Nejbližší koncerty
  • 20. 04. 2024Kapela Bloody Obsession a Barrák music club pořádají třet...
  • 20. 04. 2024DROM, MAYON, DRUTTY
  • 22. 04. 2024DEAF CLUB (USA) + FUCK MONEY (USA) + DECULTIVATE + SKIPLIFE
  • 23. 04. 2024Joshua Zero (UK) & Wczasy (Pol) & Blue Chesterfield > 23....
  • 23. 04. 2024Výjimečný kytarista a hudebník, několikanásobný držitel B...
  • 26. 04. 2024OBSCENE EXTREME WARM UP TOUR 2024 - tentokrát za účasti I...
  • 26. 04. 2024The Stubs (PL) + Arrogant Twins + Neuro Bats
  • 28. 04. 2024Neděle 28.4.2024 PARLAMENT CLUB PLZEŇ. SLOW FALL (Finla...
FORGOTTEN SILENCE - Vemork Konstrukt

Ráno velká spokojenost a nadšení. Léta dřiny a odříkání konečně přineslo ovoce a já jsem v ranním závodě byl první! Márty si pohoršil a skončil poslední.

Frantíci BLACK BOMB A byli super otvírák. Skvělý zvuk, pódiovka, show a výkony dvou zpěváků přinuli početný dav přihlížejících pěkně zamoshovat. Takhle kapela aspiruje na překvapení festu a dopručuju sehnat jejich CD. (Corbow)

FDK zaveleli k relaxu. Viděl jsem poprvé a příjemně mne překvapili. Přes energické pasáže to ale po frantících byl příliš velký uklidňovák. Frontman oznámil, že se budou hrát i novinky... dvě... nejsem si jistý jestli při délce jejich skladeb nešlo nejméně o polovinu koncertu :-) (Manafob)

Vzhledem k narychlo svolané poradě vedení redakce jsme se nikdo nemohli účastnit vystoupení německých soudruhů AGATHODAIMON. Agenda porady byla - strategie na poslední den BA09, kontrola úkolů z minulé porady, cíle a závěry z předešlých reportů a celkové hodnocení BA09. Nutno podotknout, že všichni vyšli jako poražení. Teď nevím, zda se mám cítit dotčená nebo si vstoupit do svědomí. Je sice pravdou, že jsem se kvůli společenským povinnostem ve stanu Fobie příliš nezdržovala, ale že jsem (jako jediná holka!!!) byla vyřazena z bojové porady, to je teda moc. Na druhou stranu jsem ale měla možnost sledovat AGATHODAIMON, kteří na pódiu předvedli více než solidní výkon. Bez ohledu na brzkou ranní hodinu zde postávalo docela dost lidí a německé black metalisty to jenom inspirovalo k dobrému výkonu. Set byl orientován hlavně na propagaci aktuální desky Phoenix a nabídl kombinaci chraplavého, black metalového vokálu, pomalejších melodických pasáží a rychlejších klepaček. Celkové vyznění doplňovaly místy výrazné klávesy, které mimo podpory jednotlivých melodií také vytvářely modernější, progresivní pozadí. (Nathanella)

GAMA BOMB mě hodně zvedli "ze židle". Agresivní mix thrash se špetkou heavy metalu v podobě "Kiske vokálu". Fans se bavili hodně hodně výborně. Báječná show. Irové prostě všechny dostali, ještě u mixu pařili fans :-) (Manafob)

Při ASHES YOU LEAVE jsem si zavzpomínal a vrátil se o 10 let zpátky k jejich první desce. Tento styl mě už minul, nicméně vzpomínka byla silná. Nová tvora také není k zahození a určitě osvěží orthodoxní doomaře. Pro mě vydatné osvěžení. (Márty) Chorvati vysloveně potěšili, jednak měli precizní zvuk, takže všechny nástroje byly perfektně slyšet, nic se s ničím netlouklo... Kvalitní ženský zpěv, spousta melodiíí, o které se poctivě střídaly klávesy, kytary i housle. Možná lehce komerčnější verze teskného metalu mě po ránu bavila mnohem víc než včera černokněžníci DARK FUNERAL. (Johan) Pro mne jedna z nej kapel letos. (Manafob)

Na THE RED CHORD jsem vydržel půlku setu abych poznal, že až tak extra to nebylo. Na to, že je to američka, tak pro mě průměrný death metal říznutý corem, až grindem. (Márty) Navíc zvuk byl na začátku totálně zmršený, slyšet byla jen baskytara a bicí, kytarista mohl prsty procvičovat jak chtěl, ale bylo to marný. Nicméně bandě fanatických pařmenů to pranic nevadilo, od jejich nohou se zvedal prach, takže chvilkami to vypadalo jak na Sahaře při písečné bouři. (Johan)

CRIPPLE BASTARDS měli exkluzivní výhodu v podobě uvaděče, který pozval všechny přítomné i nepřítomné k pořádné pařbě. Od první sekundy se taky nic jiného nekonalo. Popisovat houpavé rytmy, šílený ryk a výraz zpěváka nemá smysl. (Manafob) Dost mě mrzí moje letošní a loňská absence na Obscene Extreme. Tahle kapela jse pro mě velkým zpestřením. Supr!!! (Márty) Italové předvedli vynikající výkon a během několika tónu si podmanili skupinku pařících lidí. I když grind nepatří k mým oblíbeným stylům, jeho kombinace s deathem se v podání CB byla chytlavá, vtipná a sváděla k tanci. Ze všech zajímavých skladeb mi v paměti zůstala Italia di merda. (Nathanella)

ADOR DORATH nabídli hlavně songy z posledního alba Bestiari, zanělo i pár prověřených starších kusů a kapela mohla být spokojena, protože na ní dorazila početná skupina fanoušků. Ze začátku opět falíroval zvuk, zpěvačka nebyla vůbec slyšet, ale po chvíli se zvukař srovnal a výsledkem bylo přesvědčivé vystoupení - po novu psychedelicmetalové skupiny. Mě sedla hlavně hitovka Words, ale v podstatě jsem spokojený s celým setem, který měl šťávu. Navíc v parném dni některé jedince hodně potěšili hasiči, kteří zlili celý plac proudy vody (někteří byli tak promočení, že trička s nápisem Immortal (které má na sobě asi 10 % návštěvníků) ždímali. (Johan)

Pro mě největší lákadlo letošního Brutalu, američtí THE FACELESS mě napoprvé naprosto dostali. Relativně mladá kapela, která má zatím na kontě dvě alba: Akeldama a Planetary Duality, rozsekali vše, co jim stálo v cestě. Tato kapela disponuje neuvěřitelným technickým potenciálem, který však narozdíl od jiných, na BA přítomných kapel, umí zhodnotit v parádní živelnou hudbou. Songy jako Prison Born, Shape Shifters nebo z prvotiny An Autopsy neztrácí jak sílu death metalovou, tak sílu grindcorovou a to vše řízlé notnou dávkou progrese s odkazem právě na Cynic vytváří dokonalou fůzi, která potěšila nejedno srdíčko mezi posluchači. Celou show jsem však čekal na song The Ancient Covenant. (Dharm)

GHOST BRIGADE nikdo neviděl... EVILE aneb thrash metal legends revival. Nasypte do mixéru Slayer, Metallicu, Sodom a další zakladatele žánru a máte britské komando. Retro záležitost místy potěšila, místy zněla jak průměrná kopírka vzorů. Asi průměr, hrály tu dnes lepší, ale i horší kapely. (Johan)

HATE ETERNAL mě úplně nebavili, ale death metal v jejich provedení neuškodil. Bavil jsem se a čekal na RAUNCHY. (Márty) Koukám, že se dnes s náčelníkem shodneme, kapele evidentně chyběla druhá kytara, takže muzika vyzněla tak nějak polovičatě. Zvuk byl přehulený, víceméně potěšila pouze občasná kytarová sóla. Nedokoukal jsem... (Johan) Já bych se HE trochu zastal, sice mě taky nijak zvlášť neuchvátili, ale právě díky absenci druhé kytary (což beru jako plus!) nebyl jejich zvuk tak hrozný jako obvykle a blasfemický death metal v podání Rutana a spol. celkem potěšil. (Dharm)

RAUNCHY, jedna z kapel kvůli které jsem jel na letošní Brutal. Super set a atmosféra. Jako cca třetí song cover Somebodys wathing me a jsem v extázi. Playlist sestával převážně z nových songů, které neznám, nicméně mě to nutí podívat se po nové desce hodně rychle. The best of the bands!!! (Márty) Přesně tak, pro mě velikáááánské překvapení. Perfektní atmosférická muzika, střídání ostřejšího a melodického zpěvu, spousta kytarových vyhrávek, výborný zvuk, moderní metal na úrovni. (Johan) Tak tady se musím také ozvat. Jediné co bych Raunchy přiznal jako plus, že narozdíl od In Flames jsou schopni splodit něco, co se dá ještě jakž takž akceptovat. Jinak ale vystoupení na BA naprosté, plytké klišé, které mnoho lidí neocenilo. A ač se kapela snažila zaujmout melodickými samply a refrény, není možné kvitovat něco tak omšelého a tuctového. Marty a Johan byli zřejmě pod vlivem démona rumu. (Dharm)

MISERY INDEX byli po Raunchy manou pro mé uši. Sice se mi nelíbil zvuk, který se linul z pódia (abych se přiznal, viděl jsem je hodněkrát a zvuk se mi líbil jenom poprvé), jinak ale parádní death mazec, řízlý grindcorem. Kapele před nedávnem vyšlo nové album Traitors, které jsem ještě neslyšel, ale rozhodně si pořídím, například song Ghosts Of Catalonia byl naživo parádní. Za mě potlesk, velmi solidní vystoupení. (Dharm)

Britské ANAAL NATHRAKH neznám, ale podle popisku na stránkách BA jsem byl celkem zvědav o co se jedná, ovšem dostalo se mi pouze mizantropického bordelu, takže zde uvádím reakce redakčních kolegů. (Dharm) Graggk, egryk, eergh, grathk?! (Corbow) Grrr, trrrr, rrrrr. (Johan) pozn. chybí nám zde názor Ify.. takže Ifo, poslechni na myspacu a napiš co si o tom myslíš! :-P

ATROX jsem viděl loni na podzim v Plzni a tudíž jsem (narozdíl od prvního setkání) byl připraven na avantgardní muziku se vším všudy. Nepřehlédnutelný jednoruký zpěvák dával v pohodě čistý i zastřený hlas, osobitou a netradiční hudbu zpestřovaly samplované zvuky a vše do sebe moc hezky zapadalo. Kapele lze závidět schopnost dát dohromady zdánlivě neslučitelné pasáže tak, že do sebe pasují naprosto dokonale. Za zmínku stojí i občasné využití megafonu a civilní pódiová, jakoby ležérní prezentace. (Johan)

SUFFOCATION! Pro mne jedna z top kapel nezklamala a předvedla totální deathmetalovou smršť! Nenechte se zmást. Suffocation nesází na ultrarychlé klepačky, nebo snad bezúčelovou techniku. Pětice spolehlivě sehraných řezníků z NY se myslím může právem nazvat nejcharismatičtější death metalovou kapelou. Přispívá k tomu vedle zručných kytaristů i zvukově vymazlená basa Dereka Boyera (kytara proklatě nízko pod pasem:) a hlavně pak zabíjející vokál Franka Mullena. Kdo zná Suffo musí uznat, že jeho živé frázování si absolutně nezadalo s nahraným materiálem. Mike Smith pak vše drží za bicí baterií a dnešní výkon byl více než uspokojivý. Ze začátku se sice objevil technický problém (nejspíš kabelový), po kterém následovala vynucená pauza přímo uprostřed skladby (Dejavu z BA 2007?), ale ani tímhle se chlapi nenechali rozhodit a vše s přehledem zvládli. Hrál se průřez deskami, co však zamrzelo byla absence jakéhokoliv songu z alba Suffocation (Já ty Entrails of You prostě slyšet chtěl). Jestliže na poslední desce (Blood Oath) kapela hodně sází na houpavá, či střední tempa, pak naživo se jim tento tah vyplatil a byli odměněni pořádným circle pitem.(O.) Mě se nová placka Suffo příliš nepáčí, ale naživo jsem si kapelu užil parádně. S Otou musím souhlasit, bylo to hodně dobré. (Dharm)

IMMORTAL jsem poslouchal ve věku mladším a tenkrát byl můj sen vidět tuto ikonu, která byla po Emperoru má nej black kapela. Po letech se mi můj sen splnil, ovšem musím konstatovat, že jsem byl krutě zklamán. Abbath byl až příliš často mimo a tímto skláním poklonu Horghovi, který tu doháněl, tu pozastavoval, jen aby se Abbathovi alespoň přiblížil. Vrcholem pak byl song Sons Of Northern Darkness, kde se Horgh musel kur** snažit, aby z toho alespoň něco vylezlo. Pokud však pominu tento problém a trapné pózy, jako třeba "fire show", největší masakry Battles In The North, Blashyrkh (Mighty Ravendark) nebo z novějších One By One, či Tyrants byly parádní. Musel jsem si v hlavě hodně dohrávat, ale jinak jsem si to fakt užil, vzpomínky byly silnější, než skutečnost na pódiu. (Dharm) Koukám, že dneska se Dharmem neshodneme, pro mě byli IMMORTAL jednoznačně nejlepší blackovkou festu. A ty ohníčky a prskavky k tomu tak nějak patří. Navíc kapela měla čitelný zvuk a souboj severských titánů nejen díky tomu zvuku (trochu předbíhám...) jednoznačně vyhrála. Skvělé vystoupení. (Johan)

WALLS OF JERICHO měli nejsprostější zpěvačku vesmíru, která slovo "fuck" a slova od slova "fuck" odvozená používala tak často, jako všechna ostatní slova dohromady. Její pódiová prezentace mě vyloženě iritovala. V podstatě nechápu, proč je tahle kapela tak protežovaná. Solidně sehraná blbost, nic víc. (Johan) Nudáááá! (Dharm)

MARDUK pohřbil zvukař. (Johan) Set Marduk byl prostě průser. Kdysi dávno v Praze se mi i celkem líbili, ale kdyby hráli pod jiným názvem v jedenáct dopoledne, tak po nich neštěkne pes. Narozdíl od Immortal byli sice sehraní, ale to bylo asi tak všechno. Naprostá zlo-nuda. I ten můj celkem oblíbený song World Funeral byl na *****(Dharm)

SKEPTICISM, popravdě by tuhle kapelu měl psát náš hlavní doomař Orbb, ale protože tu není a já jsem měl tu čest, tak si dovolím jen krátký popis. Opravdu povedená téměř tečka, pravá hudba na spaní. Nejsem odborník a tenhle styl jsem okrajově sjížděl před 15 lety, takže pro mě pravý funeral. Ani ta basa nechyběla, možná zvuk kytary byl funeral až moc... (Márty) Ultra pomalá hudba, skutečná deprese, která od prvního tónu začala napadat každého, kdo se vyskytoval v dosahu kapely. Zatímco bubeník si mezi jednotlivými údery mohl zajít na kafe, slabší povahy se sháněly po břitvě nebo alespoň po provazu. Na každý tón se čekalo jak smilování, ale ono ne a ne přijít. Zvuky varhan, kytarové nervydrásající riffy, ponurý řev – dokonalý psychický teror. (Johan)

Řady fanoušků s blížícím se závěrem festivalu prořídly, ale já se k odchodu neměl. Polští avantgardní cirkusáci ETERNAL DEFORMITY mě nedávno na Blacklightsu moc mile překvapili, takže jsem si dal s chutí repete. A bylo to opět stejně působivé – frontman Kofi přesvědčivě zvládal čistý zpěv i ostrý řev (mezi polohami přecházel v rámci jednotlivých songů zcela nočekávaně), mísily se silné melodie s nářeznickými pasážemi a celé vystoupení se neslo v hodně pozitivním duchu, který po teroristech SKEPTICISM všichni potřebovali jako sůl. Vyzdvihnout musím famózní song So Silent i překopávku Little 15 od Depeche Mode. Důjstojný závěr třídenního matiné. (Johan) Tato závěrečná, polská kapela mi byla doporučena kolegou redaktorem, se kterým s oblibou souhlasím (zdravím Johane) a ani tentokrát se náš vkus nepotkal. Kombinace únavy a zvláštně nasládlého zpěvu, nezajímavých kytar a rockového vyznění vedla k mému poměrně rychlému odchodu. (Nathanella)

Nej kapely:

čtvrtek

  • Johan: ROTTING CHRIST, ORPHANED LAND, PAIN
  • Dharm: BIOHAZARD, CYNIC
  • Corbow: PAIN, MADBALL, BIOHAZARD, ORPHANED LAND
  • Marty: WAR FROM A HARLOTS MOUTH, PAIN, BRUTAL TRUTH
  • Manafob: PAIN, BRUTAL TRUTH
  • Nathanella: ROTTING CHRIST

pátek

  • Johan: OBSCURA, NEGURA BUNGET, VREID, OPETH, TESTAMENT, NOVEMBERS DOOM
  • Dharm: PSYCROPTIC, OBSCURA, BENEATH THE MASSACRE, FORGOTTEN SILENCE, BRUJERIA
  • Corbow: OBSCURA, TESTAMENT
  • Marty: OBSCURA, TESTAMENT, BRUJERIA
  • Manafob: CASKETGARDEN, OBSCURA, BRUJERIA, TESTAMENT
  • Nathanella: OPETH, NEGURA BUNGET, DARK FUNERAL

sobota

  • Johan: ASHES YOU LEAVE, RAUNCHY, ATROX, IMMORTAL, ETERNAL DEFORMITY
  • Dharm: THE FACELESS, SUFFOCATION, MISERY INDEX a dobře tedy, s přimhouřeným očkem i IMMORTAL
  • Corbow: BLACK BOMB A, SUFFOCATION
  • Marty: RAUNCHY, CRIPLE BASTARDS
  • Manafob: ASHES YOU LEAVE, CRIPLE BASTARDS, RAUNCHY
  • Nathanella: IMMORTAL, MARDUK, CRIPPLE BASTARDS
  1. ZKLAMÁNÍ FESTU: !!!ORBB (A OPETH)!!!, BENDIS, DW, YVOR, IFA, HANKA, GORO!!!, ALEX WEBSTER, BRUCE DICKINSON, MAFEK, MÁRA, KAČENKA, MARQUISE, CENY JÍDLA
  2. PŘEKVAPENÍ FESTU: Oblíbená lidová píseň tatíčka Masaryka v úpravě pro dvě čela, klavír a orchestr.; SKOŘEPA, OZON (A JEHO NĚMECKÝ KAMARÁD), neplánovaná pařba ze soboty na nedelu - Nathy

Jako již tradičně si neodpustíme krátké shrnutí 3 festivalových dnů.

Organizace

Nevidím jediný problém, všechno klapalo tak, jak mělo. Na náramek jsem stál frontu přesně 1 minutu (narozdíl od dalších jedinců, kteří ve stejný čas neregistrovali další pokladny a stáli jak stádo u té nejblíž k městu), u vstupních turniketů jsem nezaznamenal jediný problém a chování ochranky bylo profesionální (jasně, prošel jsem všehovšudy 4x a nemůžu zobecňovat...). Nemůžu žel sloužit službami v kempu, sprchami a dalšími záležitostmi, protože jsem bydlel ve městě... Časový harmonogram se dodržoval takřka na minutu přesně, nedocházelo k zbytečným průtahům, pódia na sebe navazovala s pětiminutovými přestávkami. Jedinou výjimkou, kterou jsem zaznamenal, byli ATHEIST, kteří zvučili o poznání déle, než bylo záhodno.

Dramaturgie

Palec nahoru za pravidelné střídání stylů. Jistě, každý by si dovedl představit, že ve večerních hodinách budou hrát jiné kapely, já bych uvítal noční atmosféru třeba u ROTTING CHRIST nebo VREID, ale sto lidí, sto chutí. Možná je škoda, že česká scéna dostává minimální prostor a některé kapely by možná zaujaly více fanoušků než průměrné zahraniční spolky, ale na druhou stranu si na tuzemce může každý zajít nepoměrně častěji než na většinu zahraničních účastníků.

Kvalita kapel

Ryze subjektivní hodnocení – každý redaktor si našel své Top kapely a žádná velká shoda nepanuje. Jedinou výjimkou je OBSCURA, která se líbila všem. Ale mezi řečí nejen v rámci redakce, ale i s kolegy z jiných médií nebo s kamarády panovala vzácná shoda v případě „provarů“ - jednoznačně to odnesli (z velkých jmen) ATHEIST a DARK FUNERAL.

Občerstvení

Výběr převeliký, ceny festivalové (= vysoké). Zbytečné vypisovat, co všechno bylo na jídelním lístku, spíše bych se zastavil u skutečnosti, že prakticky nikde se nestála na jídlo ani na pivo fronta. Zdá se, že ta zatracená ekonomika zacvičila i s metalovým světem a každý se raději napakoval v supermarketu a jedl i pil vně areálu. Ale aspoň jedna zajímavost – street team se zkumavkami neúnavně procházel areálem a roznášel Jägermeister – zkumavka za dvacku, no kdo by neochutnal od sličných slečen v oranžových dresech a parukách (smích).

Počasí

Horko. Ale stokrát raději se budu vyhřívat (potit, grilovat,...) než prchat před deštěm. Asi se po minulých ročnících příroda ustrnula a dopřála všem pohodičku v kraťasech a tričkách.

Zvuk

To nejméně milé na závěr. Špatné, přátelé, špatné. Tolik problémů na tak velkém festu nepamatuji. Přitom většina kapel měla na nazvučení zhruba 20 – 30 minut, což by mělo bohatě stačit. Ale mockrát se stalo, že když začali muzikanti hrát, z reproduktorů se linula hrůzná koule nebo byla slyšet jen část nástrojů. Jistě, po chvíli (někdy i dlouhé) se zvuk srovnal, ale těch kiksů bylo moc. Přitom u někoho to šlo... tohle prostě neberu, do budoucna je třeba s tím něco dělat.

(Johan)


Zveřejněno: 08. 08. 2009
Přečteno:
3253 x
Autor: Redakce | Další články autora ...

Fotogalerie


Komentáře

01. 09. 2009 06:14 napsal/a manafob
fotky brutal
tak konecne prvni cast tretiho dne...
21. 08. 2009 22:41 napsal/a Nerigal
Fotky + videa
Spíše pro black metalové fanoušky jsou fotky a videa z letošního BA ke shlédnutí zde: http://www.666-mysteria.cz/brutal_assault_14.html
15. 08. 2009 20:41 napsal/a DW
Fakt
čumím na vaše hodnocení Ashes You Leave.. Z desky to je celkem podprůměr v dnešní době, takže naživo to musela bejt solidní mela..
11. 08. 2009 10:51 napsal/a immortal
:-)
Tak jsem si dnes po ránu zlepšil chuť a při psaní lejster za minulý měsíc jsem se léčil při Dark Funeral, hned jsem dostal vztek na toho nezvukaře, protože bylo parádně slyšet, jak ten jejich set dojebal. V deliriu jsem snad ani nebyl, ale za to pociťuji jisté deformace, jelikož jsem při poslechu několikrát tím mím hláskem zaskřehotal do ticha mé pracovní komůrky :-)) (jestli šel v tu dobu někdo okolo, tak se asi divil). Jinak se chystám poslouchat Skepticism, aby ta nálada byla ještě lepší, asi při nich dobře poobědvám :-) . To Dave: ano, ano hlásit budu jen pro nejlepší kamarády :-) , ne pro popůlnoční násilníky, žíznivce a hladovce :-))
11. 08. 2009 10:31 napsal/a Dave
to Immortal
Tak včera meju přední sklo u auta a našel jsem tam prasklinku...já vím, že když je mne třeba ve 160 na dálnici vzbudit :-) chce to trošku silnější hlasivky, ale abysme příště nejeli na Brutal v letní úpravě bez předního skla...i když zase by nebylo třeba hlásit žádné věci typu \"Tak se všichni Debustrol...\", vzhledem k permanentnímu větrání :-)