Nejbližší koncerty
  • 29. 03. 2024NAURRAKAR Nuclear Misanthropic Black Metal https://www....
  • 03. 04. 2024Gurs - post punk z Baskicka ve šlépějích kapel jako Chain...
  • 04. 04. 2024Conflict (uk), Ginnungagap (cz)
  • 05. 04. 2024Conflict (uk), Eye for an Eye (pl), Lucifer Efekt (cz)
  • 05. 04. 2024Black thrash metalová formace Unpure ze Švédska a black m...
  • 05. 04. 2024Hrají: N.V.Ú. punk ( Východní Čechy ), STREET MACHINE har...
  • 06. 04. 2024Conflict (uk), Eye for an Eye (pl)
  • 08. 04. 2024Pestilence se vrací do Ostravy! Tentokrát je doprovodí Ca...
Heathen Convention 2024

CRADLE OF FILTH (UK), MOONSPELL (POR), TURISAS (FIN), DEAD SHAPE FIGURE (FIN)

7:30 Probouzí se mobil a skladba Sen o Master´s Hammer probouzí i mě. Těším se na Moonspell.

8:00 Snídám – chleba, šunka, čaj. Těším se na Moonspell.

8:30 Odcházím na sraz s Davidem a odjíždíme pro Immortala, který ještě musel do lékárny pro nějaký medikamenty na synovy neštovice. V 8:50 vyrážíme ze Strakonic na Prahu. Kolegové s plechovkami plzeňského v ruce, já řídím. Počasí nestojí za nic, silně prší, ale těším se na Moonspell.

9:30 Zastavujeme na pumpě, dáváme kuřecí vývar (všichni), pivo (kromě řidiče). Těším se na Moonspell.

12:00 Hledáme v Praze v blízkosti haly parkovací místečko. Proklínáme všechny, kteří vymysleli modré zóny, ale nakonec díky Davidovi, který nedávno absolvoval školení kdesi za Pakulem, nalézáme vhodný plac, i když trochu z ruky. Těším se na Moonspell.

12:30 Usedáme v restauraci Marná snaha, objednáváme k obědu kotletu s hranolky a pivo. Jídlo je dobré, je ho dost, v hospodě je fajn (smích) a mají televizi (smích). Těším se na Moonspell.

16:00 Objednáváme k večeři pečené koleno pro tři. Počet čárek na účtu roste. Řidič se drží při zdi (smích). Těším se na Moonspell.

17:15 Přinášejí koleno, hořčici, křen, chleba, pivo, cibuli. Přejídáme se všichni. Platíme 18 piv, 1 absint, 1 fernet, 2 alžírský kávičky a spoustu jídla. Těším se na Moonspell.

18:30 Čekáme, až otevřou halu. Těším se na Moonspell.

19:00 Koncert by měl začít, ale teprve se otevírají vchody na palubovku. Přiznám se, že jsem čekal větší návštěvu, v zadní části haly se nechá v pohodě procházet, jen pod pódiem je plno. Těším se na Moonspell.

19:30 Začínají hrát DEAD SHAPE FIGURE z Finska, kteří prý patří do novodobé vlny thrash metalu. Ale od prvních tónů dávají vystříhaní chlapíci najevo, že když thrash metal, tak ten nejtvrdší, řekněme hustothrash. Možná by se dalo mluvit o snaze přiblížit se novějším nahrávkám Slayer, ostatně právě od těchto vlajkonošů stylu si borci vypůjčili 1 skladbu a ve 20:00 to zabalili, aniž by v obecenstvu vzbudili nějaké velké nadšení. Nutno podotknout, že zvuk jim zrovna nepřál. Těším se na Moonspell.

20:25 Druhá finská akvizice si získala publikum od první skladby. Parta v kožešinách s pomalovanými červenočernými obličeji rozskákala přední řady svými halekačkami s pohanským nádechem. V sestavě nechybí housle a harmonika (tu obsluhuje sympatická blondýnka Netta Skog) a dohromady s kytarovou vozbou vznikají v podání TURISAS majestátní vikingské  hymny s folkovými pasážemi. Možná není od věci přirovnání, které mě napadlo – mix Amon Amarth a In Extremo – ale to jen tak na okraj (smích). Snad jen cover Rasputin od diskotékových Boney M působil trochu nepatřičně. 21:02 Turisas odcházejí a já se těším na Moonspell.

21:25 Dočkal jsem se. S nástupem portugalských vlkodlaků byla do provozu uvedena projekce parádních koláží, která provázela celý set MOONSPELL. Ti začali pěkně zostra syrovějšími vypalovačkami z loňského alba Night Eternal – stejnojmennou titulní skladbou a (snad se nemýlím) At Tragic Heights. Na předposlední desku Memorial došlo záhy v podobě skladby Finisterra a Moonspell začali do puntíku plnit mé očekávání. Hypnotické melodie, silné refrény v podání charismatického Fernanda Ribeira, výborně vyvážený zvuk všech nástrojů i perfektní pódiová prezentace. O třešničku na servírovaném dortíku se postarala osoba, která do Prahy vůbec nedorazila. Překvapivě totiž MOONSPELLl zařadili do setlistu luxusní baladu Scorpion Flower, duet Fernanda a Anneke van Giersbergen. A poradili si šalamounsky – zpěv Anneke běžel z playbacku a na plátně se při tom promítal videoklip ke zmíněnému hitu. Fascinující atmosféra pak vyvrcholila s nesmrtelnou nádherou Alma Mater (která překvapivě nezazněla jako poslední). Pětapadesát minut uteklo jako voda a, i když fanoušci by si ještě dali přídavek, Moonspell museli ve 22:20 prostor pod reflektory opustit.

22:50 V tomto momentu se dočkali všichni, kteří měli obličeje ozdobené černou barvou a že jich nebylo málo. Kvartet Filth, Allender, Pybus, Škaroupka doplnili kytarista s klávesistkou a CRADLE OF FILTH díky tomu docílili poměrně masivního soundu, byť bych si dovolil poznamenat, že Moonspell měli zvuk kvalitnější – u COF byly kytary lehce utopené a bicí příliš nahlas. Největší pozornost na sebe samozřejmě strhával Dani, ale troufám si tvrdit, že hned na druhém místě se umístil Martin. Narozdíl od předchozích kapel měl bicí umístěny trochu stranou a vepředu a zatímco kytaristé hráli hlavně pro oči diváků, Martin hnal kapelu ďábelským tempem kupředu. Samozřejmě nemohla chybět určitá dávka teatrálnosti v podání jiskronoše, ukřižovaného kostlivce, obskurních promítaných záběrů nebo obří postavy kymácející se na pódiu. Ač nepatřím mezi obdivovatele britsko-českého cirkusu, musím uznat, že vystoupení mělo spád a úroveň a takové hity jako Dusk…And Her Embrace nebo závěrečná From The Cradle To Enslave stále stojí za poslech. Možná se mohla trochu krotit dramaturgie a koncert se mohl obejít bez 2 pauz – ta první přišla po 25 minutách a nikdo si snad nemohl myslet, že by COF po tak krátké době mohli končit – nicméně fanoušci se samozřejmě jali své miláčky vyvolávat.

23:55 Je po všem, hala se pomalu vylidňuje, my půl hodiny klopýtáme k autu a pak vyrážíme k domovu.

2:10 Usínám spokojený, konečně jsem viděl a slyšel své oblíbence Moonspell, viděl jsem i tolik kontroverzní COF, v podstatě mě neotrávily ani předkapely, auto nám taky neodtáhli (jako některým nebožákům, kteří na modré zóny kašlali), takže hezký večírek to byl.

Fotky: Jan Tatar

www.hardrocker.cz

www.fototatar.cz



Zveřejněno: 21. 04. 2009
Přečteno:
3286 x
Autor: Johan | Další články autora ...

Fotogalerie


Komentáře

28. 04. 2009 14:07 napsal/a Johan
Fotky
Doplněna fotogalerie... 130 fotek!!!
22. 04. 2009 22:51 napsal/a DW
Taky..
samozřejmě dost způsobil fakt, že hráli za tmy.. Vždycky si rád naživo poslechnu songy z mýho (zvláštní výběr, vím) nejoblíbenějšího alba Darkness & Hope :)
22. 04. 2009 21:17 napsal/a Orbb
Moonspell
sakra! To musel bejt nádech:-) na MORu pro mě byli MOONSPELL jednou z nejlepších kapel. Paráda, nicméně tohle musela bý taky kvalita....:-)