Nejbližší koncerty
  • 26. 04. 2024OBSCENE EXTREME WARM UP TOUR 2024 - tentokrát za účasti I...
  • 26. 04. 2024The Stubs (PL) + Arrogant Twins + Neuro Bats
  • 28. 04. 2024Neděle 28.4.2024 PARLAMENT CLUB PLZEŇ. SLOW FALL (Finla...
  • 29. 04. 2024RAEIN (IT) + Stormo (it) + Nervy
  • 04. 05. 2024Při příležitosti vydání split LP Toxic future / Life disa...
  • 06. 05. 2024CLOAKROOM (USA, Relapse) + PANENSKÉ PLAMENY
  • 09. 05. 2024NĀV + Łūt
  • 10. 05. 2024Již dvanáctý ročník rodinného metalového festu BUGRFEST p...
HUSMAN FEST

Rozhovor s Luborem Kolaříkem o jeho firmičce Underground Records, která vydává staré nahrávky tuzemských kapel.

Snad se na nás Divadlo Járy Cimrmana neurazí, že jsme si dovolili parafrázovat název jednoho cédéčka s mistrovými drobnostmi, které tak nějak zůstaly v zapomnění. Ale osudy nahrávek, které v poslední době znovu oprašuje Lubor Kolařík se svou firmičkou Underground Records, jsou podobné. Taky se na ně časem zapomnělo a taky zaujmou jen hrstku vyvolených – pamětníků časů před dvaceti lety, sběratele a archiváře. Jak k tomu přišlo, že se Lubor do tohoto dobrodružství pustil, co zatím vydal a jaké plány má do budoucna – to jsou stěžejní otázky tohoto rozhovoru.


Ahoj Lubore, možná by nebylo od věci, kdybys na úvod prozradil trochu ze svého soukromí – takže věk, stav, kde žiješ, čím se živíš?

Ahoj Honzo, těší mě Tvůj zájem o "nadnárodní společnost" Underground Records... Takže hned ze začátku to bereme po té bulvární stránce (smích). Bydlím v České Republice, trvalé bydliště mám v hlavním městě Valašského království, ale to ještě neznamená, že tam bydlím. Někdo se živí rukama, druhý ústy, třetí bláboly a jiní se živí např. i tělem (smích). Já pracuji v elektrotechnickém průmyslu, takže někdy spojím všechny tyto výše jmenované vlastnosti do jedné figury, aby byl výsledek co nejlepší. To by člověk ani nečekal, co ho všechno může potkat. A jak já říkám, každý má tolik let, na kolik se cítí a já se cítím pořád dobře. V současné době jsem ve výborném stavu, tak doufám, že to vydrží (smích).

Tvůj hudební vývoj – kdy jsi s metalovou muzikou začal jako posluchač, která kapela tě nejvíc ovlivnila (zahraniční, domácí)? Co Tě přivedlo ke starým kapelám, když je v podstatě nemůžeš vzhledem k svému věku pamatovat?

S metalovou muzikou jsem začal již v minulém století, kdy jsem po mém starším bratrovi našel ve skříni LP Rockmapa, kde byly zastoupeny kapely TITANIC, TÖRR, MOTORBAND, ARAKAIN, atd. Okamžitě jsem byl uchvácen tou živelností a nadšením kapel pro danou věc, že jsem se horko těžko odsekával od gramofonu - to bylo něco neskutečného. Dodnes si té LP velmi cením a jsem moc rád, že jsem si ji pustil a metalová muzika se mně tak vryla pod kůži. Takže díky bratře můj alespoň za tu LP... Samozřejmě, že tehdy u nás hrávala METALLICA, SLAYER, ale to prostě pro mě byly kapely ze zahraničí a to jsem už tak uchvácen nebyl, já raději vždycky šahal po těch československých kazetách, připadaly mně takové zvláštní a svým způsobem krásné i po designové stránce. A zda jsem stařec, tak to nevím, ale když jsem se narodil, tak se např. narodil i Dragoljub Aleksić. Tak teď trošku žertuju nebo ne...?

Poprvé Tě mohli zainteresovaní metaloví fanoušci zaregistrovat, když jsi vydal staré nahrávky TUDORu a MORIORRu – tehdy ale pod hlavičkou Werewolf Music. Proč jsi oprášil letité demáče a pustil je znovu mezi lidi? Můžeš zrekapitulovat, co všechno pod WM vyšlo?

Já bych se nějak moc nechtěl vracet k WM, to je už díky Bohu uzavřená kapitola... ale pokusím se zjednodušeně odpovědět. Svým způsobem mně to přišlo jako velká výzva, zkusit pustit po těch letech tyto nahrávky a sledovat ty reakce pamětníků a lidí, kteří to třeba mají doma na pomačkané kazetě... A samozřejmě vydat to jako dokument doby dávno minulé... Dneska mohu říci, že se to svým způsobem podařilo a vyplatilo a lidé byli spokojení...

V jakém nákladu byly nahrávky pod WM dělány? Věci TUDORu už nejsou dostupné – koukal jsem, že na webu je v nabídce nemáš… - to je vše vyprodané?

Nahrávky TUDOR měl na starosti Hádes a nevím v jakém rozsahu byl náklad, já měl jen svoji část, ta se vyprodala a tím to celé skončilo jako moje spolupráce s kapelou TUDOR... Demáče MORIORR jsou stále k dostání a byly vydány v +/- 200 ks nákladu... 

Proč jsi vydavatelství v roce 2006 zabalil a po 2 letech rozjel v podstatě totéž pod novým logem?

WM jsem ukončil díky problémům svým a také proto, aby to nebylo nijak dál spojováno s kapelou TUDOR... A z druhé strany jsem neměl v té době šťastné období, tím netvrdím, že se dneska mám nějak cool, ale prostě všechno vyvrcholilo tak, že bylo lepší všeho nechat a věnovat sám sobě... Ovšem po nějakém čase se mně začalo po tom všem stýskat a tak jsem zkusil vstoupit do stejné řeky pod jiným názvem a celkově s jiným přístupem k věci... samozřejmě, za ty dva roky už jsem to chtěl opět několikrát zabalit, dokonce k tomu bylo už jednou blízko, ale určité závazky se musí dokončit a pak to stejně dospěje ke konci... Já tohle dělám pouze z nadšení, nejsem na tom finančně závislý a v dnešní době si nemůžu dovolit investovat do věcí, které nejsou zcela rentabilní... Musíš platit nájem, složenky, když jsi sám, tak to jde, ale pokud máš závazky k druhým, tak si nemůžeš dovolit být jednou nahoře a mockrát bohužel dole... To je snad pochopitelné pro všechny.
 
Firma Underground Rcs. zatím zrealizovala podstatně více produktů – takže malá rekapitulace… A můžeš stručně okomentovat každý materiál?

Jako oficiálně prvním titulem UgR bylo 2CD Železná Neděle - Stíny živých, což je zvukově remasterovaný komplet všech demonahrávek, který je obohacen živým záznamem, který našel Jirka Rogl v šuplíku. Poté následovalo 2CD ASSESOR – Invaze + Invaze Live, to bylo svým způsobem zatím nejsložitější vydání, jelikož byl celkem velký problém s povolením k vydání, poté sesbírat tehdejší záznamy a fotografie, nakonec když se toto všechno víceméně podařilo a už bylo připraveno k odevzdání do výroby, nastaly problémy s tiskem bookletů a potiskem nosičů, takže celý projekt dostal tak téměř roční zpoždění. A jako takový bonbonek bylo vydání 3CD FERAT - Chodba smrti, což jsou opravdu všechny možné a snad i nemožné nahrávky této výborné thrash metalové kapely. Dále byly realizovány společně s Jarkem Opielou a jeho agenturou Sacred Records oba demáče jeho kapely DENET, a to Krev a Oslavy zla. Společnými silami s Martinem Linhartem z kapely ABAX jsme dotáhli do úspěšného konce CD ABAX - FlashBack, což je takový best of ze všech demonahrávek kapely. V současné době je konečně již také k dostání 2CD SAX -Re-Kapitulace, což je komplet všech dostupných nahrávek kapely SAX a projektu kytaristy Pavla Urbánka CHATEAU. A snad během léta bude k dostání naprostá perla - 2CD TITANIC - Metal Celebration + bonusy. Těšte se...

Která položka se nejlépe prodávala?

Otázka je, kolik člověk čeká, že se těch CD prodá, ale svým způsobem se prodává tak všechno stejně, ale přece jen je větší hlad po 2CD ASSESOR a 3CD FERAT. Ale v podstatě se dříve či později všechno samo zaplatilo a vrátilo... To nejde dělat pro nějaký zisk, samozřejmě je člověk rád, když mu nějaká koruna na víc zbude, ale v tomto směru je to pouze nadšení, nic víc.

V jakém nákladu tyhle věci vyšly? A za kolik se prodávají? Máš sice web, ale tyhle informace tam chybí…

Všechny věci vycházejí v rozmezí 50 – 200 ks, samozřejmě, že, při vší úctě, některé projekty nejsou natolik známé, aby mělo smysl jich dělat 200 ks. Ano, web je provizorní, uznávám, ale pro danou věc naprosto stačí. A ceny, když se někdo konkrétně zeptá, tak mu rád odpovím, ovšem ceny nejsou nijak vysoké a i při dnešní krizi si nahrávky může dovolit naprosto každý. V podstatě za tak výpravný a obsáhlý materiál jsou ceny celkem k pousmání (smích).

Vydáváš vše na pálených nosičích? Při dnešních cenách lisovaných CD – není to trochu škoda?

Tak položme si otázku, zda lisovaný nosič přinese něco pompéznějšího než-li pálený... ale samozřejmě ceny lisovaných nosičů jsou dneska podobné jako pálených, navíc to má svoje kouzlo a úroveň, ale přece jen si myslím, že to službu udělá stejnou... A ruku na srdce - koupíš si CD, párkrát přehraješ a odložíš do police a tam je jedno, zda tam leží lisované CD nebo samopal...

Studnicí informací jsou i výpravné obaly, ve kterých se objevují názory známých publicistů nebo muzikantů na daný materiál? Je problém tyhle citace sehnat?

Problém to není, téměř všichni vycházejí radostně vstříc, ovšem naleznou se i výjimky, které nemají bud zájem nebo odpoví, že je ta doba pryč a nemá smysl na ni vzpomínat, byť paradoxně i oni žijí z této doby...

Kterou z vydaných kapel považuješ za svou srdcovku?

Neřekl bych přímo srdcovku, ale mám hodně rád DENET kvůli naprosto vynikající kytarové hře, ASSESOR kvůli pro mě chorobné atmosféře a textům, i když spousta lid říká, že jsou to naivní splácaniny, ale například pro mně jsou fantastické báchorky (smích). Všechno, co jsem tak nějak vyhrabal z toho prachu, mám hodně rád, jelikož jsem nad tím strávil dost času a prostě, kdyby mě to něčím neoslovilo, tak bych to nedělal.

Mě nejvíce potěšil komplet ASSESORu, některý věci jsem neznal a nakonec mě to popostrčilo k sepsání historie kapely, která má stále fanoušky a dokonce některé její skladby se hrály (MANIAC BUTCHER dokonce jedno album pojmenovali Invaze) a stále hrají – třeba jihočeský RADIOLOKÁTOR – víš o tom?

Ano, o tom vím, MANIAC BUTCHER mám komplet doma ve sbírce, o existenci RADILOKÁTORU vím, ale nikdy jsem je živě neslyšel, jen jsem četl, že je to prý docela dobrý majsterštyk...

Co říkáš na nedávné pokusy kapel vrátit se po letech hibernace zpátky na scénu? Nedávno se o to pokusili KRYPTOR, ASSESOR, DENET – všichni bez znatelného ohlasu, MORIORR se také všelijak potácí, snad jen ABAX se chytili a poslední nahrávkou se zařadili mezi respektované hard and heavy soubory.

Tak  je to svým způsobem krásné, otázka je, za který konec to ty kapely vezmou... Když si nalijeme ale čistého vína, jak dlouho bude dnešní spektrum posluchačů a také těch pamětníků bavit poslouchat stále stejné songy... Mimochodem - DENET se nikdy oficiálně nerozešel, ale tento rok se připravuje nový program na koncerty, mohu říci, ze to zni dosti dobře, takže se máme na co těšit.

Sleduješ i současnou hudbu? Předpokládám, že máš podobně jako já vztah hlavně k té domácí – které kapely (nahrávky) Tě v poslední době potěšily?

Současnou tvorbu sleduji, ale víceméně si CD vyslechnu a odložím, ale v současné době se mně v přehrávači docela často točí nové CD kapely VESNA, což je svým způsobem následovník ADULTERY.

Doomentia Rcs. v současné době začala s něčím podobným – na vinylech začala vydávat dema českých kapel ze začátku devadesátých let, nedávno vyšly desky V.A.R. a AMON, co nevidět půjde ven AVENGER. Co na to říkáš? Vidíš to jako konkurenci nebo máš radost, že se o něco podobného pokouší další nadšenci?

Samozřejmě, LP formát je nádherný, tomuto projektu velmi fandím, s Lukášem jsme v kontaktu a třeba z toho něco pozitivního vyjde... Je nádherné pátrat po těchto starých materiálech, oprášit je a dát jim novou tvář...

Co teď plánuješ Ty? Máš něco jako ediční plán? Nebo to bereš podle momentálního nápadu? Nebo se Ti třeba ozývají samotní muzikanti ze starých kapel, jestli bys nechtěl vydat jejich archív?

Já plánuji ten TITANIC a pak se uvidí, jak a co dále, popravdě, chtěl bych vyřešit všechny závazky kolem muziky, dotáhnout do konce a pak na chvíli zase přestat... Většinou si vybírám materiál sám.

Jsme na konci – máš-li něco na srdci, sem s tím…

Moc děkuji za možnost prezentace a všem, kteří podporují moji myšlenku. Děkuji.

www.ugr.webnode.cz


Zveřejněno: 12. 06. 2009
Přečteno:
3641 x
Autor: Johan | Další články autora ...

Fotogalerie


Komentáře

25. 03. 2017 17:26 napsal/a Johan
Bylo nebylo
Nevím, jak dnes, ale tehdy nosiče opravdu vycházely. Sice to byl hodně punk systém, ale vycházely. V dnešní době už by to asi nemohlo původním systémem fungovat... Jinak rozhovor je vždy odrazem doby, nelze zaručit, že co někdo řekl před x lety, platí i dnes.
25. 03. 2017 12:19 napsal/a Jirka
naprostá fikce
Možná, že tento maník v době realizování tohoto rozhovoru opravdu něco fyzicky vydal, ale ta jeho \"firma\" mi přijde spíše, jako nějaká fikce, pouhé plány existující na papíře a nedotažené do konce. Web sice funguje, je na něm vytvořená i jakási nabídka, podstatný problém je ale ten, že nemáte absolutně šanci od něj něco získat, jelikož pořád dokola akorát slibuje a skutek utek, dělá si z lidí jenom srandu....