Nejbližší koncerty
  • 26. 04. 2024OBSCENE EXTREME WARM UP TOUR 2024 - tentokrát za účasti I...
  • 26. 04. 2024The Stubs (PL) + Arrogant Twins + Neuro Bats
  • 28. 04. 2024Neděle 28.4.2024 PARLAMENT CLUB PLZEŇ. SLOW FALL (Finla...
  • 29. 04. 2024RAEIN (IT) + Stormo (it) + Nervy
  • 04. 05. 2024Při příležitosti vydání split LP Toxic future / Life disa...
  • 06. 05. 2024CLOAKROOM (USA, Relapse) + PANENSKÉ PLAMENY
  • 09. 05. 2024NĀV + Łūt
  • 10. 05. 2024Již dvanáctý ročník rodinného metalového festu BUGRFEST p...
INSANIA

WINTERBORN – Farewell To Saints CD 2009, Massacre Records

Tak nevím, jestli Massacre Records tentokrát trochu neustřelili. Nemyslím tím sázku na finskou družinu, ale stylové zařazení Winterborn jako „power metal“. V tomto případě je tato charakteristika hodně zavádějící a neinformovaný čtenář promo letáků by mohl „díky“ firemní politice přijít o velmi zajímavé album kapely, která je mnohem více „progres“ než „power“.

Winterborn předkládají pětapadesát minut svěžího progresivního metalu, 10 skladeb, ve kterých se pořád něco děje a pořád je možné nacházet... Přiznám se, že první poslech mě příliš nezaujal, ale postupně jsem se do nahrávky pronikal a v určité fázi i pronikl. Přijde mi, že pánové hrají s velikou radostí, nic není šponováno za každou cenu, ale pěkně přirozeně plyne. Velký podíl na celkovém vyznění má zpěvák Teemu Koskela, suverén s velmi zajímavým hlasem a slušným rozsahem (převládající „základní“ výraz často střídají výšky i ostřejší polohy). Na hlasové projevy ale není sám, zdatně mu sekundují oba kytaristé i klávesák.

Velmi citlivě jsou rozloženy všechny nástroje – nic se s ničím netluče, naopak, klávesy s kytarami se vkusně doplňují, každý nástroj má chvíli navrch, ale nikoliv z důvodu nějakého exhibování, ale pro dobro celku. A stejně tak s rytmickou sekcí – mix se vydařil na výbornou.

Hlavně úvod je hodně impozantní, první tři skladby přetékají nápady a svědčí o schopnostech a možnostech kapely. Ani pomalá Overture 1939 nepůsobí kýčovitě, ale naopak velmi emocionálně a jako úvod k The Winter War, která na ní bez pauzy navazuje, pasuje výtečně. Právě Zimní válka mi přijde nejvíce „power“, přesto v ní kromě stylové formy lze najít i nějaké ty kořenící přísady. Vrchol přichází s Nightfall Symphony, luxusní skladbou, ve které se střídají nápady, nástroje, vokální polohy… odlehčenější pasáže se prolínají s honosnými, nechybí kapka naznačeného symfonična – majstrštyk! Ani s blížícím se koncem gejzír nápadů nevysychá, důkazem čehož je závěrečná položka Another World, která v pohodě ustojí desetiminutovou stopáž. Ale abych pořád jen nechválil, mírné výhrady mám občas ke klávesovým partům – hlavně vysoké táhlé tóny mi příliš nesedí. Naštěstí jich není mnoho a nejspíš jde o čistě subjektivní dojem.

Myslím, že síla Winterborn není v nějaké plánované hitovosti či chytlavé melodičnosti, ale v ryzím muzikantství a schopnosti vymyslet (a zrealizovat) poctivou porci inteligentního metalu. Nevím, co více dodávat, tohle se klukům finským povedlo a já jsem spokojený.

Seznam skladeb:

  1. Black Rain
  2. Chaos Dwells Within
  3. Seven Deadly Sins
  4. Overture 1939
  5. The Winter War
  6. The Land Of The Free
  7. Emptiness Inside
  8. Nightfall Symphony
  9. Last Man Standing
  10. Another World
  •  
  • Čas: 55:41

    www.winterborn.info

    www.massacre-records.com 


    Zveřejněno: 13. 08. 2009
    Přečteno:
    3361 x
    Hodnocení autora:
    8 / 10

    Autor: Johan | Další články autora ...

    Fotogalerie


    Komentáře

    Zatím je tu mrtvo. Určitě nejsi bez názoru, tak buď první a přidej svůj komentář