Nejbližší koncerty
  • 29. 03. 2024NAURRAKAR Nuclear Misanthropic Black Metal https://www....
  • 03. 04. 2024Gurs - post punk z Baskicka ve šlépějích kapel jako Chain...
  • 04. 04. 2024Conflict (uk), Ginnungagap (cz)
  • 05. 04. 2024Conflict (uk), Eye for an Eye (pl), Lucifer Efekt (cz)
  • 05. 04. 2024Black thrash metalová formace Unpure ze Švédska a black m...
  • 05. 04. 2024Hrají: N.V.Ú. punk ( Východní Čechy ), STREET MACHINE har...
  • 06. 04. 2024Conflict (uk), Eye for an Eye (pl)
  • 08. 04. 2024Pestilence se vrací do Ostravy! Tentokrát je doprovodí Ca...
DARK GAMBALLE – „Dobrý lhář“

EXTIP – Nová stará doba CD 2008, RF Music Agency

Slovenští veteráni Extip patří mezi první kapely, které v našich zemích přišly s punkem. Na Slovensku patřili na sklonku 80. let minulého století mezi trojici punkozvěstů, spolu se Zónou A a Slobodnou Európou jsem je zaregistroval na jednom z četných porevolučních punkových samplerů. Po vydání debutového alba v roce 1991 ale jakoby se po kapele slehla zem. Sice koncertovala, měnila sestavu, ale s další nahrávkou (když nebudu počítat reedici debutu) přichází po 17 letech! Dvě alba za 30 let existence nesvědčí o přílišné potenci kapely, ale důvody k tomu asi nějaké byly a tak k skoro 30. narozeninám (album vyšlo na sklonku roku 2008, kapela slaví třicátiny letos) vychází komplet 15 nových skladeb (16. nepočítám, trvá 1 vteřinu).

Extip určitě nepatří ke kapelám, které by přicházely s nějakými inovacemi. Starý dobrý punk rock, tu lehce načichlý Ramones, tu Sexuálními Pistolníky, v nejvypjatějších (= nejrychlejších) momentech snad Exploited a občasným kytarovým sólem i nějakým tím metalem. Celkové vyznění alba v podstatě odpovídá názvu skladby číslo 5 (Všetko tu už bolo) i názvu alba (Nová stará doba). Smíříme-li se s tímto faktem, zůstává otázka, jestli provedení odpovídá dnešní době nebo jestli muzikanti zamrzli se svými vzory hluboko v minulosti. A popravdě – Extip jsou zhruba někde uprostřed. Některé písničky působí celkem svěže, některé se žel utápí v punk / rock´n´rollovém průměru. 

Po typické úvodní punkrockové kritice směrem k médiím přichází oslava rock´n´rollu, chlastu a holek v hudebně pestřejší skladbě Odpal nálož. Mezi šedé kompozice patří následující Už nás volá, kterou opět jen tak tak zachraňuje chytlavý refrén. Zato Dnes končím má úplně jiný náboj, kytara kvílí, tempo nepolevuje a ani sborový řev nepůsobí nepatřičně. Povedla se i trochu pochmurná Všetko už tu bolo, ostatně střed alba reprezentovaný ještě songy Aj Ty, aj ja a Ušiel Ti vlak je nejsilnějším úsekem nahrávky. Třeba v posledně jmenované překvapí až motörheadovské rify i další kytarové sólo. Zato šablonovitá osmička nepřináší vůbec nic interesantního a podobně na tom jsou i následující dvě položky. Až s 11. přikázáním zase přichází potřebná dávka energie a příjemně překvapí i následující To ja móžem, tak trochu minimalističtější kousek. A tak to pokračuje až do konce – někde lépe, někde hůře, víceméně v  rámci stylových mantinelů.

Průměrnou nahrávku vytahují do lehkého nadprůměru doprovodné záležitosti – podařený zvuk ze studia Revolver, slušné instrumentální výkony (aby ne, když Miki, Jerzy a Tuleň rozhodně nepatří mezi usmrkance, naopak už nejspíš mají na krku čtyřicítku) i texty. Ty nemoralizují ani nevyhrožují anarchií, víceméně jen popisují veselejší stránky života (muzika, pitivo, slečny, kamarádi) i ty neveselé (společenské nešvary, mezilidské vztahy) a vlastně jsou celkem podařené. Obejdou se bez zbytečných vulgarismů a ač nejsou nějakou slovní ekvilibristikou, nepůsobí rušivě ani infantilně. Pochvalu zaslouží také jednoduchý, ale informacemi naplněný booklet, ve kterém se pánové na fotce usmívají… A tak to má být, punk není o žádném velkém umění, ale o zábavě. A tu Extip nabízí na solidní úrovni.

Distribuci v ČR zajišťuje Papagájův hlasatel.

Seznam skladeb:

  1. Neváhaj
  2. Odpál nálož
  3. Už nás volá
  4. Dnes končím
  5. Všetko tu už bolo
  6. Aj Ty, aj ja
  7. Ušiel Ti vlak
  8. Málo vážnych dní
  9. Blázon
  10. Hop Trop
  11. Všetko si pokazil
  12. To ja móžem
  13. Svet ma baví
  14. Nová stará doba
  15. Druhý breh
  16. Hotové

Čas: 47:03

www.extip.sk

www.phr.cz


Zveřejněno: 10. 06. 2009
Přečteno:
3539 x
Hodnocení autora:
6 / 10

Autor: Johan | Další články autora ...

Fotogalerie


Komentáře

Zatím je tu mrtvo. Určitě nejsi bez názoru, tak buď první a přidej svůj komentář