Nejbližší koncerty
  • 28. 03. 2024Hrají: NAŠROT legendární hardcore ( Havlíčkův Brod ), NON...
  • 29. 03. 2024NAURRAKAR Nuclear Misanthropic Black Metal https://www....
  • 03. 04. 2024Gurs - post punk z Baskicka ve šlépějích kapel jako Chain...
  • 04. 04. 2024Conflict (uk), Ginnungagap (cz)
  • 05. 04. 2024Conflict (uk), Eye for an Eye (pl), Lucifer Efekt (cz)
  • 05. 04. 2024Black thrash metalová formace Unpure ze Švédska a black m...
  • 05. 04. 2024Hrají: N.V.Ú. punk ( Východní Čechy ), STREET MACHINE har...
  • 06. 04. 2024Conflict (uk), Eye for an Eye (pl)
ASMODEUS - "Pobřeží královny Marie"

STORMNATT – The Crimson Sacrament CD 2009, Ashen Production

Pochvalná slova k promo letákům tak nějak patří. Každá firma tvrdí, že právě „tahle“ nahrávka je tou nej… (dosaďte si superlativ dle uvážení). Ani Ashen Prod. nejsou výjimkou, Stromnatt řadí mezi elitu a nešetří ani dalšími oslavnými slovy. Na mě ale tyhle řečičky moc neplatí, navíc kapelu vůbec neznám, takže si obrázek dělám až s prvním poslechem.

A ten obrázek je diametrálně odlišný od toho, který maluje vydavatel. Přiznám se, že soustředěný poslech téhle placky je pro mě poměrně svízelnou záležitostí. Ona ta muzika není ve své podstatě až tak mizerná, ale je neustále úplně stejná. Jako když roztočíte kolovrat a necháte jej běžet. Melodický black metal prakticky stále v jednom tempu, melodie střídá melodii, některé jsou pravda celkem chytavé a neotřelé, některé naopak vlezle protivné. Pro melodický black bývá pravidlem, že se ke slovu v hojné míře dostávají klávesy – ne tak u Stromnatt, kteří si vystačí s klasickým nástrojovým obsazením a veškeré melodie vyluzuje kytara. Asi nejvýraznější skladbou je pátá The Omega Illumination – hlavně úvod slibuje lehce odlišnou náladu, ale po chvíli dojde na klasické melodizování, i když tady tak nějak honosné, majestátní. Druhou silnější kompozicí je závěrečná Upon The Shores Of Solitude Pt. III, ve které se vokalista pouští do sfér dosud neprozkoumaných (vedle skřehotu jekot) a také práce ostatních je poměrně osobitá, hlavně kytara vyluzuje ujeté tóny – škoda, že k podobným experimentům nenašli pánové odvahu častěji. Jinak je zpěv ve většině skladeb poplatný žánru – žádný čistý hlásek, ale ani žádný brutální extrém, spíše sofistikovaný skřehot s poměrně čitelným frázováním.

Mezi klady je třeba zařadit produkci alba, která je po všech stránkách dotažená. Nahrávka sice (nejspíš) vznikala v domácím studiu, ale o mastering se v Necromorbus studiu postaral Tore Sterna, který spolupracoval třeba s Watain nebo In Battle. A zvuk se povedl, o tom žádná, je hodně čistý, žádný hukot, všechny nástroje i zpěv mají rovnocenné postavení a jsou dobře čitelné.

Zato s čitelností textů a dalších informací v obalu je to o něco horší, tmavé písmo se na tmavém podkladu stává neviditelným a zřejmě ani Bystrozraký by nepřečetl všechna slova. Přitom na pohled je booklet graficky docela zajímavě a na black metal poměrně netradičně a moderně řešený.

Seznam skladeb:

  1. Apparitional Echoes From The Void
  2. Wounds Of Worship
  3. The Crimson Sacrament
  4. Soul Murder Ceremony
  5. The Omega Illumination
  6. Thanatheism
  7. Blood Will Tell
  8. Upon The Shores Of Solitude Pt. III

Čas: 44:12

www.myspace.com/stromnatt

www.ashenproductions.net


Zveřejněno: 17. 08. 2009
Přečteno:
3366 x
Hodnocení autora:
5 / 10

Autor: Johan | Další články autora ...

Fotogalerie


Komentáře

Zatím je tu mrtvo. Určitě nejsi bez názoru, tak buď první a přidej svůj komentář