Nejbližší koncerty
  • 20. 04. 2024Kapela Bloody Obsession a Barrák music club pořádají třet...
  • 20. 04. 2024DROM, MAYON, DRUTTY
  • 22. 04. 2024DEAF CLUB (USA) + FUCK MONEY (USA) + DECULTIVATE + SKIPLIFE
  • 23. 04. 2024Joshua Zero (UK) & Wczasy (Pol) & Blue Chesterfield > 23....
  • 23. 04. 2024Výjimečný kytarista a hudebník, několikanásobný držitel B...
  • 26. 04. 2024OBSCENE EXTREME WARM UP TOUR 2024 - tentokrát za účasti I...
  • 26. 04. 2024The Stubs (PL) + Arrogant Twins + Neuro Bats
  • 28. 04. 2024Neděle 28.4.2024 PARLAMENT CLUB PLZEŇ. SLOW FALL (Finla...
ETEF 2024 (19.-20. 7. 2024)

Další z kapela, která mě napadla do rozhovoru „tak trochu jinak“, jsou HEIDEN.

Ti před nedávnem vydali velmi podařené, temnotou prosycené album Obsidian. A protože smutku a chladu už bylo dost, dohodli jsme se na této formě představení kapely. Úplně stejné dotazy jsem položil všem členům, na pár závěrečných pak odpověděli zvolení mluvčí. A samozřejmě – žádal jsem všechny pány, aby odpovídali nezávisle na sobě, poprat se můžou, až rozhovor vyjde. A slovo „(smích)“ si domyslete, kde chcete.

1/ Takže milí mladí přátelé, začnu životopisy – takže věk, stav, čím se živíš, hudební vývoj – kdy jsi s metalovou muzikou začal jako posluchač, která kapela tě nejvíc ovlivnila (zahraniční, domácí), kdy jsi začal hrát na hudební nástroj a kdy s tím hodláš skončit?

Tom: Zdar, zatím nedožitých 25 let, pracuji v jedné farmaceutické firmě. Hudbu jsem začal vnímat už jako malej klučina, otec je totiž „starej rocker“, takže metalovou průpravou jsem prošel již opravdu dávno. Hudbě jsem se „navážno“ začal věnovat zhruba před sedmi lety a postupem času jsem se dostal od kláves ke kytaře u které jsem už zůstal.

dq: Stařešina kapely, 29 let, svobodný. Živí mě programování a analytika. S metalovou / rockovou muzikou jsem začal v možná podivných 6 – 7 letech. Tehdy do byl Citron, pak rané singly Arakainu, Titanic a vše, co se objevilo „v baráku“. Helloween, Nuclear Assault, pak Sodom, Kreator, Napalm Death, Obituary, Morbid Angel a tak dále. Samozřejmě Iron Maiden. Tolik asi k prapůvodu vlivů, dodnes mi to tak trochu zůstalo. V Heiden jsem za staromilského exota, ale nežiji jen metalem. (Svým způsobem to byla krásná doba, ty x-té kopie s příšerným zvukem měly kouzlo, hudby jsme si vážili. Těžko říct, jak je to dnes, nesleduji to.) K baskytaře jsem se dostal až ve 22 letech. Prostě jsem dříve neměl tu správnou potřebu. Dětských 8 let klavíru a koketování s tamburašskou hudbou neberu v potaz. A kdy skončím? Až se mi prostě jednoho dne zachce.

Einsk: let 24, svobodný, dlouhodobě zadaný, čerstvý a nezaměstnaný Inženýr, hrát jsem začal v 17 letech, protože se mi chtělo a na nic jiného jak na bicí se mi nechtělo učit. Metal poslouchám cca od 15 nebo 16 let. Nejvíc se cítím ovlivněn Enslaved, což na mém umu není zhola znát. Skončím s tím, až mě to začne srát, ale těžko říct, zda to bude zítra nebo na smrtelné posteli...

Kverd: Jsem skoro pětadvacetiletý dost opotřebovaný chemik. S hudbou jsem začal někdy v pubertě, aktivně asi o trochu později. Kdo mě ovlivnil nejvíc si už nepamatuju a skončit zatím nehodlám – nesnáším plánování a odmítám jakékoli MUSÍM.

2/ Máte (až na Toma, ale i ten si dříve říkal jinak) zajímavé přezdívky. Kdo je vymyslel a co znamenají (v případě Toma znamenaly a proč už si tak neříká)?

Tom: Moje přezdívka vznikla jedné noci, kdy jsme seděli s Kverdem v obrovským skladu a polepovali jogurty nálepkama, tak měl člověk dost času přemýšlet. Neznamenala nic, prostě vznikla náhodným složením několika písmen. Mě osobně nikdy přezdívky či pseudonymy nepřipadaly nezbytné a po nějaké době mi přišlo lepší změnit ji na civilní jméno. Pro mě je to tak příjemnější.

dq: Ale jdi, zase tak zajímavé to není, heh.

Einsk: Je to zkratka smyšleného vikingského jména Einskaldir, kterou všichni idioti komolili a já už na to neměl nervy. Tohle snad nesplete nikdo...

Kverd: Vymyslel si ji tuším každý sám a ta má zrovna neznamená nic. V počátcích mi prostě „Kverd“ přišel jaksi vhodnější než „Michal“. Dnes už je to natolik zažité, že bych absencí mého nicku v řadách Heiden způsobil celorepublikový smutek – to nehodlám riskovat.

3/ V jakých kapelách jsi za posledních 20 let hrál, v kterých hraješ dosud, ve kterých a proč jsi skončil a proč jsi začal v Heiden?

Tom: Mě by ten rozsah stačil i poloviční, ale zpět k otázce. Ve dvou, Svardenvyrd a Heiden. Ve Svardenvyrd jsem skončil proto, že už chyběl zápal a chuť tomu věnovat čas,  navíc v tu dobu už jsem začal drnkat do kytary v Heiden a mé priority se přesunuly právě tím směrem. Proč jsem začal v Heiden? Když se dva lidi sejdou a řeknou si: „Hele já bych chtěl hrát todle a takhle, máš zájem?“ a jejich cíle jsou stejné, dají to dohromady.

dq: Hrál jsem v Hyperborean Desire, Heiden mi byl po hudební stránce lhostejný. Pak Brňáci nahráli split s Trollech a mně spadla čelist. Když mě pak oslovili, že hledají baskytaru, bylo vymalováno. A Hyperborean Desire mezitím umřelo, zůstaly jen milé vzpomínky.

Einsk: Hrál jsem ve Svardenvyrd a Heiden. Ze Svardenvyrd jsem odešel, kvůli ztrátě motivace a inspirace v tomto žánru pokračovat. V Heiden jsem začal, protože mě bavily jejich skladby a měl jsem příležitost si odzkoušet živé hraní. A navíc jsme byli dlouholetí kamarádi...

Kverd: Ale no tak... tuhle story už přece každý zná.

4/ Která nahrávka Heiden se ti líbí nejvíce a která nejméně, totéž skladby?

Tom: Nejde říct, která se mi líbí více či méně. Na všech deskách má člověk oblíbená místa a pasáže, které by předělal, ale tak to je asi u většiny lidí, nejvíc se mi libí vždy poslední materiál, takže Obsidian a skladba At a Funeral.

dq: Hodnocení nahrávek pal čert, stejně jsem s Heiden teprve od Obsidianu, každopádně ze skladeb mám nejraději Thujon. A vůbec, z opačného konce spektra skutečně nemám favorita.

Einsk: Nejvíc se mi samozřejmě líbí Obsidian a nejmíň demo... ale to je naprosto logické. Nemám favority ani neoblíbené tracky...

Kverd: No logicky ta první a poslední, jakže bylo to pořadí?

5/ Souhlasíš s ideovou náplní textů nebo bys raději zpíval jiná slova / hrál na jiná slova, případně na jaká?

Tom: Tady jsem maximálně spokojen. Občas sice musím obsah textů probrat s autorem, abych si osvětlil místa, která jsou pro mě příliš abstraktní.

dq: Vzhledem k tomu, že se na textech podílím, a ty ostatní procházejí celokapelním schvalováním, bylo by asi trochu schizofrenní s nimi nesouhlasit.

Einsk: Pokud tomu rozumím, tak s tím souhlasím. Texty psát nechci, nemám na to čas a ani střevo.

Kverd: Souhlasím, jiná slova bych nepsal a nehrál. Běda jak někdo napíšete, že jo.

6/ Myslíš si, že je dobře, že texty jsou v češtině? Nelákala by tě angličtina?

Tom: Určitě v češtině. Nevím jestli by šel vyjádřit obsah textů již tak dost složitý strohou angličtinou, která takové jazykové prostředky jako má čeština prostě postrádá.

dq: Ano, je to dobře. Ne, nelákala.

Einsk: Czech is for us better at all...

Kverd: Angličtina by mě lákala za předpokladu její adekvátní znalosti v kombinaci se schopností zpívat. V tomto ohledu jsme ale velice klidní.

7/ Který člen kapely ti nejvíce leze na nervy a proč?

Tom: Když se špatně vyspím, tak všichni. Většinou se spíš jen tak pošťuchujem a hecujem, taková ta zdravá škodolibost. Poslední dobou to nejvíc schytává asi dalias, on se totiž moc hezky zlobí a to člověka přímo nabádá k tomu, aby si rejpnul.

dq: Huš! Nejvíce se štěkám s Michalem, ale je to vždy pro dobro věci. Tak, a lam si hlavu, s kterým Michalem. Máš to padesát na padesát!

Einsk: Nejvíc mi leze na nervy Kverd, protože co se týče Heiden, nezná lenost... my ostatní ano.

Kverd: Já bych i řekl, že jsou všichni 3 pánové na levelu velmi podobném, co do schopnosti mě vytočit. Vracím jim to ale přinejmenším stejnou měrou.

8/ O kterém členovi Heiden si myslíš, že je nejlepší instrumentalista?

Tom: Asi o žádném, jsme hudební kopyta. Dalo by se spíš odpovědět na otázku: „Kdo je nejhorší instrumentalista“, ale odpověď si nechám raději pro sebe.

dq: Inu, pokud se mono-manické hodiny s kytarou nezúročí v dobrou hru na nástroj, tak už fakt nevím, koho bych jmenoval, kdyby tu nebyl Kverd.

Einsk: Vím kdo je nejhorší, ale na to ses neptal. Nejlepší býval Kalanis – ten hrál dokonce i na kytaru a bicí lépe než my, přesto, že sám byl baskytarista. Zaplať pámBů je pryč...

Kverd: No, ono by v té otázce ani nemuselo být to slovo „nejlepší“. Já si o nikom z nás nemyslím, že by byl instrumentalista v pravém významu toho slova. Jako slepý mezi jednookými mi přijde asi Tönkel, to je opravdu „člověk s nástrojem“.

9/ Jaký koncert považuješ v historii Heiden za nejlepší a který za nejhorší? Před jakou největší a nejmenší návštěvou jste hráli?

Tom: Nejlepší byl určitě křest Obsidianu, tam jsme si to vážně užili… nejhorší byl asi v Hamburku, tam jsme si to pro změnu vůbec neužili, páč jsme se na pódiu absolutně neslyšeli. Nejmenší návštěvnost se dá spočítat na prstech všech údů, a největší… to nevím, neodvažuji se tipnout.

dq: Nešli tudy ti služebně starší, panáčku? Ale šli, určitě šli. Zeptej se jich.

Einsk: Nejhorší byl první společný koncert v Josefově dole, tam byla otřesná sešlost kreténů. Nejlepší byl asi loňský Dunkelheit a vystoupení před lety v Opavě. Skvělý lidi.

Kverd: Paměť už mi neslouží jako zamlada, za nejlepší považuji ten poslední „Obsidian to night“ a za nejhorší logicky některý z předešlých.

10/ Hraješ rád koncerty? Baví tě třeba lokální akce pro pár lidí nebo máš raději větší festy? Jaký máš nejzajímavější zážitek ohledně kontaktu s fanoušky?

Tom: Ono je jedno pro kolik lidí člověk hraje, ale pro jaký lidi hraje. Všeobecně si koncerty užívám, pokud se teda slyším. Dost úsměvný bylo, když na nás jeden pokřikoval, že je ochotnej si připlatit za mlhu, či ať zahrajem skladbu, která nebyla naše a ještě nás přesvědčoval o opaku.

dq: Hraji je rád, aby také ne. Přiznám se, že raději mám komornější akce, ale i menší festivaly jsou fajn. A kontakt s fanoušky? Já ti ani nevím …

Einsk: My na větších festech ještě nehráli. Koncert mě baví, pokud baví diváky. Když na to serou, tak mi to leze krkem a dohrávám se zatnutými zuby. Nerad se totiž namáhám zbytečně. Nejzajímavějším kontaktem s fans bylo podepisování se čtrnáctiletým dredatým holkám na CD. True black metal...

Kverd: Jo, hraju rád a nemusí to být ani koncert – baví mě to pokaždé, když mezi námi funguje chemie – to je moc příjemný.

11/ Máš nějaký koncertní sen, kde by sis chtěl zahrát – země, festival?

Tom: Jediné, co si od koncertování přeju, je zpětná vazba publika, pro mrtvé stádo se hraje dost špatně. Na místě nezáleží.

dq: Sny by byly, ale ty nejsou důležité. Prostě bych rád hrál tady i onde.

Einsk: Ne, vůbec nemám. Je mi jedno, co to je za místo nebo který chuj to pořádá. Nejdůležitější je, aby tam byli lidé, co přišli na naši kapelu a mají nás rádi – ostatní mě neinteresuje.

Kverd: Takový sen nemám, při hraní mi jde o jiné věci.

12/ Hrajete (hráli jste) na koncertech nějakou coververzi … Proč a kdo to vymyslel / zakázal?

Tom: Zatím ne, ale snad můžu prozradit, že jednu chystáme.

dq: Nepředbíhej, jo? Heh.

Einsk: Ne zatím nehráli, nejspíš proto, že nás víc baví hrát vlastní skladby. Ale třeba dáme dohromady nějaký cover. Pokud se shodneme na výběru. Nejradši bych hrál nějakou skladbu od Avril Lavigne s hostujícím vokalistou Big Bossem.

Kverd: Doposud ne.

13/ Jaký máš momentálně nástroj, spokojenost, jaký máš vysněný?

Tom: Teď už nějakou dobu hraju na Ibanezku s průchozím krkem RGT42DX a vcelku spokojenost. Jen si člověk musí vyhrát s tremolem po přidání další napínací pružiny, kvůli tlustším strunám a poladit oktávy. Pak už zbývá jen se naučit hrát. Snad si někdy pořídím nějakýho Les Paula, ať od Gibsona či od Ibaneze.

dq: Tak momentálně mám baskytaru a jsem zcela spokojen. Jo, ty chceš vědět jakou? Tak tedy černou, heh. Dobrá, mám Ibanez SR300DX. A mimochodem, sním o baskytaře.

Einsk: Z obyčejných bicích mám ty nejobyčejnější, v dost pokročilém stavu rozkladu, žel na nové nemám, tak musí vydržet... Nejsem chuj, abych ti tu psal výrobní model a číselné označení apod. Vysněné bicí nemám, prostě pak půjdu a nějaký slušný si koupím.

Kverd: Momentálně hraju na Ibanez, kytaru Ibanez. Vysněný je určitě Gibson LP nebo SG, ale to až budu fakt hodně zapšklý páprďa.

14/ Jaké máš kromě muziky koníčky – oblíbená kniha, spisovatel, film, sport, chlast atd…?

Tom: Snažím se občas něco nafotit, jezdit na kole či zajít na nohec. Z poslední doby asi Neil Gaiman či Brian Lumley. Filmy nějak nestíhám… a pívo si dám.

dq: Práce je mým koníčkem, hezky se mi to poštěstilo, co? A pak hlavně fotografie, nějakou dobu nic, pak obskurnosti a cynismus. Oblíbená kniha? Baudelairovy Květy zla, Rushdieho Satanské verše, pár filosofických fragmentů. Spisovatele nerozděluji. A filmy? Mám moc rád tvorbu Davida Lynche a pak také trilogii Omen. Jsou toho mraky, nepohrdnu ani starším béčkovým hororem. Co více? Snad jen Absinth beetle.

Einsk: Partnerka, psi, NAGA productions, televizní sport...

Kverd: Největším koníčkem vedle hudby je asi grafika. Dál si rád přečtu nějakou knihu (naposledy Lolita), podívám se na nějaký film (naposledy Líbáš jako bůh) nebo se zajdu projít někam ven (naposledy... nevím). Tu zkrátka žiju no.

15/ Který člen kapely má největší spotřebu nápojů a jakou nejhorší příhodu jsi v této souvislosti zažil?

Tom: Bude to znít divně, ale tohle se nám nějak vyhýbá a pivní závody neprovozujeme. Jsme slušní kluci.

dq: Říkal mi Kverd, že je to on, tak je to tedy on, hehe! A příhodu? Nemám, neznám, nepovím. Vždy jsem odešel včas, takže si o spoluhráčích zachovávám poslední špetky dobrého mínění.

Einsk: Nejvíc vychlastá Varnag, ale nejvíc vyvádí Kverd. Příhoda – Jak jsme naučili opilého Kverda ve 24 letech kouřit...

Kverd: Tak já bych řekl, že největší spotřebu nápojů má Tom, ale nejhůř asi vypadám já – vzájemný rozdíl 40 kg se většinou neblaze projeví. Zbytek ansáblu jsou slušňáci a řidiči, hihi. Hrůzná historka byla např. BŘITVA 2007, kde jsem se díky Tullamorkové smršti ve společnosti jedné kolegyně (dík Renčo, fakt) tak zpil, že jsem pak bezradně bloudil sálem s mobilem v ruce a nazdařbůh vytáčel čísla. A to ráno, to bych nepřál nikomu.

Tak a teď přece jen trochu vážněji, abych nakonec nedostal po čenichu já.

16/ Minulé album vyšlo v Německu pod BFD. Co jste si od spolupráce se zahraničním labelem slibovali? Splnil vaše očekávání (asi ne, když jste se vrátili pod svou firmu Naga)?

Kverd: Měli jsme určitou představu o podmínkách pro naše album, ty jsme diskutovali a zanesli do smlouvy, která byla labelem splněna do puntíku. Jednou z náležitostí společné úmluvy bylo i podepsání kontraktu čistě na „Era 2“ a s odstupem času jsme určitě rádi, že jsme se domluvili právě takhle. Spolupráce s BFD měla jak negativa tak pozitiva. Obšírněji už bych to nerozebíral – byla to zkušenost, která se každopádně počítá.

17/ Proti materiálu na Era 2 a splitku s Trollech vaše hudba citelně potemněla. Dřívější optimistické vyznění je pryč, vládne temnota, chlad. Byl to od začátku příprav nového materiálu záměr nebo to samovolně vyplynulo při komponování?

Kverd: Určitě s tebou souhlasím v tom, že je nahrávka prostoupena poněkud jinými emocemi. Celkové vyznění je o mnoho chladnější a negativnější. HEIDEN asi nikdy nebude kapela tvořící už předem v nějakých žánrových nebo emocionálních okovech. Při komponování nových písní se necháváme vést vlastními pocity a instinkty – ať už jsou jakékoli. Současné vyznění, myslím si, velmi dobře reflektuje naše vlastní povahy a pohledy na svět, chápejme tedy OBSIDIAN především jako album o nás samotných.

18/ Kverdův vokál také výrazně zhrubl – proč alespoň občas nezazní dřívější poloha zpěvu? Nemyslíte, že by to nahrávku ještě více zatraktivnilo?

Kverd: Současné vokální pojetí je jen dalším z aspektů přirozené evoluce. Stejně jako každý jiný nástroj, ani hlas předem nebyl hnán nějakou ostrou vizí nebo představou. Při komponování materiálu se utvářel i můj názor na zpěv, který na zkušebně nabýval reálných forem. Shodli jsme se na tom, že tenhle kabát skladbám velmi sluší takže u něj zůstalo. Víš, my zkrátka nepřemýšlíme nad tím: „Co by, kdyby?“ - na té desce je všechno tak jak to mělo být – a vy to buď berte nebo nechte být. Jakékoli další úvahy mi přijdou zavádějící a jaksi nepatřičné.

19/ CD je zabaleno do slušivého kabátku, o který se tuším postaral Kverd. Mluvili jste mu do jeho řemesla nebo je vše z jeho dílny? Proč je první text komplet velkými písmeny – není to trochu nekoncepční?

dq: Ten „kabátek“ je víceméně prací nás všech. Kverd mu však dal finální tvář. Fotografie srdce je společná vize, má je pracka i drápy (bylo veselé je nechat růst), další práce se sazemi byla v rukou ostatních. O fotografie v bookletu jsem se podělil s Tomem – ty pak byly vytištěny a polité tuší znovu vyfoceny. Tohle vše až do konce realizoval Kverd s Tomem. Ale my zbývající jsme všechno patřičně komentovali a nad věcmi diskutovali, dohadovali se. A první text? Je to prostě epigraf, ostatní jsou už „jen“ naše texty.

20/ CD je venku zhruba 3 měsíce - jste spokojeni s ohlasy? Už vám to někdo řádně ztrhal nebo registrujete jen pozitivní recenze? Jaká největší blbost se v recenzích objevila?

dq: Jsme MIMOŘÁDNĚ spokojeni. Ohlasy jsou vesměs kladné, ač tu a tam se objeví „pouze“ průměr. A ta blbost? Ale, odkudsi z Německa nám byl vytýkán zvuk (ech?) a celkově doporučeno strávit více času při psaní písní. Vezmeme si to asi k srdci, další desku od nás uvidíte tak v roce 2035, heh!

21/ Na jak dlouho máte naplánovanou propagaci nového alba? Jak bude probíhat? Kdy se fanoušci můžou těšit na další materiál s logem Heiden? Nebude to třeba nějaký vinylek?

dq: Na tak dlouho, jak to jen bude nutné a jak dlouhou bude mít Naga vůli. A s Nagou taktéž souvisí nový merch – bude po festivalu Blacklights. A myslím, že vinyl to opravdu nebude, vinyly zrovna nepatří mezi záležitosti, o něž by byl smysluplný zájem.

Kverd: Vinyl bych osobně moc rád, je to takový hezký fetiš. Při současném trendu to ale vypadá, že zůstane pouze u toho přání. Co se propagace desky týká, nemyslím, že bychom měli vymezený nějaký časový interval. Budeme rádi spolupracovat na čemkoli, co nám nebude připadat žinantní.

22/ Málem bych zapomněl – kam se podělo „kudrnaté“ logo (jak jsem si dovolil v recenzi na Eru 2 popsat prapodivný výtvor Christopha Szpajdela)? Nové má signalizovat novu tvář kapely nebo se vám staré přestalo líbit?

dq: Líbit se určitě nepřestalo, ale už jaksi nevyjadřovalo to, čím se Heiden stával. A tak jsme prostě došli k vizi nového loga. Neklidného, chladného a řekněme, že odlidštěného. A myslím, že se povedlo.

Kverd: Každý, kdo nás trochu sleduje, si již jistě všiml, že jsme ve své historii vystřídali několik logotypů – pro někoho chybná a možná i nepochopitelná věc, ale já to takhle vůbec nevidím. Každý logotyp měl svůj jasný význam a reflektoval jistou část našeho vývoje. S Szpajdelovou prací jsme byli spokojeni, ale jak řekl dalias – neodráželo již to, co se v hudbě odehrávalo a tak jsme vyzkoušeli něco nového. Hladký a ostrý ambigram práskne přes oko rovnou měrou a zároveň všem nechá prostor k úvahám o hudbě, která se pod ním ukrývá. To nám naprosto vyhovuje, ale za sebe nechci a nebudu mluvit o nějaké „konečné změně“. Uvidíme kam nás vítr zavane a co všechno s tím bude spojené.

23/ Jsme na konci – máte-li něco na srdci, sem s tím…

dq: Leda tak šelest. Dobrá, díky za rozhovor. A pamatuj si, jestli se Heiden rozhádá po vzájemném přečtení osobní patnáctky odpovědí, bude to jen a jen tvá vina! Jinak doufám, že se „uvidíme“ v co nejhojnějším počtu na BLACKLIGHTS open air Festivalu v Divišově u Benešova, kde nás bude možno vidět „po boku“ kapel jako DARKSPACE, CRUACHAN, SEAR BLISS, WYRD, AZAGHAL, EMANCER, DARKESTRAH, GORATH, CONTROL HUMAN DELETE a dalších.

Kverd: Johane díky za příjemné a tak trochu nekonvenční povídání, snad se to bude dobře číst. Hodně zdaru tobě i celé Fobii.

www.heidenhorde.com



Zveřejněno: 23. 06. 2009
Přečteno:
3447 x
Autor: Johan | Další články autora ...

Fotogalerie


Komentáře

Zatím je tu mrtvo. Určitě nejsi bez názoru, tak buď první a přidej svůj komentář