Nejbližší koncerty
  • 19. 04. 2024Drom, Bullfrog, Mayon
  • 20. 04. 2024Kapela Bloody Obsession a Barrák music club pořádají třet...
  • 20. 04. 2024DROM, MAYON, DRUTTY
  • 22. 04. 2024DEAF CLUB (USA) + FUCK MONEY (USA) + DECULTIVATE + SKIPLIFE
  • 23. 04. 2024Joshua Zero (UK) & Wczasy (Pol) & Blue Chesterfield > 23....
  • 23. 04. 2024Výjimečný kytarista a hudebník, několikanásobný držitel B...
  • 26. 04. 2024OBSCENE EXTREME WARM UP TOUR 2024 - tentokrát za účasti I...
  • 26. 04. 2024The Stubs (PL) + Arrogant Twins + Neuro Bats
ASMODEUS - "Pobřeží královny Marie"

FDK – Borderline CD 2008, Redblack / X Production

Kooperace Redblack + X Production v poslední době vydává čím dál více alternativnější nahrávky. A FDK a jejich Borderline pak patří ve společnosti Animé, Endless nebo The Pooh na samotnou hranu alternativy. Kapela sama sebe označuje jako atmospheric post HC resp. metal a slůvkem post si vlastně otvírá brány do všech možných stylových zákoutí.

Šestačtyřicet minut ve společnosti FDK může někoho zdeptat, někoho vystresovat a někoho potěšit. Přiznávám, že během poslechu kolekce devíti skladeb se postupně nacházím ve všech uvedených stavech. Někdy radostně pokyvuji hlavou a usmívám se, občas si říkám, jestli mám takovou masírku zapotřebí poslouchat a nervovat se a najdou se i okamžiky, kdy na mě hudba FDK působí ubíjejícím dojmem. A tak si kladu otázku, zda je to pro kapelu dobré nebo špatné vysvědčení?

A přikláním se k verzi, že dobré. Že právě se záměrem vyvolat v posluchači různé nálady se do přípravy alba pustila. Vždyť hned úvodní Borderline začne protivným skřípáním, pokračuje odlehčeně a příjemně, aby s nástupem řevu přehodila výhybku do neurotična. Vedle kytarových tónů se „jako doma“ nacházejí syntetické zvuky, vedle expresivního řevu klasičtější řev a když nenásilně připluje minimalistická pasáž, čekám, co ještě v téhle multiskladbě přijde. A ono opravdu ještě „něco“ přichází, dlouhá instrumentální pasáž, opravdová léčba tóny a zvuky trvající 8 minut. Dvojka Lost Race Again patří k těm hůře „stravitelným“ kusům, monotónní dlouhé úseky se sice tu a tam lehce posunou, ale příliš optimismu to stejně nepřináší – napadá mě termín doom core. Zato Feelings of Desire je skladbou skutečně potěšující, čistý zpěv, křehká muzika, relax. A po něm, logicky, přitvrzení, hlavně po vokální stránce – tady řev sklouzává takřka k deathmetalovému chropotu, který paradoxně do ponurého HC přirozené zapadá. Atmosféra Grim Creeper je podmanivá, silná – vedle jasných favoritů (1, 3) je právě tohle můj černý kůň.

Experiment DE 175 mi přijde zbytečný a nebaví mě –  ambientní hrátky s umělými zvuky jsou ponuré, depresivní… navíc je to dlouhé… opravdu dlouhé. Dlouhý je i instrumentální úvod Alone, ale tady to vůbec nevadí, kytara vybrnkává další a další melodie, ne snad přímo chytlavé, ale o to zajímavější a když se začne trochu tlačit na pilu, opět zdvihám palec vzhůru. A že nedošlo na zpěv? Ale jo, po 220 vteřinách se do toho řvoun pouští, po chvíli se přidává i emociální pseudozpěv, ale hlavní devizou songu je i tak melancholická kytara. Jak napovídá název (nebo jeho část) další skladby, Schizofixtion je těžší a ona schizofrenie se v ní skutečně nachází – pod hezkou melodií kdosi cosi šeptá, pak se objevuje zvláštní zpěv i umělé zvuky. Závěr patří klasičtěji střiženému songu Hungover, který rozhodně nefunguje jako antidepresivum, ale přesně naopak. Sekané riffy, zastřený řev, všudypřítomná nervozita, útok na duševno, ubíjející rytmus – psycho core.

Vyzdvihnout musím instrumentální výkony i zvuk, v těchto oblastech nevidím slabiny. Žel nevidím ani obal, promáč dorazil jen s přední stranou, takže ohledně grafiky a textů se vyjádřit nemůžu.

Celkově příjemné překvapení, ostatně 1. místo v kategorii Objev roku v Břitvě 2008 hovoří jasně.

Seznam skladeb:

  1. Borderline
  2. Last Race Again
  3. Feelings of Desire
  4. Grim Creeper
  5. DE 175
  6. Alone
  7. Schizofixtion
  8. Hungover

Čas: 46:04


Zveřejněno: 03. 08. 2009
Přečteno:
3380 x
Hodnocení autora:
8 / 10

Autor: Johan | Další články autora ...

Fotogalerie


Komentáře

Zatím je tu mrtvo. Určitě nejsi bez názoru, tak buď první a přidej svůj komentář