Nejbližší koncerty
  • 29. 03. 2024NAURRAKAR Nuclear Misanthropic Black Metal https://www....
  • 03. 04. 2024Gurs - post punk z Baskicka ve šlépějích kapel jako Chain...
  • 04. 04. 2024Conflict (uk), Ginnungagap (cz)
  • 05. 04. 2024Conflict (uk), Eye for an Eye (pl), Lucifer Efekt (cz)
  • 05. 04. 2024Black thrash metalová formace Unpure ze Švédska a black m...
  • 05. 04. 2024Hrají: N.V.Ú. punk ( Východní Čechy ), STREET MACHINE har...
  • 06. 04. 2024Conflict (uk), Eye for an Eye (pl)
  • 08. 04. 2024Pestilence se vrací do Ostravy! Tentokrát je doprovodí Ca...
TRNY& ŽILETKY Třetí hlas

HELHEIM – Kaoskult CD 2008, Dark Essence Records

Přiznám se bez mučení, že norská kapela Helheim pro mě byla do loňského koncertu v Plzni nepopsaným listem – věděl jsem jen to, že jim před časem hostoval na jedné nahrávce Big Boss. Ale už naživo mě celkem bavili, nicméně na zadek mě posadilo až CD Kaoskult, které dorazilo na recenzi.

Hned úvodní Det Norrone Alter je nádherná. Nikoliv ve smyslu „pořádný nářez“, ale opravdu nádherná. Krásné melodie se střídají se syrovějšími pasážemi, přepestré vokály se vzájemně prolínají, varhany a údery zvonů pak dokreslují atmosféru výborné náladotvorné kompozice. S Northern Forces střídá norštinu angličtina a skladba má úplně jiný feeling, je svižnější, rock´n´rollová, přesto velmi různorodá, třeba prostřední snovou pasáž bych po úvodním marši určitě nečekal, a hle, ona tam vpluje úplně nenásilně. Jak pestrá a košatá je hudba, tak různorodé jsou vokály – o tom přesvědčí jedna z nejlepších (ale hledejme nejlepší skladbu v tak vyrovnané kolekci) položek – Om Smerte og Liv. Nevím, kde přesně zpívá který zpěvák z kapely a kde hosté (z Vulture Industries, Corvine a Hell-Hikers), ale na tom až tak nezáleží. Do barevné mozaiky skvěle zapadá i jediný černotou čpící zásek Om Tilblivelsen fra gapende Tomhet, ve kterém není místo pro pomalost, ale pro extravaganci ve vokálních partech se prostor vyšetřit podařilo. Desku půlí instrumentální intermezzo spadající do jiného žánru (ambient) –  klávesy, samply, ponurá nálada… A po ní další poťouchlost. Jestli byly doteď ke slyšení různé hlasy, ale vesměs hrubšího ražení, tak v Andevind nastupuje i zpěv uhlazenější a spolu s ním i kvílející kytarové sólování. Žádná sázka na prvoplánovitost, i ta sóla jsou zahalena v oparu dalších zvuků. Žádný pokus o jednoduchost a přístupnost, cestu si každý musí najít poctivě sám a nepomůže mu při tom nic jiného, než řada soustředěných poslechů. Že na to v dnešní uspěchané době nemáte čas? Tak raději nechte Kaoskult těm, kteří večer zhasnou světlo i televizní obrazovku, otevřou si lahvičku oblíbeného nápoje (a nemusí to být zprofanované vínko, i pivo poslouží – smích), zapálí svíčku (nebo taky nezapálí), a hlavně… otevřou svou mysl a budou tóny takříkajíc nasávat všemi póry i smysly. Helheim vás nenechají vydechnout, žádná vata ve formě vycpávek, žádné zbytečnosti, pořád se něco děje a proto je třeba být stále ve střehu. K luxusnímu dojmu přispívá o vybroušená produkce (produkoval B. Nielsen z Vulture Industries) a precizní zvuk všech nástrojů, takže i baskytara skutečně hraje.

Máme dnes v módě pagan, viking či folk metal a Helheim by při povrchním pohledu do kategorie viking či pagan mohli patřit. Já bych tyto termíny volil hodně opatrně, a když už, tak bych raději zůstal u slov jako dark pagan a archaic viking progressive metal, protože s vlnou veselého a skočného rambajzu nemají Helheim prakticky nic společného. V epičtějších výpravnějších pasážích možná trochu evokují Bathory z období Hemmerheart či Twilight…, ale to prosím berte jen jako přibližné vodítko.

Kdybych měl volit nejlepší nahrávku loňského roku, budu dlouho váhat mezi Helheim a Moonspell… a v podstatě váhám stále. Helheim vydali klenot a nasadili si laťku tak vysoko, že její překonání bude velmi obtížné. Ale při entuziasmu a kreativitě, která z alba tryská jak z gejzíru to nepovažuji za nemožné. Jediné, co jako nemožné vidím, je, že by ode mne Helheim příště dostali více bodů. Víc jich prostě není!

Seznam skladeb:

  1. Det Norrone Alter
  2. Northern Forces
  3. Om Smerte og Liv
  4. Om Tilblivelsen fra gapende Tomhet
  5. Helheim 6
  6. Andevind
  7. Symboler Bakover Og Fremover
  8. Altered through Ages, constant in Time
  9. Svart Seid

Čas: 40:51

www.darkessencerecords.no

www.helheim.com 


Zveřejněno: 03. 05. 2009
Přečteno:
3497 x
Hodnocení autora:
10 / 10

Autor: Johan | Další články autora ...

Fotogalerie


Komentáře

05. 05. 2009 15:00 napsal/a Coornelus
geniální
Pěkná recenze s kterou uplně souhlasim. Nejsem ňákej velkej fanoušek black natož viking metalu ale tahle deska je opravdu klenot strašně mě dostala dostal sem se k ní někdy před dvěma měsíci a furt si jí pouštim. Ta pasáž v druhé skladbě co o ní píšeš je uplně geniální a takhle je to s všemi skladbami, začátek sedmičky a tak dál:) prostě pecka