Nejbližší koncerty
  • 20. 04. 2024Kapela Bloody Obsession a Barrák music club pořádají třet...
  • 20. 04. 2024DROM, MAYON, DRUTTY
  • 22. 04. 2024DEAF CLUB (USA) + FUCK MONEY (USA) + DECULTIVATE + SKIPLIFE
  • 23. 04. 2024Joshua Zero (UK) & Wczasy (Pol) & Blue Chesterfield > 23....
  • 23. 04. 2024Výjimečný kytarista a hudebník, několikanásobný držitel B...
  • 26. 04. 2024OBSCENE EXTREME WARM UP TOUR 2024 - tentokrát za účasti I...
  • 26. 04. 2024The Stubs (PL) + Arrogant Twins + Neuro Bats
  • 28. 04. 2024Neděle 28.4.2024 PARLAMENT CLUB PLZEŇ. SLOW FALL (Finla...
TRNY& ŽILETKY Třetí hlas

Další mládá power speed metalová úderka, která uvízla v naší anketě \"Deset otázek\" se jmenuje Sagittari. Jedná se o vemi nadějnou skupinu z Blanska a pokud je výše uvedený styl Vaším šálkem čaje, určitě neváhejte a začtěte se do následujících řádků.

1) Kdy byla vaše skupina založena a co bylo prvotním impulsem pro její vznik?
Skupina byla založena v roce 2005. Za první impuls pro vznik kapely Sagittari považuji neshody stávajícího frontmana Ivoše Mazourka s některými členy kapely, ve které působil dříve. Byla to pravděpodobně rozdílnost názorů na tvorbu. Popř. otázka, zda vůbec hrát vlastní či převzaté věci. Jako bubeník výše zmíněné kapely jsem byl Ivošem osloven, jestli bych se nechtěl zúčastnit jeho připravovaného projektu. A jelikož jsem v tu chvíli byl tzv. „na volné noze“, bez většího rozmýšlení jsem nabídku přijal.

2) Představte jednotlivé členy - věk, zda již někde hráli a jak dlouho hrají na svůj nástroj?
Asi bych měl začít od zpěváka a frontmana kapely Ivoše Mazourka, kterému je 28 let. Má za sebou působení již ve více kapelách, z nichž většina hrála převážně převzaté věci. Občas se tam sice objevil náznak vlastní tvorby, ale pouze v malém měřítku. A pokud vím, také lehce koketoval s trumpetou v jednom nejmenované orchestru. A samozřejmě ještě musím zmínit Ivošův um na klávesové nástroje. Nepostradatelným členem kapely je také bassman Milan Mazourek, což je bratr Ivoše. Svoji hudební kariéru začal jako trumpetista v již zmíněném orchestru. Po té hrál dlouhá léta na baskytaru v zábavové kapele. Kytarista Lukáš Bělehrádek je nejmladším členem skupiny Sagittari. Je mu 22 let. Vystřídal více kapel, ve kterých působil vždy velice krátkou dobu. Dovoluji si konstatovat, že s kapelou Sagittari je zatím nejdéle ze všech kapel, kterými prošel. A nakonec mi dovolte, abych vám představil bubeníka kapely Sagittari: MĚ. Jmenuji se Petr Purket a je mi 24 let. Ve třinácti jsem se začal učit na bicí nástroje v hudební škole. Po třech letech jsem s tím praštil a začal se učit sám. Také jsem prošel více kapelami, převážně zábavovými. Před založením Sagittari jsem hrál asi čtyři roky po zábavách s Ivošem a Milanem. Dále se věnuji ještě jedné kapele s vlastní tvorbou.

3) Za jakých podmínek jste nahrávku pořídili, jak jste s ní spokojeni, jaký náklad jste od nahrávky pořídili, jak jde zatím na odbyt, jaká je cena?
Nahrávku jsme realizovali ve vlastní režii, kdy jsme měli relativně dostatek času si s CD pohrát. Neměli jsme ale k dispozici veškeré vymoženosti, kterými jsou dnes standartně vybaveny nahrávací studia a tak má nahrávka v určitých směrech ještě rezervy. Na druhou stranu si myslím, že se CD Zaříkávač hadů povedlo, o čemž svědčí i kladné recenze, které na něj vyšly. Náklad čítal několik stovek CD, kde jsme investovali více do kvality než kvantity, takže pokud si jej objednáte (na našem webu www.sagittari.cz) dostane se Vám lisované CD s plně barevným obalem. Cena jednoho CD čítá 150,- Kč.

4) Texty – proč jste rozhodli zpívat česky/anglicky, kdo je autorem slov, jaká témata volíte?
Již při zrodu Sagittari Ivoš preferoval zpívat česky. Takže v tomhle směru jsme měli tak nějak všichni jasno. Určitě se ale nebráníme v budoucnu složit nějakou skladbu, případně celé album v angličtině. Texty z dílny Aleše Mazourka prochází nesčetnou řadou námětů, od fiktivních mytologických příběhů
o zrodu ďáblova velvyslance „Zaříkávače hadů“, přes čarodějnické rituály až po příběhy inspirované pravdou, nebo na základě děl světových filozofů (např. Aleister Crowley).

5) Kdo je autorem loga, obalu, webu – jakou důležitost těmto grafickým věcem přisuzujete?
Většinu grafické prezentace kapely zařizuje Ivoš. Určitě je v dnešní době důležité se těmto věcem věnovat, jelikož je to jakási vizitky o kapele. Mohu říci, že reklamu stavíme na druhé místo, hned za muziku . Internetovou prezentaci pro nás realizuje firma Internetové stránky. ( www.internetove-stranky.eu )

6) Které kapely patří mezi vaše vzory/zdroje inspirace?
Jestli můžu mluvit za sebe, tak mě velmi ovlivňují progresivní kapely třeba jako Dream Theater, Rush, LTE atd. Samozřejmě neposlouchám jenom progresivní kapely, ale určitě na mě mají stěžejní vliv. Náš zpěvák Ivoš Mazourek je zapřísáhlý speedmetalista, takže když jedeme hrát na koncert, Avantasia se line ze všech reproduktorů v autě. Kytarista Lukáš Bělehrádek tíhne spíše k death metalu, což je také slyšet v jeho tvrdých a nekompromisních kytarových rifech. Ale určitě nepohrdne starou dobrou klasikou jako je například Led Zepelín či Jimy Hendrix. A konečně člen, který tvrdí muziku alias basák Milan Mazourek smaží ve chvílích volna Škvory případně kapelu Krucipüsk. Jak je zřejmé, tak každý člen je inspirován jiným stylem hudby, takže při tvorbě nových skladeb každý přijde s jiným nápadem. 

7) Posílali jste nahrávku na firmy, případně na které, jaká byla/nebyla odezva?
Prozatím nás nezastupuje žádná agentura či vydavatelství, takže pokud by měl někdo zájem, určitě se ozvěte . Ale teď vážně, tyto věci řeší Ivoš a pokud vím, hledáme někoho, s kým by jsme mohli spolupracovat při vydání druhého CD.

8) Kolik máte za sebou koncertů a který považujete za nejpovedenější?
Abych řekl pravdu, tak ani nevím, kolik jsme prozatím odehráli koncertů, ale myslím, že stačí když mrknete na naše webové stránky www.sagittari.cz a tam to určitě najdete. Jinak co se týče koncertu, který se mi nejvíc líbil? Když to vezmu z hlediska zvukového zázemí, tak to bylo určitě v Hořepníku na soutěži Česká rocková liga. Tam se mi hrálo asi nejlíp ze všech odehraných koncertů. Ale co se týče atmosféry při koncertu, jasně vedou Letovice.

9) Máte ambice ukázat se v zahraničí?
Pokud vím, tak v zahraničí jsme se už jednou ukázali. Tedy pokud lze Slovenskou republiku považovat za zahraničí . Hráli jsme v klubu Tartaros v Bánské Bystrici. Tímto zdravím kapelu Endless Main. Určitě bych se nebránil zahrát si ve kterémkoli jiném sousedícím či nesousedícím státě. Avšak s mými organizačními schopnostmi bychom si nezahráli ani v Letovicích. Takže i nadále organizaci koncertů, ať už v ČR či jinde, nechám na bedrech našeho zpěváka Ivoše.

10) Plány do budoucna...
Plány do budoucna jsou myslím každému jasné. Určitě každá kapela produkující vlastní tvorbu se chce co nejvíce zviditelnit a dostat se co nejvýš, jak to jen jde. Takže nám držte palce ať se to povede………………….
         

Petr Purket (bubeník Sagittari)

www.sagittari.cz
http://bandzone.cz/sagittari

 

 

 


Zveřejněno: 15. 08. 2009
Přečteno:
4220 x
Autor: Yvor | Další články autora ...

Fotogalerie


Komentáře

26. 08. 2009 13:44 napsal/a Macek
pro Toma
přesně, taky se mi to na poprvé zdálo přepálcaný, ale čím dýl to sjíždím, tím tomu přicházím víc a víc na chuť, heh
26. 08. 2009 13:43 napsal/a Macek
pro Toma
přesně, taky se mi to na poprvé zdálo přepálcaný, ale čím dýl to sjíždím, tím tomu přicházím víc a víc na chuť, heh
25. 08. 2009 10:27 napsal/a Tom
RE Nevim
postupně se prokousávám skladbamy kapely Sagittari a musím uznat, že se rozhodně nejedná o kapelu pro první poslech. Ale čím déle to poslouchám, tím více nacházím pro mě zajímavých míst.. Stručně řečeno, chce to čas :-D
24. 08. 2009 17:04 napsal/a Tom
Nevim
ať poslouchám jak poslouchám, nějak tomu nemůžu přijít na chuť, ale zároveň se od toho nemůžu odtrhnout. Možná kdyby to bylo v Ang, ale to by zase zapadlo mezi všechny ostatní kapely hrající speed... fakt nevim
24. 08. 2009 12:35 napsal/a DW
Anet
ózon? Konečně ses přišla taky podívat, stará vojno!