Nejbližší koncerty
  • 29. 03. 2024NAURRAKAR Nuclear Misanthropic Black Metal https://www....
  • 03. 04. 2024Gurs - post punk z Baskicka ve šlépějích kapel jako Chain...
  • 04. 04. 2024Conflict (uk), Ginnungagap (cz)
  • 05. 04. 2024Conflict (uk), Eye for an Eye (pl), Lucifer Efekt (cz)
  • 05. 04. 2024Black thrash metalová formace Unpure ze Švédska a black m...
  • 05. 04. 2024Hrají: N.V.Ú. punk ( Východní Čechy ), STREET MACHINE har...
  • 06. 04. 2024Conflict (uk), Eye for an Eye (pl)
  • 08. 04. 2024Pestilence se vrací do Ostravy! Tentokrát je doprovodí Ca...
DARK GAMBALLE – „Dobrý lhář“

WINSELLAND - Kníže Neuberg CD 2009, Pařát magazine

Čumím tady na obal debutového alba skupiny a hlavou se mi honí spousta myšlenek, z nichž nakonec vystává jen jedna jednoduchá otázka a to: Proč?! Proč si nechá někdo sprznit své první album tak nevzhledným obalem? Viděl jsem spoustu patlanin, ale tahle je par excellence. Winselland asi chtěli naplnit frázi „hnus fialovej“, jinak si to nedokážu vysvětlit…  jak jinak pochopit dětskou malbu na fialovém podkladu? No nic, nenechme se zmást, naštěstí hudba tak zlá není…

Koncepční dílo otevírá intro, které je narozdíl od bookletu velmi vkusné (což v dnešní době vůbec nebývá pravidlem). Klávesy střídají kytary a úvodní skladba Huckauf už valí v plných obrátkách. Hned po pár vteřinách kapela odkrývá o co tady asi půjde a divil bych se, kdybych se dočkal výrazných změn během poslechu alba. Čekejte black metal každým úderem. Od mladé kapely celkem stará škola. Ovšem o nějakém plášti hniloby bych se zde nerozepisoval, naopak, album má v zádech celkem svěží vítr. Nevím proč, ale v jistých chvílích mi to evokuje Master´s Hammer. I zvukově mi to celé posouvá čas zpátky, ale znova podotýkám, že to není na škodu.

Na to, že jde o koncepční dílo, tak si kapela vytyčila poměrně málo času. Přece jen vtěsnat do půlhodinky nějaký děj, je úkol téměř  nadlidský. Snad proto je příběh celkem jednoduchý, což se také dá říci i o hudbě samotné. Tam, kde chybí technika, musí být nutně nápady a řekněme, že to je právě to, co desku dělá zajímavou. Už vlastně vydat koncepční blackmetalové dílo je dobrý nápad, ovšem tento status na sebe váže jistou zodpovědnost. Totiž, čekal bych od koncepčního alba více emocí. Tady si troufnu říci, že kapela neobstála. Album se točí ve stejné náladě a to je při vyprávění příběhu prostě na škodu. Ačkoliv jisté výkyvy tady jsou jako například v páté skladbě Smíření, ovšem je toho na můj vkus málo. Jako nejkreativnější nástroj bych vyzvedl klávesy, které často odvádí pozornost od strnulosti kytar a časté těžkopádnosti rytmiky. Právě pro jejich silnější využití bych byl v mezi-pauzách pro dokreslení a utváření nálady.

Vzato ze všech úhlů, Kníže Neuberg není špatné album. Dobře se poslouchá, občas potěší dobrým nápadem a zaujme i byť jednoduchým příběhem. Vlastně na to, že se jedná o debut, je to slušný výsledek. Tudíž bude určitě zajímavé pozorovat kapelu při jejich dalších krocích. Věřím, že je tady potenciál ke slušným zítřkům…

Seznam skladeb:

  1. Huckauf
  2. Winselburské lesy
  3. Neuberg
  4. Válka
  5. Smíření
  6. Fext

Čas: 28:57

www.paratmagazine.com

www.bandzone.cz/winselland 


Zveřejněno: 30. 07. 2009
Přečteno:
4084 x
Hodnocení autora:
7 / 10

Autor: Ifa | Další články autora ...

Fotogalerie


Komentáře

27. 03. 2021 08:12 napsal/a Ivana Rašková
Kníže Neuberg
Někomu se nelíbí motiv obalu. Ten ale nese pokud se nemýlím, velmi hluboké poselství. Poselství, knížete z Neuberga, který po krutém mučení v chebském vězení, zešílel. Mučen byl proto, že hájil práva svého rodu, rytířů z Neubergu, k zděděnému území Ašska a části Vogtlandu. Tato práva jim byla listinou ze dne 6.mai 1331 Janem Lucemburským znovu potvrzena. Město Cheb dychtící po jejich majetku, ale odmítalo jejich práva uznávat.
30. 07. 2009 10:37 napsal/a Johan
Obal
Mě ten obal také celkem potěšil (i pobavil), barevná kombinace je fajn, akorát logo se mi nelíbí. Ale jak píše Martin, alespoň to není trendová, ale osobitá a \"pohádková\" záležitost.
30. 07. 2009 10:10 napsal/a Martin / ZBP
Obal
Ten obal je parádní! Možná není profesně úplně dokonalý, ale má osobité kouzlo a alespoň pro mě je neskonale příjemnější než různá post-metalová/cokoli-coreová klišé či různé ultrablackmetalové bílé fleky na černočerné ploše. A to zlé trpaslisko musí vypadat parádně na tričkách, kluci z toho třeba jednou udělají business trhák ;-) Jinak muzika také fajn, rád si to poslechnu opakovaně, i když to není stylově úplně můj šálek slivovice.