Nejbližší koncerty
  • 29. 03. 2024NAURRAKAR Nuclear Misanthropic Black Metal https://www....
  • 03. 04. 2024Gurs - post punk z Baskicka ve šlépějích kapel jako Chain...
  • 04. 04. 2024Conflict (uk), Ginnungagap (cz)
  • 05. 04. 2024Conflict (uk), Eye for an Eye (pl), Lucifer Efekt (cz)
  • 05. 04. 2024Black thrash metalová formace Unpure ze Švédska a black m...
  • 05. 04. 2024Hrají: N.V.Ú. punk ( Východní Čechy ), STREET MACHINE har...
  • 06. 04. 2024Conflict (uk), Eye for an Eye (pl)
  • 08. 04. 2024Pestilence se vrací do Ostravy! Tentokrát je doprovodí Ca...
TRNY& ŽILETKY Třetí hlas

SMASHED FACE / CUTTERRED FLESH – 7“ EP split 7“ EP 2009, Pigeonshit Agency

Poměrně dlouhé přípravy předcházely vydání splitka dvou tuzemských skupin. Ač obě party nahrály své songy v říjnu 2007, vinylový sedmipalec spatřil světlo světa až letos v březnu. Potěší hned šikovně řešený obal (jehož příprava a výroba způsobila ono zpoždění), z jehož kapsy se černý kotouč nevysype a jehož hřbítek je potištěný, takže bordeláři, kteří nemají nosiče seřazené podle abecedy, jej ve své sbírce snadněji najdou.

Žádné velké nadšení naopak nepřináší motivy na obalu. Jistě, k death / grindu Cutterred Flesh asi nějaká zvrácenost patří, ale obraz je hrozně tmavý a tak těžko říci, jestli si nebožák utrhl hlavu a zrovna z něj letí krkem vnitřnosti nebo je to jinak. Ani Smashed Face nepotěšili, jejich montáž chatky, stromu a chladících věží elektrárny za plotem asi signalizuje snahu upozornit na potřebu ochrany životního prostředí. Ale z obrázku ani není patrné, zda ta elektrárna je tepelná či jaderná… Zkratkovité výkřiky bez sebereflexe mě pomalu začínají s--- (štvát), ale třeba je za tím snaha zaujmout hardcoreové publikum, v jehož komunitě je zájem o vinyly i ekologii větší… to ale kapela typu Smashed Face snad nemá zapotřebí.

Každá skupina umístila na svou stranu dva songy. Pomyslnou A stranu okupují SF s jedním vlastním a jedním předělaným songem. Spawn To Evanesce je těžkotonážní deathmetalová rubanice, překvapivě v hodně pomalém tempu, s jasnou strukturou a perfektními instrumentálními výkony. Fred tahá slova snad ze žaludku, ale na druhou stranu velmi dobře artikuluje a kdybych měl k dispozici texty, asi bych i dobře rozuměl. Podařená skladba uspokojí všechny příznivce technického brutálního death metalu. Originál od Hatebreed neznám, takže nemohu srovnávat nakolik si SF „váží“ originálu. Nicméně po pomalejší skladbě přichází mírné zrychlení i pestřejší vokály a nejen díky preciznímu soundu mi první strana přijde povedenější.

CF (se 2 ex-členy Perversist v sestavě) jsou mnohem větší chlíváci, jejich mix death metalu a grind core je brutalita sama – zvrácený chropot, nesrozumitelný řev, kulometná palba bicích, hučící kytary, ale i zvolnění a kytarové vyhrávky – to je první Cause Of Apokalypse. Podobně, nebo možná ještě extrémněji, vyznívá First Step To Mutilation, ve které je vokální projev zpočátku ještě více grind, ale na druhou stranu se vynořují kytarové melodie(!). Na death metal jsou CF trochu moc prasáčtí (hlavně vokály), na grind příliš techničtí, nicméně mě přesně tahle poloha ještě dokáže zaujmout (na rozdíl od čistokrevného grindu).

Pro fanoušky zmíněných stylů, vinylů a českého undergroundu je koupě splitka asi povinností, ostatní jeho pořízením také neprohloupí. Navíc je edice limitována počtem 500 kusů, takže až se rozprodá (což bude při aktivitě vydavatele a zúčastněných kapel brzy), budou mít váhavci smůlu.

Seznam skladeb:

Smashed Face

  • Spawn To Evanesce
  • This Is Now (Hatebreed cover)

Cutterred Flesh

  • Cause Of Apokalypse
  • First Step To Mutilation

Čas: 6:40 + 5:10


Zveřejněno: 21. 05. 2009
Přečteno:
3333 x
Hodnocení autora:
8 / 10

Autor: Johan | Další články autora ...

Fotogalerie


Komentáře

Zatím je tu mrtvo. Určitě nejsi bez názoru, tak buď první a přidej svůj komentář