Nejbližší koncerty
  • 20. 04. 2024Kapela Bloody Obsession a Barrák music club pořádají třet...
  • 20. 04. 2024DROM, MAYON, DRUTTY
  • 22. 04. 2024DEAF CLUB (USA) + FUCK MONEY (USA) + DECULTIVATE + SKIPLIFE
  • 23. 04. 2024Joshua Zero (UK) & Wczasy (Pol) & Blue Chesterfield > 23....
  • 23. 04. 2024Výjimečný kytarista a hudebník, několikanásobný držitel B...
  • 26. 04. 2024OBSCENE EXTREME WARM UP TOUR 2024 - tentokrát za účasti I...
  • 26. 04. 2024The Stubs (PL) + Arrogant Twins + Neuro Bats
  • 28. 04. 2024Neděle 28.4.2024 PARLAMENT CLUB PLZEŇ. SLOW FALL (Finla...
INSANIA

„Hard Core koncert, na který nikdo z přítomných dlouho nezapomene!!!“ Tak pravil letáček klubu Pí a ač si hrál na vizionáře, nespletl se.

„Hard Core koncert, na který nikdo z přítomných dlouho nezapomene!!!“ Tak pravil letáček klubu Pí a ač si hrál na vizionáře, nespletl se.

První příznivou skutečností byl fakt, že klub byl k prasknutí naplněný hudebními fanoušky napříč žánry, vedle pankáčů se v pohodě tlačili blackmetalisti, o hácéčkářích samozřejmě nemluvě.

Druhým kladem byl, na stísněné poměry, podařený zvuk, který vydržel celý večer, snad jen poslední kapela byla trochu moc nahlas. Ale nepředbíhejme…

Po 21. hodině na mini pódium vylezli 3 pánové, čtvrtý si udělal prostor na place před lidmi a třetí koncert ve své historii zahájila skupina MURUROA, kterou tvoří 3/4  zaniklého Grexu, ke kterým se přidal kytarista vodňanské punkové partičky Svině! Od začátku měli domácí zástupci fanoušky na své straně a vedle nových songů sáhli i do repertoáru Grexu. Pro mě bylo písecké vystoupení premiérovým setkáním s touhle partou, „rozumy“ jsem posbíral od zasvěcenějších i na webu… Mururoa (nevím, jestli byl název inspirován jménem ostrova, na kterém kdysi Francouzi prováděli pokusy s jadernými zbraněmi a komunistické sdělovací prostředky mi slovo Mururoa narvali do podvědomí) spustila svůj mix HC a grindu, přičemž styl uvedený jako druhý hrál prim. Chrčící a řvoucí Zebra s mikrofonem lítal mezi přihlížejícími jako „blázen“, z ostatních mě zaujal hlavně bicmen a na úvod to bylo víc než zdařilé vystoupení.

Zato s LAHAR už jsme měl tu čest a jak mě bavili před rokem ve Strakonicích, tak v Písku. Předběhnu a rovnou konstatuji, že Lahar to u mě tentokrát vyhráli. Zase jsem neznal jednotlivé skladby, které prý byly většinou hodně čerstvé, ale energie, která z kapely sálala, byla nesmírná. Potěšila i nějaká ta sólíčka, kterými Korek prokládal drtící thrashcoreovou riffovou vozbu. Druhou polovinu setu tvořily předělávky od stylových (Impetigo, Napalm Death) i nestylových kolegů (Black Sabbath a dokonce Píseň pro satana od Root!), se kterými si všichni poradili s grácií. Zpěvák se dokonce nechal „na rukou nosit“ (smích), přední řady se jaly běsnit a koncert měl neskutečný tah na bránu. V Břitvě 2008 skončili Lahar na čtvrtém místě v kategorii koncertní kapela roku a jejich poslední album Oběti doby na místě druhém v kategorii HC – právem.

GRIDE v téže anketě s albem Horizont událostí HC kategorii vyhráli, jako koncertní kapela skončili o dvě místa za Lahar, takže podle všeho jsme v Písku viděli 2 nejlepší tuzemské HC party. Ani Gride nezůstali nic dlužni své pověsti, charismatický Iny vyřvával a poletoval mezi pařmeny v první brázdě, jen výlet nad jejich hlavy si musel odpustit (přece jen je proti drobnému zpěvákovi Lahar jiná váhová kategorie…). Punk, grind, crust, core, pekelné tempo (aby ne, když do bicích mydlí Čert - smích), nasranost, divokost, zběsilost – výborné vystoupení – víc nevím, co bych dodal.

2/4 Laharu + 2/4 Gride + 1/5 Avengeru = ultra thrash cover band RADIOLOKÁTOR. Iny (Gride) za mikrofonem, Čert (Gride) za bicími, Korek (Lahar) s kytarou a Žrout (bicí Lahar) s baskytarou už drtí starý fláky nějaký ten pátek, nedávno je posílil druhý kytarista, kterým není nikdo jiný, než Honza Kapák z Avengeru. Retro vystoupení přineslo vše, co tady bylo před 20 lety – uvádění skladeb („Tak se všichni userte, je tady Radiolokátor“, „Tak vás tady všechny vítám v Ústí nad Orlicí, hrajeme poprvé v tomhle kulturáku a uděláme všechno pro to, abyste odcházeli mokrý od hlavy až k patě“), pózy, oblečení… Vedle notoricky známých songů Příchod zla, Rychlost vítězí, Invaze, Protest, Exorcist („Zahrajeme skladbu, kterou jsme složili kvůli festivalu politický písně“) či Proč?, zazněly i novinky z dílny kapely. Nářez to byl pořádný, možná až moc hlasitý, ale všichni se bavili, většina s Inym prozpěvovala a tak to má být.


Zveřejněno: 06. 06. 2009
Přečteno:
3601 x
Autor: Johan | Další články autora ...

Fotogalerie


Komentáře

03. 10. 2013 23:14 napsal/a Peťan
\"Retro report\"
tak na tenhle koncert opravdu rád vzpomínám dodnes. Poprvý jsem viděl jihočeskou BIG 3 (Lahar, Gride, Radiolokator), navíc v Píčku, kam jsem normálně chodil hákovat školu a na oběd...a pak takovýhle večer, klub narvaný k prasknutí, totální masakr !!!