Nejbližší koncerty
  • 20. 04. 2024Kapela Bloody Obsession a Barrák music club pořádají třet...
  • 20. 04. 2024DROM, MAYON, DRUTTY
  • 22. 04. 2024DEAF CLUB (USA) + FUCK MONEY (USA) + DECULTIVATE + SKIPLIFE
  • 23. 04. 2024Joshua Zero (UK) & Wczasy (Pol) & Blue Chesterfield > 23....
  • 23. 04. 2024Výjimečný kytarista a hudebník, několikanásobný držitel B...
  • 26. 04. 2024OBSCENE EXTREME WARM UP TOUR 2024 - tentokrát za účasti I...
  • 26. 04. 2024The Stubs (PL) + Arrogant Twins + Neuro Bats
  • 28. 04. 2024Neděle 28.4.2024 PARLAMENT CLUB PLZEŇ. SLOW FALL (Finla...
HEIDEN – Andzjel

Britská galmrocková legenda THE SWEET vystoupí 11. června v Praze v Lidovém domě ve Kbelích

Biografie: Britská skupina The Sweet vznikla počátkem roku 1968 pod tehdejším názvem Sweetshop. Založil ji zpěvák Brian Connolly (nar. 5. října 1948, Londýn), bubeník Mick Tucker, baskytarista Steve Priest a kytarista Frank Torpey. První vystoupení kvartet absolvoval v únoru 1968. V roce 1970 nahradil své dva předešlé kytaristy Andy Scott a název souboru se zkrátil na Sweet. "Sladká" čtveřice začala zároveň spolupracovat s dvojicí "hitotepců" - Nicky Chinnem a Mike Chapmanem. Zprvu čtyřka nahrávala bubblegumové hity jako například popěvek "Funny Funny" (# 13; GB;1971), později dvojice Chinn & Chapman začala skládat poněkud rokovější skladby, což se vyplatilo u největšího glamrockového hitu "Blockbuster!" (# 1 GB; 1973). Chinn a Chapman produkovali skupině Sweet několik alb, ale současně měli pod svými ochrannými křídly také skupiny Mud, Smokie nebo zpěvačku a baskytaristku Suzi Quatro. Pod dohledem svých chlebodárců však Sweet byli jen přepychovými loutkami, které měly nadiktováno téměř vše, od oblečení po způsob pódiové prezentace. Není divu, že se od léta 1974 kapela Sweet snažila osamostatnit a hrát také vlastní tvorbu. Kvartet vydal album "Sweet Fanny Adams", jež však neobsahovalo výraznější hit a dosáhlo jen 27. pozice ve Velké Británii. Vlastní tvorba "sladké" čtveřice zaznamenala úspěch až v na jaře 1975 se singlem "Fox on the Run", jež se dostal do top ten v USA i GB (# 2; GB; 1975). V září 1975 kapela Sweet podnikla tříměsíční americké turné. Do americké dvacítky se pak dodatečně prodral dřívější britský hit "Ballroom Blitz". Další vydaná alba kapely Sweet zaznamenávala pozvolný pokles zájmu jejich někdejšího publika. Ve Velké Británii se kapela Sweet, která často vystupovala na vysokých podpatcích, v supertěsných kalhotách a blýskajících se kostýmech posetými flitry, dostala na druhou kolej kvůli nástupu punkrocku.
 V listopadu 1977 Brian Connolly, bývalý modrooký, blonďatý idol dívek a žen, nyní psychicky i fyzicky podlomený zpěvák z kapely odešel kvůli své závislosti na alkoholu. Ostatní spoluhráči s ním totiž ztratili trpělivost, když se Connolly dva měsíce předtím schválně připotácel opilý na vystoupení v Marquee, kde bývalé "superhvězdy" čekalo jen bídných třicet fanoušků. Čtveřici Sweet se naposledy podařilo proniknout do hitparád v roce 1978 s titulem "Love is Like Oxygen", jež se objevil i ve filmu Joan Collinsové "The Bitch".
 Connollyho nahradil klávesista Gary Moberley. Mikrofonu se tehdy chopil Steve Priest. V tomto složení kapela vydala tři další, neúspěšná alba a v roce 1982 se rozpadla. V průběhu osmdesátých let se Sweet při zvláštních příležitostech opět dali dohromady a dokonce se vydali i na neúspěšné turné. V roce 1989 zreformoval Andy Scott a Mike Tucker kapelu k nahrání živého alba v londýnském klubu Marquee, kde se jako zpěvák představil Paul Mario Day. Pod názvem Andy Scott's Sweet se poslední člen čtveřice, Andy Scott snažil v první polovině 90. let vytěžit střípky zbylé slávy Sweet. Tato "nově" sestavená kapela však vůbec nepokračovala ve šlépějích skupiny Sweet a tak její nikomu nic neříkající tvorba prakticky upadla do zapomenutí.
 V polovině devadesátých let skupině Sweet vyšla deska "Platinum Rare" obsahující dvacet do té doby nevydaných skladeb, demo snímků a hudebních témat k televizním filmům. Zprvu se jednalo jen o německou záležitost, v dalších letech pak bylo toto raritní album vydáno celosvětově.
 9. února 1997 zemřel v té době již odulý, manželkou, dětmi i přáteli opuštěný Brian Connolly na svůj třetí infarkt a selhání ledvin. 14. února 2002 zemřel ve věku 54 let na leukémii bubeník Mick Tucker. Tato smutná událost se stala v nemocnici Welwyn Garden City, Hertfordshire.
 Torzo kapely Sweet se představilo naposledy v Čechách například na festivalu Masters of Rock či v Retro Music Hall či Sazka aréně.

Zdroj: http://www.bestrock.cz/index.php?PAGE=5&iq=2&id=52&klic=10

Vstupenky zakoupíte v síti Ticketstream www.ticketstream.cz, či si je můžete rezervovat na místě: Lidový dům, Toužimská 244, Praha 9-Kbely tel.:  286 850 853  

http://thesweet.com/ 


Zveřejněno: 14. 05. 2009
Přečteno:
4809 x
Autor: Orbb | Další články autora ...

Fotogalerie


Komentáře

Zatím je tu mrtvo. Určitě nejsi bez názoru, tak buď první a přidej svůj komentář