Nejbližší koncerty
  • 29. 03. 2024NAURRAKAR Nuclear Misanthropic Black Metal https://www....
  • 03. 04. 2024Gurs - post punk z Baskicka ve šlépějích kapel jako Chain...
  • 04. 04. 2024Conflict (uk), Ginnungagap (cz)
  • 05. 04. 2024Conflict (uk), Eye for an Eye (pl), Lucifer Efekt (cz)
  • 05. 04. 2024Black thrash metalová formace Unpure ze Švédska a black m...
  • 05. 04. 2024Hrají: N.V.Ú. punk ( Východní Čechy ), STREET MACHINE har...
  • 06. 04. 2024Conflict (uk), Eye for an Eye (pl)
  • 08. 04. 2024Pestilence se vrací do Ostravy! Tentokrát je doprovodí Ca...
HEIDEN – Andzjel

Velmi zajímavé povídání s Katerinou, zpěvačkou skupiny Innocens, si můžete přečíst na následujících řádcích...

1) Ahoj Katko. Přibliž, prosím, čtenářům Fobia Zine počátky vzniku skupiny Innocens. Nemyslím tím kdo, kdy… ale spíše mě zajímá, pravý důvod vniku. Proč a za jakým účelem skupina vznikla.

Ahoj, zdravím všechny čtenáře Fobia Zine! Tak jdu hned na věc, jaképak cavyky… INNOCENS byl původně projekt, který nás začal bavit, tak jsme z něj udělali kapelu. Určitě Tě zklamu, když řeknu, že v tom žádný kalkul ani prachy nebyly, jak mi bylo výše jemně podsunuto. Prostě jsme hráli, hrajem a budeme hrát, protože nás to baví a uspokojuje. A doufám, že bude, dokud tady budem i my a budeme mít pro koho hrát.

2) Proč jste si vybrali právě tento styl? Jednalo se čistě o náhodu, že parta lidí chtěla hrát právě tento druh hudby, nebo se jednalo o kalkul. Nebudeme si nic nalhávat, ale po raketovém startu skupiny Nightwish a jim podobným, není tento krok u mladých kapel ničím zvlášť výjimečným. Teď nemám namysli zpěv, ale celkově styl.

Myslíš, že jsme si vybírali styl předtím, než jsme napsali hudbu? Oj…Takhle přece hudba nevzniká…

3) Nejde o to, co si myslím já. Já jsem tady v pozici redaktora Fobia Zine a jen se ptám.

Nevím, styl my neřešíme, nikdy jsme neřešili. Skládáme písničky podle vlastní invence a jsme jako každý interpret ovlivněni spoustou vnějších vlivů, a to nejen hudebních. Kdo si v Tvé tvorbě bude chtít najít Nightwish nebo Evču Pilarovou, ten si ji tam najde a nevymluvíš mu to. Proč ostatně… Počkej si na nový singl a pak na novou desku. Věřím a jsem si jistá, že zúčtujeme se „škatulkovači“ a „nightwishmakery“, už se nato těším!

4) Než se dostaneme k vašemu debutu Free /us/, zajímal by mě Tvůj názor na předchozí tvorbu. Pod kým a jak jste své dřívější nahrávky šířili?

Demo „Where Are No Angels“ odstartovalo vývoj celé kapely tím správným směrem. Je to děcko, které se sice narodilo za nevyhovujících podmínek, ale o to více ho máme rádi. Ukázalo nám cestu a otevřelo zalepené a probouzející se očička. Teď už víme, jak to udělat, aby jeho následovník neměl stejné pocity méněcennosti jako ono. Prostě jsme dospěli! A šíření? Neřešili jsme…Rapidshare a lidi to udělali za nás, dost kopií (na koleně vyrobených!) se i prodalo a lidi nám za něj nikdy nenadávali do hovad. Teď se plánuje i nový náklad. Demíčko by chtělo ještě pár lidí doma mít, což je super!

5) Určitě není tajemství, že jste se na čas uchýlili pod křídla agentury MAFO, která Vám bezpochyby pomohla dostat se do širšího podvědomí fans. Do jaké míry si myslíš, že má MAFO podíl na Vašem, řekněme, úspěšném vstupu na scénu?

Agentura nám otevřela cestu do světa underground průmyslu. Strašně moc jsme se naučili, zjistili a zklamali, jako každý hudebník, který se poprvé střetne s touhle mašinerií. Nebýt MAFO, nikdo nás dnes asi nezná, proč to nepřiznat.

6) Jsi přesvědčená o tom, že bez agentury by jste byli v té samé pozici jako nyní? Mám tím na mysli účast na velkých prestižních festivalech a koncertech apod.?

Svoji pozici si teprve budujeme, na tom si trvám. A alternativní příběhy „co kdyby“ nemám ráda. Nikdy neodhadneš, co by bylo, kdyby něco bylo jinak, protože se prostě tohle nestalo. Tvoje otázka je koneckonců jen spekulace. A každý svého štěstí strůjcem, náhody a štěstěna pro mne prostě neexistují. Pouze promyšlená a tvrdá práce jistí výsledek, více, či méně…Na to jediné se můžeš spolehnout!

7) Řekněme rok spolupráce a najednou konec. Co se stalo, že taková neohrožená spolupráce najednou z ničeho nic ztroskotala? Nechci po Tobě žádnou neutrální odpověď, ale skutečný důvod. Neboj, i MAFO bude mít v budoucnu příležitost se k tomu nějakým způsobem vyjádřit. (smích)

Spojení „taková neohrožená spolupráce“ je fascinující, skoro to vypadá, jako bys u toho byl a věděl, co se stalo!!! Důvod je přece prostý: Když máš sen, za kterým chceš jít, uděláš vše proto, abys ho jednoho dne dosáhl. Je na to i reklama v televizi, vzpomínáš? Myslím, že od pojišťovny – chci mít sen a ten sen si chránit. Tak proto! MAFO pro nás už nemohlo udělat více, alespoň ne za stejných komunikačních a pracovních podmínek. Odcizili jsme se jako partneři a shodli na tom, že sólo budeme jistější. Prospělo to oběma.

8) Určitě se nepletu, když řeknu, že patříte mezi kapely, která má před sebou dva nesmiřitelné tábory. Jedni jsou Vašimi fanoušky a ti druzí Vás nenávidí. Co si o tom myslíš? Konkrétně na Tvoji osobu toho už bylo, na internetových fórech, napsáno mraky.

Mám ráda ty lidi, co INNOCENS nenávidí. Víš, mám na ně vlastní názor, na který by určitě byli zvědaví, ale psát ho nikde nebudu. Raději nepřestanu prudit jejich myšlení. Místo tlachání zpívám. Čekám na to, kdo mi přijde po koncertě rozbít hubu třeba za falešný zpěv a věř mi, až po ní třeba fakt jednou dostanu, budu mít z toho i debilní radost. A postavte se, pro mě za mě, třeba na hlavu. Nepřestanu, má úcta.

9) Proč je tomu tak zrovna u tebe? Vždyť v Čechách je hromada kapel v jejichž čele stojí holka. Nevzpomínám si však, kdy naposledy se u nás zvedla taková vlna nevole proti zpěvačce určité skupiny.

Nevšimla jsem si, že bych dostala až tak na prdel, jak popisuješ. Naopak.

10) Asi nemá moc velký smysl hodnotit smysl a váhu anonymních názorů na různých fórech, ale nemáš někdy pocit, že jste se do oné situace dostali tak trochu sami? Myslím tím to, jakým způsobem navenek působíte.

Ano, nemá smysl hodnotit anonymy. Image si každý buduje s rozmyslem a může tak někdy ovlivňovat druhé. Nevím, proč bych si měla hrát na Matku Terezu, když jí nejsem. A jsem přesvědčena, že kluci uvažujou podobně.

11) Víš jak…u některých lidí to může působit tak, že jako kapela jste si neprošli žádnými tzv. „porodními bolestmi“ a rovnou se tváříte jako profesionální stars se vším všudy. Pokud si nalijeme čistého vína, tak si musíme přiznat, že to tak není a u nás v České Republice je to takřka nereálné.

Nevím jak. Jak ty můžeš vědět, že jsme si neprošli porodními bolestmi? Naopak!!! Zažili jsme neskonalé, daleko horší než kdo kdy měl. Ale nejsme debilové, abychom se s nimi chlubili. Ať nám kdy kdo ublížil sebevíc, na veřejnost jsme to netahali a se svým zklamáním jsme se každý vybrečeli doma a nebo na zkoušce. To, jaký kdo má ksicht ty přece přes internet posoudit můžeš jen povrchně. A my nechceme dávat nahlédnout do kuchyně, kde vaříme. Naservírujem jen výsledný produkt: JÍDLO, vždyť o něj celou tu dobu jde – když je hnusné, schytáme to, i kdyby bylo z kanárčích jazýčků a když je náhodou dobré, je jedno, že jsme ho vařili z krysích ocásků, ne? Ty se to nedozvíš, jen to sežereš…

12) V předchozí otázce jsem narážel právě na Váš Bandzone profil, kde pomocí inzerátů sháníte člověka, který Vám bude ladit kytary, připravovat stage atd. U nás tohle, u mladých kapel, není úplně obvyklé. Vídáme to v drtivé většině u velikých zahraničních kapel. Nemáš pocit, že konkrétně toto je hraní si na něco, čím ve skutečnosti nejste?

Ne, tohohle člověka jsme potřebovali, protože máme náročnou techniku na stage a nestíháme si ji sami ošéfovat. Necessary. Při občasných polních podmínkách zvučení bychom ošidili nejen kapelu, ale hlavně fanoušky, a to fakt nechceme. A mysli si, co chceš, tohle je mi fakt jedno….Kdybych měla osobního kadeřníka, nechám se obskakovat, neříkej, že ty ne!

13) (Smích) Věř mi, ale můj kadeřník by zhynul nudou. Nyní se však dostáváme k vašemu debutovému CD FREE /us/. Nějaký ten měsíc je už nahrávka venku. Jak se na ni díváš teď, s odstupem času?

Nesnáším svůj hlas z jakékoliv nahrávky a nerada se poslouchám. Osobní hloupý vrtoch. Ten kotouček jsem ve skutečnosti slyšela jen párkrát, oproti klukům, kteří ho z pracovních důvodů někdy točí denně. Myslím ale, že se FREE/us/ povedlo. Ano, možná jsem spokojená i dnes.

14) Váš debut vyšel jako příloha hudebního časopisu REPORT. Proč jste se rozhodli jít právě touto cestou? Nebylo by lepší navázat spolupráci s nějakou firmou a CD klasicky vydat, aby se alespoň část nákladů vrátila zpět?

Ne, prostě jsme to tak chtěli a byl to perfektní nápad. Samozřejmě jsou i jiné hodnoty, než prachy, že? Ale bez nich to někdy nejde. Lidi nám naštěstí ukázali, že to umí ocenit.

15) Ještě se neopomenu zeptat, v jakém že nákladu CD vyšlo a pokud to není tajemství, na kolik finančních prostředků to kapelu vyšlo?

Vzpomínáš si, co jsem říkala o naší kuchyni?! Ber to jako to jídlo!! …FREE /us/ vyšlo v nákladu téměř 20.000 kusů, které byly přibaleny v REPORTu, to je veřejná informace. Dále bylo v průběhu roku vylisováno pár stovek kusů limitovaných edicí, které byly určeny k prodeji. Naštěstí už nemáme ani jednu. Některé jsou ještě v distribuci nebo různě po obchodech partnerů. Každý fanoušek, který tuhle limitku chtěl mít doma, je pro nás anděl. Díky němu (a dalším) existujeme a uděláme další!!!

16) Předpokládám, že v současné době již pracujete na novém materiálu a že se Vaši fanoušci brzy dočkají nového CD. V jaké fázi se teď nacházíte a co pro fanoušky připravujete?

Nový rok je náš čas, zatím vaříme. Uvidíš, jestli z krysích ocásků… Ale budeš překvapený a doufám, že všichni ostatní taky. Do konce roku ale nechceme ven pouštět nic zásadního, fanoušci všechno dostanou najednou a jak už bývá zvykem u INNOCENS – na stříbrném podnosu. Uvidíš, že, nekecám.

17) Jak vlastně u Innocens probíhá proces skládání songů? Dáváte to dohromady jako kapela, nebo je ve skupině jeden skladatel a ten tomu dává jasnou tvář?

Jedna zásadní myšlenka a potom ji rozvíjí celek. Made by Jaroush, the music maker.

18) V jakém časovém horizontu můžeme novinku očekávat a kdo se postará o vydání? Nebo půjdete stejnou cestou jako v případě Vašeho debutového CD FREE /us/ a stane se tak novinka opět přílohou nějakého periodika?

Na začátku Nového roku musí už být dovařeno. Potom Vás pozveme všechny na véču. Některým bude chutnat a budou chtít přídavek, někteří se pozvracej, klasika. Jsou i tací, kteří se zeblijou, poserou a přizabijou nás, a to ještě ani nic nejedli (díky za ně!). I tak to bude masakrální vzrůšo, to mi věř. Víc neřeknu ani ťuk, to víš, že jo. Nechej se překvapit.

19) Jak jsou na tom Innocens s koncertní Aktivitou? Festivalová sezona je nenávratně pryč a na druhou stranu ožívá scéna klubová. Kde všude Vás budou moct Vaši fans vidět a po boku jakých kapel se objevíte?

Těžko říct, jak dáme náročný podzim koncertně. Všechno podřizujem nové desce a pracím na ní. Doprovodíme na turné DARKMOOR a potom možná i ještě jednu „velkou“ kapelu. Konkrétní zastávky - to je otázka na našeho manažera a agentury… Snad toho bude více, než očekáváme. Bez živých koncertů to není ono.

20) Co děláš konkrétně ty, když se zrovna nevěnuješ kapele? Jaké jsou Tvoje zájmy a čemu se věnuješ v civilním zaměstnání?

Jsem hyperaktivní člověk, mám spoustu aktivit a nesmím se nudit, jinak mám deprese. Naštěstí už nemám nudné civilní zaměstnání  - věnuji se teď jen tomu, co mě baví a považuju to za obrovský dar. Chodím (nepoctivě) na hodiny zpěvu, zpívám také jako„no name singer“ na projektech, jejichž autoři mě občas osloví (třeba vokály, reklamy, „jednorázovky“). Baví mě to. Při tom studuji výšku, konkrétně HR management. Letos končím, budu odevzdávat diplomku, už mám z toho celkem bobky… Pokud by hudba zradila, mám plán B. Taky spolu s kamarádem podnikám. Ale i tak si myslím, že až výšku dodělám, půjdu na jinou – člověk by se měl vzdělávat celý život, když má možnost a chuť. Vadí mi, že nemám dost času na přátele. Mám ale několik těch „opravdových“, kteří to chápou a odpouštějí mi.

21) Jak jsou na tom ostatní členové? Mají třeba nějaké boční projekty, nebo je pro Vás pro všechny Innocens prioritou číslo jedna?

INNOCENS je pro nás všechny rodina a tedy priorita číslo jedna.

22) Nenapadlo Tě někdy vyzkoušet sólový projekt? Něco jiného, co by se tobě líbilo, ale nezapadlo by to do konceptu Innocens? Jakou muziku máš vlastně ráda?

Na sólovku nemám. Aspoň ne teď, proč taky vlastně? Zatím mám dost rezerv v INNOCENS a co se týče hlasu, mám pořád co objevovat a co se učit. Prostor, který mám, mi vyhovuje na 100%. Zatím ho stejně neumím plně využít! Ale třeba jednou někdy nějaké sólo přijde. Když o něj bude někdo stát, nebráním se ničemu. Zatím mi stačí různé „FÍTY“- tohle slovo jsem nedávno pochytila a značí „spolupráci a hostování“ . Uvidíš, brzy vyjde jedna skladba s mým hlasem. Je to trance, techno, nebo tak. Docela úlet! Užívám si ho. Mazec, kdysi jsem tím žánrem pohrdala. Byla jsem hloupá. V soukromí poslouchám od klasiky přes rock až po drum n bass všecko. Líbí se mi teď moderní disco – Jungle Drum, nový porno klip od Rammstein, 4TET, nebo…třeba sháním DVD od Rihanny…Určitě me nebere, že to, co poslouchám, je vícežánrové. Je to kvalitní a to je pro mne to nejdůležitější. Jo, a taky teď dost často poslouchám hudbu svých kamarádů a známých, různé jejich kapely a projekty. Respekt a současně radost zato, že jim na mém názoru záleží.

23) Což takhle česká scéna? Je tu něco, co tě v poslední době zaujalo?

Vidíš! Je toho spousta… Teď vyjmenuju jen pár jmen a ostatní se na mě naštvou! Ne, prostě: naše republika má neskutečný potenciál ve skutečných talentech, potíž je v tom, že místo toho, aby na ně byla společnost hrdá, hází jim klacky pod nohy, aby náhodou neodkousli kousek z něčeho, co si tak rychle chtějí sežrat sami. „Když né já, tak ty taky né a ty už, vole, ty…no to už vůbec taky nééé!“ - A to není fiktivní citace…

24) Jak si myslíš, že jste zapadli do české UG scény? Existují kapely, se kterými nějak úzce spolupracujete např.na bázi výměnných koncertů?

Máme se nadprůměrně rádi třeba s Calatheou, Endless, SSOGE, Final Fiction a taky novými Convolution. Jsou moc fajn, mimo jiné kamarádi přejí a bude jim přáno taky, určitě. Ale třeba si to myslíme jen my… A mě osobně? Kluci říkají, že mě nemá rád nikdo, hajzlové. Výměny neděláme, víš, co, my jdem jenom za prachy! (Pozn.Fobia: No to každopádně. To my všichni!!! (Smích))

25) Co bys ty osobně vzkázala začínajícím kapelám? Existuje, dle Tvého názoru, recept na úspěch? Co všechno by kapela měla mít, aby byla v uvozovkách úspěšná?

Mám osobní moto, které jsem si ještě na střední opsala od Carusa. Cílevědomost, trpělivost, motivace, vytrvalost, pracovitost a kapka štěstí. A zbytek už přijde samo.

26) Toť zatím vše. Závěr nechám ve tvé režii a přeji co nejvíc úspěchů, jak na poli hudebním, tak i v osobním životě. Měj se fajn a ať se daří.

Taktéž děkuji za vyčerpávající zpověď. Přeji FOBIA ZINE mnoho štěstí v další práci a spoustu příznivců! Těším se na osobní setkání s kýmkoliv z Vás, kdo čte tyto řádky, třeba na některém z koncertů INNOCENS v budoucnu. Opatrujte se a podporujte kapely, dělají to pro Vás.

www.innocens.net 

www.bandzone.cz/innocens

 

 


Zveřejněno: 06. 10. 2009
Přečteno:
3637 x
Autor: Yvor | Další články autora ...

Fotogalerie


Komentáře

08. 03. 2023 23:05 napsal/a Loke Lokesson
?
Fakt nechápem, prečo taký rozruch. Innocens majú perfektnú hudbu, na tom to záleží. A to píše človek (aby aj niektorí s menšou kapacitou mozgu), ktorý počúva hádam všetky odnože metalu. Škatuľkovanie a obmedzenosť zabíjajú metal.
26. 12. 2009 09:17 napsal/a DW
osobně raději 100% upřímnej anonymní death, kterej to nikdy nedotáhne za hranice zkušebny. Co stokrát, tisíckrát. Mám rád upřímnost, nesnášim pózu a povyšování se.
25. 12. 2009 23:54 napsal/a Radalf (nyní Cruadalach)
...
Cat znám a byť jsme si k srdci nepřirostli, je sympatické, že si jde za svým - drtivá většina lidí totiž není schopna ani toho. Odpovědi v rozhovoru jsou občas trošku agresivní a nadsazené, ale zábavné a tak to má být - chci show na koncertech, chci zábavné rozhovory, chci zajímavé fotky kapel, chci charisma za každou cenu - i kdyby to mělo být trochu gay, trochu trapné a trochu kýč:) Je lepší než nemít ksicht vůbec pražádný... Původně jsem sem nechtěl psát vůbec nic, ale Duseanova upřímná a podle mě maximálně trefná zpověď níž mě zlomila - ten člověk ví, co říká, a jako pod jedinej bych se pod jeho názor 100% podepsal. Ať už si o muzice Innocens myslím cokoli (samozřejmě mě komplet míjí, ale viz. výše - aspoň to není anonymní předpotopní death).
24. 12. 2009 12:13 napsal/a Komentor
Arogance
Myslim, ze tato veta hovori za vse: \"Nevím jak. Jak ty můžeš vědět, že jsme si neprošli porodními bolestmi? Naopak!!! Zažili jsme neskonalé, daleko horší než kdo kdy měl.\" Chudacci! Hned si jdu koupit vase CD, vy jste meli uplne ty nejhorsi porodni bolesti! :D Dusean: Ja vim moc dobre, kolik co stoji :) Zajimave, ze ostatni kapely s tim nemaji problem a nepotrebuji se ani takhle vyprodavat, ani mit tyhle silacky kecy. A mimochodem jsou mnohem znamejsi kapely z CR, ktere nemaji ani vlastniho zvukare, technika a nekdy dokonce ani manazera. Jinak i presto, ze Innocens povazuji za komercni kalkul (stejne asi jako vetsina muzikantu, co je slysel), tak jim preju vse nejlepsi. Zbozi, ktere ma sveho kupce, je dobre zbozi. Nesmi se to ale plest s umenim.
25. 10. 2009 13:49 napsal/a Dusean ex-Innocens
Trocha do pranice........
Ahojte, v Innocens jsem hrál na kytaru někdy kolem 2006 -2007, to co se tady píše jsou pro mne neuvěřitelný wjecy, ale to asi autor článku chtěl...a jak znám Cat, tak tu hru s ním hrála a ráda....proč trochu nerozvířit vody....dobrá reklama :-) Co se týče těch keců okolo Innocens a peněz tak mohu asi jako jediný tady z Vás z OSOBNÍ zkušenosti prohlásit, že to bylo a je o penězích....o tom, že jsme si museli půjčovat, Jaroush se nadlouho zadlužil, aby mohl udělat studio, kde kapela nahrávala....půjčovali jsme si na benzín, na vlak....víkendy do Ostravy z Pardubic na zkoušky, v týdnu po práci na 2-3 hodiny do studia, domů mrtvej a zase do práce druhej den....Takže tady nekecejte o tom, že všechno spadlo Innocens do klína a že je někdo dotuje....Je to prostě o úsilí, píli,vytrvalosti, nápadech, štěstí na lidi okolo a uvnitř, sebevědomí....Ono se velice blbě na podiu kouká na kapelu, která působí jak stádo zmoklejch slepic....A že mění management? žě chtějí za vystoupení peníze? Tomu se říka nabídka-poptávka....Nebo byste radši chtěli aby kapely hrály zadarmo? Z čeho si pak koupí aparát, struny, blány do bicích...máte ponětí kolik to stojí....Těžko. Tak si to zkuste a dělejte to zadarmo chytráci....Pokud není kapela na úrovní Kabátů nebo Divokýho Bila v týhle republice, tak to není o penězích, to Vám garantuju. A aby se kapela na tu úroveň dostala a oslovila svou hudbou více lidí, potřebuje zázemí (management, zvukaře, technika, reklamu, atd...) aby se mohla soustředit na hudbu. Všichni v kapele jsou v pohodě, občas se vidíme, s Jaroushem si píšeme, Cat je prostě Cat - přímočará, sebevědomá, impulzivní a orientovaná na výsledek. To je podle mne jedině dobře v týhle republice pivních remcalů. kde každej by všechno dělal líp, ale nezvedne ani prdel....Tak a teď mě klidně sežerte. D.