Nejbližší koncerty
  • 23. 04. 2024Joshua Zero (UK) & Wczasy (Pol) & Blue Chesterfield > 23....
  • 23. 04. 2024Výjimečný kytarista a hudebník, několikanásobný držitel B...
  • 26. 04. 2024OBSCENE EXTREME WARM UP TOUR 2024 - tentokrát za účasti I...
  • 26. 04. 2024The Stubs (PL) + Arrogant Twins + Neuro Bats
  • 28. 04. 2024Neděle 28.4.2024 PARLAMENT CLUB PLZEŇ. SLOW FALL (Finla...
  • 29. 04. 2024RAEIN (IT) + Stormo (it) + Nervy
  • 04. 05. 2024Při příležitosti vydání split LP Toxic future / Life disa...
  • 06. 05. 2024CLOAKROOM (USA, Relapse) + PANENSKÉ PLAMENY
TELEPATIE VI

OVERSIGHT – Sweet Insanity CD-R 2009, vlastní náklad

Zhruba po 3 letech existence, několika personálních změnách a stylové profilaci se strakonická partička Oversight vypravila do Čestic za Honzou Kapákem a v jeho Hellsoundu pořídila půlhodinovou „sladce šílenou“ nahrávku.

Někomu může jako šílenství připadat míchání hard core, rocku, metalu, trumpety, řevu a čistého zpěvu, ale Oversight se v tom vyžívají a tak se dá jejich styl vyjádřit jednoslovně jako crossover. Po úvodním cvrlikajícím intru (které by se spíše hodilo k nějakému elektronickému projektu) následuje energická Sweet Touch of Insanity, která by mohla sloužit jako typická ukázka tvorby kapely – střídání tempa, špinavý řev, hardcoreový rambajz s našlapanými bicími (Štěpán) i střední melodická, minimalističtěji pojatá, pasáž s klávesami (hostující Tláča) a kytarovými kudrlinkami (Wladimír) – to je tvář, která kapele sedí nejlépe. V Better Way překvapí jižanský úvodní motiv, jinak skladba trochu trpí monotónním rytmem, až metalové hrátky v závěru přinášejí oživení. Totéž žel nemohu přisoudit čistému zpěvu, který je podle mě minelou. Cubajz se pouští na hodně tenký led a mně jeho „zpěv“ přijde nejistý. A není všem překvapením konec, v následující Inner Struggle jakoby zavál dech roku 1993, kdy v Čechách začínaly první doommetalové kapely – zpěv i nálada připomínají Certainty nebo Countess Bathory, kapely dobře známé ze sampleru Breath Of Doom. Jistě, Oversight neholdují pouze pomalému tempu, ale určité pasáže onen pra-doom připomínají. A pak zase zpátky ke „svému“ kopytu – Shackeled By Conscience je HC skákačka s občasným odlehčením a zpomalením ve formě rockové kytarky a dalšího pokusu o čistější zpěv. „Zasněná“, křehká, takřka artrocková, Dreams… je předělem mezi dvěma ostřejšími kousky. Následuje totiž další typická práce kapely ...In Apathy, určitě koncertní jistota, při které se pod pódiem dají všichni do pohybu a doma alespoň budou třást hlavou. Překvapí zajímavé momenty v režii baskytary (TheRejžák – tady nepadlo pověstné jablko daleko od stromu, otec drtil basu v žel na pokraji záhuby se momentálně potácejících thrashcoreových With Care! nebo v heavymetalové Metelici) a už je tady předposlední Awakening, což je další hopsavá HC pecka, ve které si zařve i další host, Fückus. A na závěr trochu odvazu – do melodické skladby s chytlavým refrénem (tady se Cubajz v čistém zpěvu celkem našel) se zapojuje v úvodu zmíněná trumpeta (hostující Martin Votava) a z HC je rázem swing! Celkem milé zpestření již tak dost barevné nahrávky.

Texty jsou v angličtině a kapela praví, že: „Námětem textů jsou věci které nám vadí, většinou nějaká globální či osobnostní témata, trošku zaplácaná metaforou a neurčitostí – nechceme jen punkově vyřvávat co nás štve, chceme, aby se nad tím každý, koho to zajímá, sám zamyslel.“

Na to, jak je kapela mladá (průměrný věk kolem 20 let), podávají všichni hodně kvalitní výkony. Ale ono není divu, většinou jde o hudebně hodně aktivní lidi i v jiných žánrech (swing, punk, rock, pop). Palec nahoru podruhé za podařenou produkci, zvuk je na stylové poměry hodně kvalitní, ale ještě lepší je mix – krásně čitelné jsou všechny nástroje, nic se s ničím nebije… a kdybych si měl vybrat jeden nástroj, jehož zvuk mi sedí nejvíce, budou to bicí – přesně takhle já je rád.

A na závěr věc nejméně veselá („jak se to vezme“) a tou je obal. Dětinské kresby „bojovníků“ s motorovými pilami, meči, uřezanými hlavami či strašáků budí tak trochu škodolibý úsměv.

Seznam skladeb:

  1. Shift Rustle of Spacio-temporal Anomalies
  2. Sweet Touch of Insanity
  3. Better Way
  4. Inner Struggle
  5. Shackeled By Conscience
  6. Dreams Won´t Come Thru...
  7. ...In Apathy
  8. Awakening
  9. Will to Survive

Čas: 30:18

www.bandzone.cz/oversight 


Zveřejněno: 24. 05. 2009
Přečteno:
3259 x
Hodnocení autora:
6 / 10

Autor: Johan | Další články autora ...

Fotogalerie


Komentáře

24. 05. 2009 11:00 napsal/a Johan
Jasný
Jo, tak už to slyším, mně přišla ta střední melo pasáž klávesová, ale je to kytara, za nepozornost pardon...
24. 05. 2009 00:51 napsal/a Štěpán
...
Čau. Tláča mi nahrávala intro (klavír) v pokojíku na mikrák u sluchátek. Ve Sweet touch jsi asi myslel Wláďovo \"klávesově\" ladnej hlásek, žádný jiný klávesy tam nejsou.. Jinak díky za recenzi, mam z ní radost :)