Nejbližší koncerty
  • 26. 04. 2024OBSCENE EXTREME WARM UP TOUR 2024 - tentokrát za účasti I...
  • 26. 04. 2024The Stubs (PL) + Arrogant Twins + Neuro Bats
  • 28. 04. 2024Neděle 28.4.2024 PARLAMENT CLUB PLZEŇ. SLOW FALL (Finla...
  • 29. 04. 2024RAEIN (IT) + Stormo (it) + Nervy
  • 04. 05. 2024Při příležitosti vydání split LP Toxic future / Life disa...
  • 06. 05. 2024CLOAKROOM (USA, Relapse) + PANENSKÉ PLAMENY
  • 09. 05. 2024NĀV + Łūt
  • 10. 05. 2024Již dvanáctý ročník rodinného metalového festu BUGRFEST p...
DARK GAMBALLE – „Dobrý lhář“

Strakonická skupina OVERSiGHT (HC, crossover, metal, trumpeta) vydává po 3 letech existence první studiový materiál s názvem Sweet Insanity.

A protože nahrávka je to zajímavá a pánové vstřícní, tady je krátké představení kapely.

1. Kdy byla vaše skupina založena, proč zrovna tenhle název, co znamená a co bylo prvotním impulsem pro její vznik?

Začali jsme cca tři a půl roku nazpátek a hlavním impulsem bylo to, že jsme chtěli začít dělat hudbu. Dnešní produkce kapely nemá prakticky nic společného s tím, jak to vypadalo zpočátku. A název? Od začátku jsme chtěli zpívat anglicky a mít jméno, které by nás trošku charakterizovalo a dobře se pamatovalo. Proto tedy OVERSiGHT – nedopatření (smích). 

2. Představte jednotlivé členy - věk, zda již někde hráli a jak dlouho hrají na svůj nástroj?

Začneme kapelníkem – je jím basista Rejžák, je mu dvacet jedna a hrát začal asi dva měsíce před samotným vznikem kapely. V současné době ještě působí jako stálý host v plzeňské hc/punk  kapele Behind The Barricade. Frontman Cubajz nedávno započal dvacátý druhý rok existence, spolu s Rejžákem jsou jediní, kteří zůstali z původní sestavy a zpívat začínal až s OVERSiGHT. Předtím však prošel pár kapelami jako trumpetista a dodnes občas hostuje ve swingovém orchestru. Vláďovi je dvaadvacet a na kytaru hraje cca sedm let, nemalé zkušenosti má i s trumpetou. Prošel Vimperskou dechovkou, pak kapelami Multistyl (Volyně), RotoR (Vimperk) a Bow Makers (Volary). Hrál od dechovky přes blues, funky, pop, rock až zakotvil hardcore / metalu a za jeho multi-žánrovost jsme hrozně vděční.  No a nakonec zmíníme sedmnáctiletého Štěpána, což je náš bubenický řezník - hraje asi sedm let a současně s námi zvládá i strakonický swingový orchestr L-Band.

3. Za jakých podmínek jste nahrávku pořídili, jak jste s ní spokojeni, jaký náklad jste od nahrávky pořídili, jak jde zatím na odbyt, jaká je cena?

Nahrávku jsme zplodili po týdnu ve, pro strakonické kapely dobře známém, studiu Hellsound. S výsledkem jsme nadmíru spokojeni, máme radost, že vše celkem sedí na zadku a že i mimožánrové pasáže zní tak, jak jsme si představovali. Nad celkovým zvukem si pochrochtáváme, neboť v dané cenové relaci je naprosto ultimátní, u masteringu jsme strávili dva dny a myslíme si, že mistr Kapák odvedl výbornou práci. Náklad zatím plánujeme 100 ks jako limitovanou edici, která se bude cenově pohybovat pod sto korun a podle její prodejnosti uvidíme co dál.

4. Texty – proč jste rozhodli zpívat anglicky, kdo je autorem slov, jaká témata volíte?

Zvolili jsme angličtinu kvůli její zpěvnosti, slova jsou povětšinou měkčí než v češtině a dají se dobře protahovat či modulovat, přičemž pořád zní jako slova, která by to měla být. Navíc, což je nejdůležitější, se nám angličtina líbí na zpěv asi nejvíc, i když nepopíráme, že co se týče slovní zásoby a samotného veršování, máme v ní ještě velké mezery. Autorem textů je Cubajz s občasnou výpomocí od Rejžáka. Námětem textů jsou věci které nám vadí, většinou nějaká globální či osobnostní témata, trošku zaplácaná metaforou a neurčitostí – nechceme jen punkově vyřvávat co nás štve, chceme aby se nad tím každý, koho to zajímá, sám zamyslel.

5. Kdo je autorem loga, obalu, webu – jakou důležitost těmto grafickým věcem přisuzujete?

Ustálené logo zatím nemáme, místo něj používáme různé varianty nápisů s názvem kapely. Co se týče obalu a různé grafiky kolem, tak o to se stará Rejžák – poslední dobou ho baví komixové obrázky, snaží se, aby působili originálně, ale zároveň ne moc klišovitě (názor necháme na vás – smích). Grafickým věcem přisuzujeme velkou důležitost, protože obecně většinu kapely neznalých lidí zaujmou mnohem dřív, než samotná muzika. Oficiální web v současnosti neudržujeme, k prezentaci používáme portály bandzone a myspace, kde je vše jednodušší jak pro nás, tak pro případné fanoušky. Ale plánujeme znovu rozběhnout i náš web, jen co se dohodneme, co na něm vlastně všecko bude.

6. Které kapely patří mezi vaše vzory/zdroje inspirace?

Shodujeme se na tom, že celá kapela čerpá inspiraci ze všeho co slyší kolem a celkově tak nějak nemáme vyhraněný styl, který posloucháme – ovšem každý máme kapely, na které nedáme dopustit. Bubeník mezi oblíbence řadí Red Hot Chilli Peppers, System Of A Down a staré nahrávky Slipknotů, basák nejvíc ulítává na Suicidal Tendencies, kytarista na metalcoreových partách jako As I Lay Dying, As Blood Runs Black, Heaven Shall Burn a z klasiky Led Zeppelin, Pink Floyd nebo Jimi Hendrix a zpěvákovi oblíbenci jsou třeba Rage Against The Machine, Dillinger Escape Plan nebo NOFX.

7. Posílali jste nahrávku na firmy, případně na které, jaká byla/nebyla odezva?

Nahrávku jsme posílali spíš do webzinů a agentur, odezva zatím nic moc, odpovědí se moc nevrátilo... Chceme nahrávku co nejvíce rozšířit mezi lidi, bohužel u úplně neznámé kapely, která poslední dobou moc nekoncertovala a navíc je, dá se říct, úplně bez kontaktů „na správných místech“ je těžké, aby vás vůbec někdo bral na vědomí, případně se rozhodl něco investovat.

8. Kolik máte za sebou koncertů a který považujete za nejpovedenější?

Celkově za sebou máme něco málo přes osmdesát koncertů, měli jsme dost nechtěných pauz kvůli častým obměnám sestavy. V současné sestavě hrajeme od září a od té doby jsme stihli akcí asi jen deset, protože jsme se pokoušeli co nejlépe sehrát a připravit do studia. A za nejpovedenější koncert považujeme vždycky ten poslední povedený (smích).

9. Máte ambice ukázat se v zahraničí?

Na jaro máme domluvené německo-české miniturné s bavorskou partičkou Apron sestávající ze šesti koncertů, takže jsme na to celkem zvědaví...

10. Plány do budoucna...

Opět začít pořádně koncertovat, získat si trošku jméno mezi lidmi, dělat nový songy (Sweet Insanity je skoro celé jen z předělaných starých), trénovat a zlepšovat se.

www.bandzone.cz/oversight

www.myspace.com/oversightcz


Zveřejněno: 20. 04. 2009
Přečteno:
3391 x
Autor: Johan | Další články autora ...

Fotogalerie


Komentáře

Zatím je tu mrtvo. Určitě nejsi bez názoru, tak buď první a přidej svůj komentář