Nejbližší koncerty
  • 28. 03. 2024Hrají: NAŠROT legendární hardcore ( Havlíčkův Brod ), NON...
  • 29. 03. 2024NAURRAKAR Nuclear Misanthropic Black Metal https://www....
  • 03. 04. 2024Gurs - post punk z Baskicka ve šlépějích kapel jako Chain...
  • 04. 04. 2024Conflict (uk), Ginnungagap (cz)
  • 05. 04. 2024Conflict (uk), Eye for an Eye (pl), Lucifer Efekt (cz)
  • 05. 04. 2024Black thrash metalová formace Unpure ze Švédska a black m...
  • 05. 04. 2024Hrají: N.V.Ú. punk ( Východní Čechy ), STREET MACHINE har...
  • 06. 04. 2024Conflict (uk), Eye for an Eye (pl)
DARK GAMBALLE – „Dobrý lhář“

Po smršti v pátek přichází sobotní krušné ráno...

Vynecháme tentokrát podrobnosti týkající se toho, kdo šel kdy spát, kdo kdy vstával, kdo nebyl schopen ještě kolem poledne souvislé řeči a kdo ani pohybu, ale raději zamíříme rovnou na pódium.

Zatímco na většině akcí bývá problém s dodržením plánovaného začátku, letošní AFOD nabídl věc nevídanou. Začalo se dokonce o půl hodiny dříve, protože včerejší nestíhači GORGONEA PRIMA si dokázali domluvit přesun vystoupení na sobotní dopoledne. Industriální black metal GP ale nedokázal zaujmout a na vině byla jednak absence více živých hudebníků, ve dvou (kytarách) se to prostě táhne těžko. Ostatní nástroje byly samozřejmě programované, nechybělo množství umělých tónů, ale asi i samotní hudebníci vytušili, že to tentokrát nebylo, nejen kvůli podivnému zvuku, ono. (Johan)

Ašská družina  WINSELLAND přijela představit debutovou placku Kníže Neuberg a proti předchozí partě mělo vystoupení Winselburgských mnohem větší šťávu. První z řádky kapel, které míchaly black s doomem, celkem potěšila sehraností i několika pozoruhodnými momenty, které přebily občasné nevýrazné pasáže. I pódiová prezentace byla mnohem živější, než jakou předvedly některé party včera, takže nakonec zamrzel krátký hrací čas. (Johan)

Třetí banda letošní soboty EVERLASTING DARK již léta mixuje symfonické prvky do unylého doom metalu. Nejistý ženský operní zpěv držící se většinou v bezeslovné poloze ááááááááá doplňuje mužský chropot, nechybí housle, ale chybí náboj, napětí… něco, co by dokázalo strhnout pozornost (mám pocit, že za solidní kulisu mohly hlavně půvaby obou slečen). Situaci nezachránila ani cover verze středověké hitovky Herr Maneling. (Johan)

LA BESTIA NEGRA na tom byla o poznání lépe. Další z řady podobných kapel sobotního dopo/odpoledne, které by se daly zařadit do kolonky dark metal mixovala doom s deathem i blackem a v mých uších dopadla nejlépe. Opět se předvedly dvě slečny, jedna u kláves a mikrofonu, druhá s violou a energické vystoupení podpořil kvalitním výkonem bicmen, dnes již ve druhé kapele (tou první byl Winselland). (Johan)

SECRET OF DARKNESS mě jako první kapela soboty více zaujali a trefili hřebíček na onu pomyslnou hlavičku. Šestice mladíků přijela až z Varnsdorfu. Celkem nápaditý doom-death korunovali na konci vystoupení coverem od Dimmu Borgir. Také publikum reagovalo pozitivně. (Márty) SOD pro mě byli Pyrrhovým vítězstvím. Nejlepší ze začátečního kvinteta, ale byla tam hluchá místa a nebylo jich málo. Každopádně na druhou stranu, mix doom a death metalu potěšil a zvednul mi náladu. (Manafob)

ABSTRACT nedorazili a tak šli na věc  YORPU. A kde je Yorpu, tam je legrace. Minutovky, grind as fuck. A hlavně funny. Super brutální proříznutí předešlých stylů. (Márty) Co řešit, když jsou oni na podiu. Dočkali jsme se všeho, co jsme chtěli a možná i víc. Možná jedna z nej kapel festu. Zdar. (Manafob)

Kluci z Děčína přišli, zahráli a sklidili zasloužené ovace. Zatím asi nejlepší vystoupení a hlavně i odezva od lidí. Průřez celou diskografií FLESHLESS potěšil. (Sali) Pro mne jednoznačně zklamání. Čekal jsem víc, ale kluci to nedali. Možná vidina dalšího koncertu nebo další věci, ale každopádně to bylo až moc odměřené. Pár detailů pominu a to nasazení nikoliv. Jinak standardní koncert. (Manafob)

Pro mě se vítězi deathmetalového bloku stali TORTHARRY. Vybroušené vystoupení vyhrané kapely, která projela svou diskografii, ze které zazněly nejvýraznější songy. Zvukař byl pánům také nakloněn, takže pěkně vyzněly všechny vyhrávky i sóla – takhle si představuji inteligentní death metal. (Johan)

STIGMA předváděla především novou desku, která dnes vyšla u IFA records. Osobně jejich monotónní death metal nemusím. (Márty)

INFER ze Slovenska mě hodně překvapili svým úderným a hlavně rychlým blackem. Klepačková smršť. Publikum si právem vynutilo přídavek. (Márty) Přesně tak, Infer zahráli parádní masakr, jen bych se přiklonil spíše k death metalu s blackovými přesahy. Dva vokály, šílený bubeník – ze Slovenska letos dorazila kvalita. (Johan)

COLP z Budějic a jejich úderný thrash core. Specialitka pro fajnšmekry. Ačkoli měli sledovanost, tak mě přišlo, že zahráli příliš průměrně. Znám je dlouho a dneska z jejich setu byla cítit nuda a absence energie. Tam kde jindy byla vidět správná pódiová show a hopsající kytaristi, tak dneska jen statika. Jen slabá náplast pro mě v podobě Fuck the parents. (Márty)

Poprvé se na AFODu představila skupina z Itálie. FLESHGOD APOCALYPSE rozjeli energickou show a poslali pozdravy i do své vlasti, kde prý mají problém s jistým pánem a tak je třeba jen na dálku „pozdravit“ – ke skandování slov „Fuck the Pope“ se samozřejmě ochotně přidal početný dav fanoušků Technický a melodický death metal, zdvojené vokály a několik přídavků – oprávněný úspěch. (Johan) Po koncertě v pražském Kainu jsem byl celkem nadšen, až na zvuk, ovšem to co se začalo ozývat z repráků zde na AFODu bylo ještě 10x horší.. Naštěstí už ale znám FA nazpaměť, takže jsem si hodně domýšlel. Playlist byl skoro totožný a tak se zahrálo vše podstatné z debutového alba Oracles. Mezi jinými moje nej -  Embodied Deception. Jako specialitku zařadili song Wings od Vader a jako jeden z přídavků - druhého mého favorita z Oracles - Requiem in SI minore. Italská banda seskupená kolem bubeníka Francesca známeho především z Hour Of Penance (kde zpívá a na Oracles zpívá a hraje na kytaru) odvedla velmi solidní výkon, škoda jen toho zvuku. Myslím, že AFOD měl šanci zažít na vlastní oči budoucí hvězdu, která teprve vychází. (Dharm)

 

Hlavní kapelou byli HOLLENTHON z Rakouska a při vší úctě k ostatním účinkujícím, byla to jiná liga. Profi vystoupení ze vším všudy – perfektní zvuk, výborné instrumentální výkony a – pro příznivce symfonických motivů v tvrdé muzice – skvělý zážitek. Parta kolem ex – člena Pungent Stench Martina Schirence produkuje hudbu, která by mohla šmakovat fanouškům starého Therionu. Žádné sladké melodie, žádné vtíravé tóny, ale pěkně zostra, symfonické pasáže „zlé“, mužský řev, ženský zpěv z playbacku k dokreslení atmosféry a hudba na pomezí blacku a deathu. Kapela nabídla skladby jak z 10 let staré prvotiny Domus Mundi (podle mě stále nepřekonané), tak z loňského Opusu Magnum a s úderem jedné hodiny popůlnoční letošní AFOD dožil. (Johan)

Pár vět závěrem… (Johan)

Počasí – pro většinu letních festivalů podstatná věc, která ale nakonec na návštěvnost AFODu neměla negativní vliv. I přes deštivý pátek dorazila většina fanoušků již tento den, v sobotu už nepršelo a několik váhavců ještě dorazilo. Návštěva stačila na pokrytí nákladů, což je vzhledem k potížím na předchozích letošních festech dobrou vizitkou pořadatelů.

Dramaturgie – rozmanitější v pátek, v sobotu (pominu-li první kapelu) hrálo několik podobných kapel doom lomeno black nebo lomeno death nebo lomeno sympho a poté následoval blok samých deathových part – možná by to chtělo prostřídat.

Zvuk – kolega sice nešetřil ostřejšími slovy ohledně zvuku italských mafiánů, ale celkově dopadl letos AFOD o poznání lépe než loni, kdy remcali skoro všichni. Samozřejmě těžko dělat zázraky u dvoučlenného projektu, ale většina kapel zněla velice slušně, některé výborně a v podstatě se dá říci, že čím lepší kapela, tím lepší zvuk.

Organizace – vůbec netuším (smích). Ve čtvrtek večer jsem zajel do areálu a v neděli dopoledne odjel, aniž bych (kromě debaty s Yvorem – smích) nějakého pořadatele potkal (potřeboval). Ale za celý fest jsem neviděl, že by došlo k nějakému výraznému problému, takže snad vše fungovalo, jak mělo.

Proviant – ohledně kvality Gambrinusu se vedou debaty všude, kde jej točí a ani já nebudu výjimkou. Pivo z prášku v plastovém kelímku nepatří ke gurmánským zážitkům, na druhou stranu si mohl do areálu každý přinést co chtěl, čehož spousta lidí využila. Výběr jídla v pohodě, vedle klasických klobás nabízelo bistro steaky, guláš, bramboráky, polívku… ceny přijatelné, kvalita nadprůměrná.

Takže celkově převládají samé radostné dojmy, které nekazí ani nepříliš vlídné počasí, ani nic jiného. Na AFODu vládne takřka rodinná atmosféra, většina tváří se rok co rok vrací, aby potkala známé, které celý rok nevidí. Jistě, něco se vypilo, někomu nebylo po ránu extra dobře, někdo spal ve dne, někdo nespal vůbec, ale tak to má na letních veselicích být.

Nejlepší kapely:

  • Márty: Distaste, Belligerence, Yorpu, Fleshgod Apocalypse
  • Corbow: Belligerence, Colp, Mater Monstifera, Hollenthon, Arakain
  • Hanka: Belligerence, Minority Sound, Yorpu, Fleshgod Apocalypse
  • Johan: Hollenthon, Fleshgod Apocalypse, Belligerence, Tortharry, Infer
  • Manafob: Belligerence, Minority Sound, AFOD
  • Goro: Belligerence, F.O.B., Fleshless, Fleshgod Apocalypse, Infer
  • Mafek: Hollenthon, Infer, F.O.B., Fleshless, Tortharry

Zveřejněno: 20. 06. 2009
Přečteno:
3193 x
Autor: Redakce | Další články autora ...

Fotogalerie


Komentáře

27. 06. 2009 13:45 napsal/a Nathanella
Fotky
Taak..konečne kompletná a hoodne rozsiahla galéria http://www.photomusic.cz/report/90-apocalyptic-form-of-death-2009---open-air-festival.html
22. 06. 2009 22:33 napsal/a Hanka
to Nathy a ostatní
Jééé, Nathy, promiň, já ti zapomeněla napsat kvůli těm nejlepším bandám do reportu, to je fajn, žes to napsala aspoň sem k níže uvedému bych jen dodala, že někdo má rád holky, druhej zase vdolky a a to že někdo má rád hoky neznamená, že vdolky nejsou dobrý :-)))
22. 06. 2009 22:32 napsal/a Hanka
to Nathy a ostatní
Jééé, Nathy, promiň, já ti zapomeněla napsat kvůli těm nejlepším bandám do reportu, to je fajn, žes to napsala aspoň sem k níže uvedému bych jen dodala, že někdo má rád holky, druhej zase vdolky a a to že někdo má rád hoky neznamená, že vdolky nejsou dobrý :-)))
22. 06. 2009 22:13 napsal/a Hanka
to Nathy a ostatní
Jééé, Nathy, promiň, já ti zapomeněla napsat kvůli těm nejlepším bandám do reportu, to je fajn, žes to napsala aspoň sem k níže uvedému bych jen dodala, že někdo má rád holky, druhej zase vdolky a a to že někdo má rád hoky neznamená, že vdolky nejsou dobrý :-)))
22. 06. 2009 21:09 napsal/a Nathanella
nej kapela
No k připomínkám níže se nebudu vyjádřovat...pro mě byli nejlepší Galadriel, ale čistě subjektivně, pak jsem si užila MM, Helfahrt a Hollenthon...ale jedničkou pro bylo potkání všech známých...