Nejbližší koncerty
  • 20. 04. 2024DROM, MAYON, DRUTTY
  • 22. 04. 2024DEAF CLUB (USA) + FUCK MONEY (USA) + DECULTIVATE + SKIPLIFE
  • 23. 04. 2024Joshua Zero (UK) & Wczasy (Pol) & Blue Chesterfield > 23....
  • 23. 04. 2024Výjimečný kytarista a hudebník, několikanásobný držitel B...
  • 26. 04. 2024OBSCENE EXTREME WARM UP TOUR 2024 - tentokrát za účasti I...
  • 26. 04. 2024The Stubs (PL) + Arrogant Twins + Neuro Bats
  • 28. 04. 2024Neděle 28.4.2024 PARLAMENT CLUB PLZEŇ. SLOW FALL (Finla...
  • 29. 04. 2024RAEIN (IT) + Stormo (it) + Nervy
DARK GAMBALLE – „Dobrý lhář“

20.6.2009, Bouda v Čermné u Sušice MITOTE, LISSA, MORTIFILIA, DEN ZA DNEM, BRAINWORKER, INSANIA, GNU

MAGICK MUSICK 2009: kultovní kapely, nestárnoucí vinyl a letní slunovrat

Pojmenováním nový festival MAGICK MUSICK vznikl jako nepřímý pokračovatel poměrně zaběhnutého open airu Multicolor Musiccca, který se konal v letech 2007 a 2008 na Santosu v Sušici. S čím dál obřadnějšími kapelami proměnil název a popoletěl na kultovní Boudu v Čermné u Sušice, kde proběhne den před slunovratem, v sobotu 20. června 2009 od 15 hodin.

Hudební soubory jsme pečlivě vybírali napříč žánry alternativa / hard core / metal, ke kterým máme nejblíže. Dalším nepsaným kriteriem byl fakt alespoň jednoho vydání na vinylové desce. Tohle se sice nepodařilo dodržet u nejmladší regulérně aktivní kapely, která festival otevře, ale v jejím případě je dostání této podmínky jen otázkou času. Skupiny představujeme v pravděpodobném pořadí, ve kterém od 15 hodin vystoupí pod širým nebem.

MITOTE z Plzně Jižáku jsou rok od roku zajímavější a respektovanější kapelou. Jejich styl lze definovat jako post rockovou indie kytarovku se silnými strunnými motivy a lehce zapamatovatelnými melodiemi. Letos vydali nahrávku, hrají napříč celou Českou republikou a občas vyjedou i ven. Je jen otázkou času, kdy si tuhle kapelu Profesora Ikebary poslechneme z drážek vinylové desky vydané u nějaké renomované firmičky.

LYSSA je jeden z nosných pilířů pražského respektovaného labelu Silver Rocket a pokud se nějaká kapela nikam netlačí a nespěchá, jmenuje se právě takhle. Na kontě má několik vinylových desek, z nichž ty první jsou dnes již ceněnými sběratelskými raritami. Hrubý post rock, respektive nervní post hard core v ležérním, ale maximálně úderném duchu je na samé hranici toho, co je možné v blahodárné muzice v této zemi zaslechnout.

MORTIFILIA je death metal, který nemá v Čechách konkurenci, a to jak muzikantskou kvalitou, tak větví stylu, kterou je severská odnož. Jako každá kovová mordparta, i ta sušická vychází v podstatě z heavy metalu, což dokazuje maximální melodičností, kterou je nabitý každý jeden song. Po dvou řadových albech vydaných v minulosti ve Španělsku letos debutovala na domácím vinylovém sampleru a k deseti letům aktivní činnosti jí vyjde na podzim speciální sedmipalcový singl ve formě magického picture disku.

DEN ZA DNEM z Českého Krumlova hoblují extrémní hard core s ostrými angažovanými texty. Takto zaměřených kapel není nikdy dost, navíc je velkým plusem, že tahle má svůj styl a projev maximálně vyhraný a zpívá česky, konečně jako dvě třetiny zúčastněných interpretů.

BRAINWORKER vznikli před více než čtrnácti lety přímo v místě konání festivalu, a protože tahle někdejší kultovní skupina již dávno prodělala regulérní rozpad, jsme velmi rádi, že na poslední chvíli přijala nabídku speciálního vzpomínkového vystoupení na tomto festivalu! Ve svém krátkém setu opráší zásadní perly svého nebohatého, ale velmi výživného hop-crashového repertoáru. Mělo to být překvapení, ale je to venku a vy můžete být u toho a zpětně nelitovat.

INSANIA pochází z Brna a v Sušici a okolí je v posledních deseti letech skoro jako doma. Naposledy vystupovala v Tradičním kloubu na sklonku roku 2007 s programem skladeb ze zatím posledního alba "Rock'n'Freud", nyní zařadí i dvě novinky z alba následujícího, na kterém v tuhle chvíli intenzivně pracuje. Zajímavostí budiž fakt, že právě zmíněné poslední vydané album, které obdrželo řadu ocenění, vyšlo vloni u Magick Disk Musick i jako gramodeska coby bílý vinyl. Limitovaný náklad 500 kusů je v tuto chvíli z větší části rozebrán a dolis nebude na pořadu dní budoucích.

GNU jsou druhým pomyslným pilířem Silver Rocket a festival uzavřou svou originální verzí maximálně hlučného alternativního post rocku. Tahle kapela existuje více než patnáct let a celou dobu jede ve vinylech. Všechna jejich alba lze bez nadsázky označit jako milníky příslušné domácí scény a jejich živá vystoupení, která si kapela velmi pečlivě a odpovědně (především ke svým fanouškům) vybírá, jsou časovanou pumou.

Kromě živé muziky o sedmi chodech, která se odehraje na venkovním pódiu obklopeném lesy a rybníkem, vystoupí uvnitř Boudy klatovský punk rock DJ Želvín se svým ROOTS RIOT SOUND SYSTEM a pestrobarevné vinyly tak budou rotovat na gramofonech i nad nimi celou hvězdnou noc.

Nechceme podcenit ani program mimohudební, který bude maximálně volný a počítat můžete mj. s místně tradičním fotbálkem či večerním ohněm, samozřejmostí bude vegetariánské občerstvení, dvě stanoviště s pivem či prodej merchandise všech zúčastněných kapel a jejich labelů. Louka vedle scény je připravená pro stany, louka nad ní pro auta.

Jako vstupenku obdrží každý účastník památeční informační brožurku s tímto textem doplněným fotkami kapel, hezkými samolepkami a kapesním kalendářem. Vstupné je 180 Korun a vybírat se bude po celou dobu živé produkce. Standardní cena vychází pouze z hmotných nákladů, a pokud ji někdo nehodlá akceptovat, poprosíme ho, ať zůstane raději doma při reprodukované hudbě, anebo ve své oblíbené hospodě - vyhneme se tak zbytečným dohadům a nebudeme si kazit snad hezký den.

Je nad slunce jasné, že pro drtivou většinu potenciálních návštěvníků je předposlední odstavec článku téměř zbytečným textem a to - existence těch nezabedněných a nesešrotovaných většinovou společností - nám stále ještě dodává energii k organizaci takovéto nekomerční akce obsazené špičkovými domácími interprety mimo obludnou bublinu mainstreamu.

Více na: http://www.myspace.com/madmusickcz

Pokud jsi na Facebooku, jsme tady: http://www.facebook.com/group.php?gid=73335680557&ref=mf

Text: Jasicca Ostřanská
Plakát: Rostislav Zemen

Zveřejněno: 06. 06. 2009
Přečteno:
3254 x
Autor: Johan | Další články autora ...

Fotogalerie


Komentáře

Zatím je tu mrtvo. Určitě nejsi bez názoru, tak buď první a přidej svůj komentář