Nejbližší koncerty
  • 20. 04. 2024Kapela Bloody Obsession a Barrák music club pořádají třet...
  • 20. 04. 2024DROM, MAYON, DRUTTY
  • 22. 04. 2024DEAF CLUB (USA) + FUCK MONEY (USA) + DECULTIVATE + SKIPLIFE
  • 23. 04. 2024Joshua Zero (UK) & Wczasy (Pol) & Blue Chesterfield > 23....
  • 23. 04. 2024Výjimečný kytarista a hudebník, několikanásobný držitel B...
  • 26. 04. 2024OBSCENE EXTREME WARM UP TOUR 2024 - tentokrát za účasti I...
  • 26. 04. 2024The Stubs (PL) + Arrogant Twins + Neuro Bats
  • 28. 04. 2024Neděle 28.4.2024 PARLAMENT CLUB PLZEŇ. SLOW FALL (Finla...
F.O.B. - Outside The Palace Walls

AMORTEZ – Anno Diabolica CD 2009, Metal Swamp / IFA Records

Tak se Brňáci Amortez dočkali. Po pěti letech existence, po třech „malých“ nahrávkách a loňském podzimním promáči, který sloužil coby vábnička na vydavatele, je tady jarní „velký“ nosič vydaný v kooperaci dvou labelů. První dojem z debutu je díky mrzkému obalu neradostný. Jak titulní cover, tak vnitřek vypadá přímo zoufale… Přední stranu hyzdí jen znak a název alba, přičemž neinformovaný posluchač jej snadno může zaměnit za název kapely. O nic lépe na tom není ani vnitřek, šablonovité stránky s texty rozděluje jen stylizovaná portrétní fotografie hudebníků.

Obrat k lepšímu naštěstí přichází takřka ihned po krátkém strašidelném intru, které se záhy překlopí do prvního songu. Svižný blackmetalový větřík se co chvíli střídá s rytmy takřka pochodovými a pomalejšími náladotvornými pasážemi. O ty se starají výhradně kytary, nikoliv klávesy nebo ženské zpěvy. I další skladby nabízejí přepestrou paletu nálad a motivů, chytlavých melodií i extrémních maršů. Vše je zahráno suverénně a energie z nahrávky přímo sálá. Třeba „kolotoč“ ve druhé Eternity Short, silně evokující severské melodické kapely, chytne, nepustí, stále se vrací a nelze jej z podvědomí vytěsnit. Dalším plusovým bodem je variabilní vokální projev – Lord Izual střídá typický blackový skřehot s deathmetalovým chropotem a dojde i na hluboké umírněnější polohy.

Variabilita materiálu je jistě věcí vítanou, alespoň nehrozí syndrom zvaný nuda, ale občas je některý zvrat trochu krkolomný a možná i na úkor spádu. Největší potíže při poslechu ale způsobuje nesmyslné „klepání nevím čeho nevím na co“, které se objevuje ve většině skladeb. V některých momentech, hlavně v těch pomalých, dvakrát rychlejší klepání než je tempo skladby vyloženě ruší – nejvíc v pomalé, doom metalem načichlé, tryzně Love´s Death. Nepovedla se snad jen jediná skladba, předvídatelná a plytká Damien´s Intrigue, která nabízí hodně jednoduché vyhrávky. Naštěstí hned následující (po předělu Awakening) Death Vow Lament opět dostává kapelu „na koně“ a na nemastnou neslanou Damien´s Intrigue je rázem zapomenuto. A pánové zkouší dál, i zbytek nahrávky stále překvapuje, místy se objevují i samplované zvuky, třeba v závěrečné Worlds Apart dokonce hrají prim.

Materiál je navíc podpořený kvalitním soundem (nahráno ve Shaarku, mix a mastering v MY studiu), se kterým si zvukaři i členové kapely hráli skoro půl roku. A zvuk opravdu stojí za to, nahrávka hraje dostatečně dynamicky a čistě.

Seznam skladeb:

  1. Let Me Rot In This
  2. Eternity Short
  3. Anno Diabolica
  4. Love´s Death
  5. Damien´s Intrigue
  6. Awakening
  7. Death Vow Lament
  8. Surrender Of Souls
  9. A Vamp´s Liaison
  10. A Delicate Perversion
  11. Worlds Apart

Čas: 41:32

www.amortez.com


Zveřejněno: 18. 05. 2009
Přečteno:
3422 x
Hodnocení autora:
6 / 10

Autor: Johan | Další články autora ...

Fotogalerie


Komentáře

Zatím je tu mrtvo. Určitě nejsi bez názoru, tak buď první a přidej svůj komentář