Nejbližší koncerty
  • 19. 04. 2024Drom, Bullfrog, Mayon
  • 20. 04. 2024Kapela Bloody Obsession a Barrák music club pořádají třet...
  • 20. 04. 2024DROM, MAYON, DRUTTY
  • 22. 04. 2024DEAF CLUB (USA) + FUCK MONEY (USA) + DECULTIVATE + SKIPLIFE
  • 23. 04. 2024Joshua Zero (UK) & Wczasy (Pol) & Blue Chesterfield > 23....
  • 23. 04. 2024Výjimečný kytarista a hudebník, několikanásobný držitel B...
  • 26. 04. 2024OBSCENE EXTREME WARM UP TOUR 2024 - tentokrát za účasti I...
  • 26. 04. 2024The Stubs (PL) + Arrogant Twins + Neuro Bats
HEIDEN – Andzjel

ELEKTRICK MANN - Zhorovy Streety CD 2004 - Crystal Prod.

ELEKTRICK MANN ? Zhorovy StreetyCD 2004 ? Crystal Prod.

A jéje, to byly moje první slova, když mi byla svěřena recenze na výše uvedené dílo. Od Elektrikářů jsem kdysi slyšel dvě skladby na nějakém sampleru (nejsem si jistý, ale snad Noc plná hvězd) a ty mě byly doslova protivný, protože poslouchat kraviny o lubrikačním gelu mě nebere. Docela mě překvapuje, že tuhle grupu vydává precizně fungující firma Crystal. Její stájové kapely Euthanasii a D.O.P. jsem loni slyšel naživo i z cédéček a obě se mi hodně líbily.  Ale to jsem odbočil, pojďme na novou desku EM.

Už titulní cover lehce naznačuje, o co půjde. Jednak obsahuje rodičovské upozornění ohledně morálně terorizujících textů, jednak v dolním rohu kousek zahrádky s angreštem (haha). Vyndavám placičku a FŮJ, takhle nechutný potisk disku se jen tak nevidí, raději to nebudu popisovat, honem s tím někam z dohledu dětí a normálních lidí. Radši si prohlídnu booklet ? ten je řešenej vcelku netradičně jako plakátek. Na jedné straně je mapa Valmezu se spoustou orientačních bodů, které jsou kolem mapy přiblíženy fotkama s popiskama; popisky jsou většinou nesrozumitelné a asi jim rozumí hlavně kapela a její domácí (valmezští) příznivci. Z druhé strany je uprostřed titulka a dokola kolem jsou rozházeny fotky a texty. Trochu jsem se do nich začetl a jímá mě děs a hrůza ? jsou plný vulgarismů, pa-nářečí, sexu, drog, chlastu a jmen neznámých lidí (ty buď patří do okolí kapely, nebo jsou terčem jejich posměchu ? těžko posoudit).

No dosť bolo keců o grafice a lyrice, pokračujeme k muzice. Že se nebude hrát metal jsem tušil už při vzpomínce na v úvodu zmiňované dvě skladby, a vlastně i letáček vydavatele inzeruje hiphop ? HC ? punk grázlů z Valmezu. Pouštím play a nestačím se divit ? úvodní slovo má pan Richard Honzovič (seriózní televizní moderátor ? zpravodaj ? hlasatel? ve věku jistě důchodovém) a upozorňuje jím, že poslouchat tento výtvor se může od 18 let, neboť obsahuje slangové výrazy pro penis, vagínu, varle, prostitutku atd. ? kde ?grázlové? k tomuto pánovi přišli, to by mě fakt zajímalo; jestli to čtou, ať mi to napíšou do komentu. Pak už začíná prapodivná směsice annoncovaného hiphopu, punku, HC, rapu a nevím čeho ještě. Je jasný, že se jedná o sranda partičku, brát vážně to nejde. Střídá se několik hlasů, které spolu někdy vedou i dialogy o výše uvedených hovadinách. Chvílemi to působí hodně vtipně, chvílemi míň. Jednotlivý skladby jsou většinou krátký, takže nudit se v nich v nich ani nezačnete. Ale abych to nezabalil po jednom poslechu, dávám tomu ještě několik šancí a světe div se, oni některý songy asi maj hitový ambice. Jak jinak si vysvětlit, že takový tři čtyři refrény mi poletujou kebulí pomalu celej den.

CD navíc obsahuje remix starších skladeb a  videoklip k songu Všechno co je od Bé je dobré. Zhruba 4 minuty tam mluví pan Pecha (herec, zase mě překvapuje, kde se u těchto alkoboys vzal) a pak následuje onen klip ? parta lidí se motá po dvoře, baví se kravinama, do toho huláká ?všechno co je od Bé, je dobré? ? fakt ?dobré? ? s kámošem jsme se celkem natlemili.

Závěrem ? docela si dovedu představit, že při poslechu pánů ICE-B, DR. ZHORA, MUKASE (hlasy), KENI (kytara), KEXE (basa), TAKNY (bicí) a PANPRA (konga) se dobře chlastá, hulí, tancuje ? prostě mejdluje. Nevím, jestli je to muzika pro metloše, ale páč Crystal je metál label, tak to tlačí i do kovovejch kruhů. Ale firma rozhodně zaslouží pochvalu ? ať už mám výhrady k obalu, textům ? pracuje profesionálně, zřejmě zaplatila i mediálně známé lidi, reklamu na její produkty nelze přehlédnout, k tomu klip ? OK. Já si sice raději počkám na něco od Euthanasky nebo Dissolvingů, ale Elektrický Pán si jistě najde dost příznivců, o tom není pochyb. A k těm slovům ? co se dá dělat, když lidi v kapele přiznávají: ?za výchovu vděčím prostředí fakt v piči - ? Valašskému Meziříčí?.

čas: 44:26

www.crystalprod.cz


Zveřejněno: 30. 03. 2004
Přečteno:
3725 x
Autor: Johan | Další články autora ...

Fotogalerie


Komentáře

07. 04. 2006 12:13 napsal/a matas
nechápu
nechápu proč tu nikdo nemluuvíí