Vystoupí T...
  • 27. 05. 2024NO FUCKER - d-beat & rawpunk z New York City, známý mj. d...
  • 29. 05. 2024Violent Way (USA) + Remdik (SK)
  • 31. 05. 2024Ráďa & Pepča proudly present: "Jen pro ten dnešní den sto...
  • 03. 06. 2024HIGH ON FIRE (USA) + REPELENT SS
ETEF 2024 (19.-20. 7. 2024)

STIGMA - Pain For My Body CD 2009, IFA Records

Trochu nechápavě jsem zíral na sado-masochistický obal Boskovické death metalové kapely Stigma a přemítal, kdy naposled jsem tento název slyšel. Ihned, jak jsem posléze otevřel paperback, jsem seznal, že tohle je přece "Novácká" zpívající mamina Alžběta a její skvadra, jež hrála svou roli v dosud jedním z nejkurióznějších pokusů o reportáž na metalové téma. To, že jsme tehdy byli televizí Nova vylíčeni jako banda pošuků, která si libuje v mrtvolách a infantilních textech by mne ani tak nezaráželo, kdyby se autoři opět neopírali o již dávno seschlá jména, která jsou sice poslouchána, ale propagovat opravdu nepotřebují. Demence.

Po tomto zjištění jsem okamžitě projel starší recenze dosavadních nahrávek kapely na Fobii, abych tak trochu nahlédl do hlav mých kolegů. Nacházel jsem tam povětšinou to, s čím bych se sám mohl plně ztotožnit i v případě nové fošny nazvané „Pain For My Body“. Již od úvodní „I Feel Your Blood“ jsme znovu konfrontováni s béčkovým death metalem, do kterého zkušeně growluje ďábelská samice Běta.

Připravte se na opětovné chycení do tenat starých a dávno zapomenutých jmen prachem zavátého death metalu, kdy groovy riff střídá „strašidelnou pasáž“, přičemž vše je podbarvováno pohodově odkopávajícími bicími a klasickým old school murmurem. Ihned si asi vzpomenete na Vomitory či nedávno recenzované Avulsed, z českých luhů a hájů třeba  na Melancholy Pessimism/Krabathor. Groovy nátlakové riffy dvojky „No Return“ jsou brzy ozvláštněny pinch harmonics a předvídatelnými zlomy, jež se ovšem příjemně poslouchají, neboť zkušený posluchač jednoduše ví, co ho čeká. Žel po dvou minutách stále stejné jízdy vpřed toho již začínáte mít pomalu dost, ovšem právě v tu chvíli se Stigma zvedne a napere do vás punk ve stylu předškolních bijců Fleshless (ach ta vaše plánovaná infantilie, chlapci :)). Poté se kapela ovšem satanužel opět vrací na začátek a tak je konec skladby jakoby spolknut.

Track třetí „There's No Way Out“ je to samé v bledě modrém, opět se nacházíme o deset, patnáct let v minulosti a společně propátráváme čerstvě založené, leč již po čertech prohnilé krypty Cannibal Corpse a buďte si jistí, že vás ten něžný rarach u mikrofonu několikrát na starého pardála Barnese odkáže. V této skladbě mám trochu problém s frázováním, rozhodně bych jej řešil poněkud jinak, ovšem to je nejspíše jen má degenerace (Dharm chápe). Skladba jen tak prosviští kolem, vy máte čas přemýšlet o všem možném a ve výsledku máte pocit, že vám při rychlém konci od začátku jaksi ulétávaly včely.

Titulní „Pain For My Body“ je, se svými zasekávačkami, naprosto jasnou reminiscencí na šlapavý US bdm školu, připomene jak death n’ rollisty SFU, tak Suffocation a je – jednoduše naprsto totožná se zbytkem alba. Stigma si nenajde čas na jakoukoliv inovaci, šokující zastávku, vše odvedeno ve stylu raných 90. let bez jakékoliv snahy o vylepšení prastarého soundu. Sound. Je dobře odvedený, něco mezi US a starou švédskou školou (Dismember), pochvala míří do studia Shaark Petrovi Nejezchlebovi/Pavlovi Hlavicovi, produkci si poté ohlídala sama kapela.

Ať tak, či tak, jedno se jim prostě upřít nedá. Drhnou to poctivě a svou úlohu na scéně splní. Pro všechny fanoušky, toužící po opětovném zachycení atmosféry deathu 90. let, ať už na kotouči, či naživo, bude nová Stigma dobrým poslechem. Naschvál neříkám vynikajícím, do toho jim chybí vytříbené nápady, odlišení jednotlivých skladeb od sebe (hrnclovačka+break dobré, leč dokonce ani toho se všude nedočkáme) kvalitní riffy a nějaká přidaná hodnota (pokud nepočítáme female fronted přímo jako plus, což někteří z nás (i já) jistě budou). Připomínka starých dobrých válů jiných kapel a  posluchačská pohoda. Pět. Nikoliv sedm. Pardon

Nejlepší skladba:“ Trapped in own nets“

Čas: 36:03

Seznam skladeb:
  1. I Feel Your Blood
  2. No return
  3. There's no way out
  4. Pain for my body
  5. Mental Breakdown
  6. Intolerance
  7. Escape from this world
  8. The hollow abyss
  9. Trapped in own nets
  10. A prisoner on this planet
http://bandzone.cz/stigma
http://www.stigma.wz.cz/cz/aktuality.php

Zveřejněno: 14. 10. 2009
Přečteno:
3623 x
Hodnocení autora:
5 / 10

Autor: Dw | Další články autora ...

Fotogalerie


Komentáře

14. 10. 2009 12:02 napsal/a DW
Hele
a už nám tu zařiďte tu možnost editovat si příspěvky.. Víš kolik toho mám, sem tam se něco posere (překlep, editační issue), tak nechápu, proč musim pořád otravovat Mártyho.. Chudák malej :/
14. 10. 2009 11:46 napsal/a DW
Jo
sry sem přišel až teď.. Úklik z pětky.
14. 10. 2009 10:14 napsal/a corbow
hahaha
zrovna jsem si rano rikal, co na to redakcni kolegove..:)) ze by DW horel laskou?
14. 10. 2009 10:04 napsal/a Johan
Ano,
tohle je i pro mě největší překvapení od DW... hlasuji pro 4/10 a naprosto souhlasím s Dharmem.
14. 10. 2009 09:52 napsal/a Dharm
2DW
čoveče Michale, tak tohle je asi největší překvapení za celou dobu co píšeš do Fobie.. Zrovna od Tebe bych čekal, že něčemu takovýmu dáš hodnocení tak 2 nebo 3. Mi pak ještě musíš napsat, kde v tom slyšíš Vomitory nebo Dismember, či snad dokonce Morbid Angel, nebo Suffo..:-D nevíml třeba je zbytek alba dokonalej více či méně old-school dle výše zmíněných klasik, ale já vycházím z ukázek na bandzonu a to je plytké stejně jako všechno co kdy Stigma udělala (nebýt tam pěvule, neštěkne po nich pes). Jediné co mi ty dvě ukázky připomněly, je starý Krabathor, ale taky nemastný, neslaný. Jinak nerad bych tady rozpoutal bouřlivou diskuzi o kvalitě českých death kapel, protože to ani nemá cenu, není o čem diskutovat...:-P