Nejbližší koncerty
  • 29. 03. 2024NAURRAKAR Nuclear Misanthropic Black Metal https://www....
  • 03. 04. 2024Gurs - post punk z Baskicka ve šlépějích kapel jako Chain...
  • 04. 04. 2024Conflict (uk), Ginnungagap (cz)
  • 05. 04. 2024Conflict (uk), Eye for an Eye (pl), Lucifer Efekt (cz)
  • 05. 04. 2024Black thrash metalová formace Unpure ze Švédska a black m...
  • 05. 04. 2024Hrají: N.V.Ú. punk ( Východní Čechy ), STREET MACHINE har...
  • 06. 04. 2024Conflict (uk), Eye for an Eye (pl)
  • 08. 04. 2024Pestilence se vrací do Ostravy! Tentokrát je doprovodí Ca...
INSANIA

DOGMA INC. – Before And After CD 2009, STF-Records

Sekretářka německé firmy STF-Records Gaby má nějaké mezery ve vědomostech. Třeba měla při dějepisu a zeměpisu chřipečku, třeba nedávala pozor… každopádně lokalizuje skupinu Dogma Inc. do Čech. Možná ji zmátlo české studio Shaark (kde byla nahrávka pořízena) nebo český Bandzone (kde má kapela odfláknutou prezentaci), každopádně pánové jsou Slováci a drtí metalové riffy už nějaký ten pátek, přesněji od roku 2001. Někdejší koketování s grindem je už pasé, na poslední nahrávce zamířila Dogma Inc. do smířlivějších vod a podle mého názoru je to jen a jen dobře.

Materiál Before And After je tak trochu prokletý. Nahrával se v červnu 2007, následně vyšel v režii kapely a ta pro něj poměrně dlouho hledala oficiálního vydavatele. Nakonec se to podařilo a u STF-Records spatřilo CD letos v červnu světlo světa. Naprosto odpudivý obal skrývá nečekaně zajímavý obsah – desítku thrashcoreových songů, ve kterých hraje prim hodně rychlé tempo, řezající kytarové riffy a hrdelní řev. Schválně volím stylové zařazení jako thrash core, protože se současnou vlnou metalcoreových kapel nemají Dogma Inc. takřka nic společného – jejich muzika se obejde bez melodických pasáží i čistého vokálu. Kunův řev je poměrně netradiční a nedá se říci, že by jej šlo jednoduše charakterizovat zasazením do nějakého metalového subžánru, ale musí-li to být, tak nejblíže má k old school thrashi. K tomu se hodně blíží některé ultra rychlé vypalovačky (třeba The Model Of The Scurface nebo Victim Of The Conspiracy připomínají klon Slayer a Sepultury z poloviny osmdesátých let). Občas se sice ještě najde ozvěna grindové etapy existence kapely (The Business), tu a tam se zamíří i do deathových poloh (The Leader), ale většina skladeb je postavená na thrash a HC základu. Nechybí kytarové ekvilibristiky, řádně nadupané bicí ani časté změny rytmu.

Solidní skladby, které na první poslech oslní, na druhý potěší a i na desátý přijdou celkem zajímavé, byť poněkud splývají v jednu masu a… poměrně rychle se oposlouchají – to je asi to nejpodstatnější, co na nahrávce začne postupem času trochu vadit. Naopak zvuk i instrumentální výkony zasluhují pochvalu, stejně jako rozumná stopáž jednotlivých skladeb a vlastně celé nahrávky, kterou vidím jako lehce nadprůměrnou.


Seznam skladeb:
  1. The Business
  2. The Leader
  3. A Feeling Of Non Gravity
  4. Desired Something
  5. The Model Of The Scurface
  6. Interesting
  7. The End
  8. The Empty Abyss
  9. Our Chaos, My History
  10. Victim Of The Conspiracy

Čas: 28:48

www.myspace.com/dogmainc

www.bandzone.cz/dogmainc


Zveřejněno: 21. 09. 2009
Přečteno:
3296 x
Hodnocení autora:
6 / 10

Autor: Johan | Další články autora ...

Fotogalerie


Komentáře

Zatím je tu mrtvo. Určitě nejsi bez názoru, tak buď první a přidej svůj komentář