Nejbližší koncerty
  • 26. 04. 2024OBSCENE EXTREME WARM UP TOUR 2024 - tentokrát za účasti I...
  • 26. 04. 2024The Stubs (PL) + Arrogant Twins + Neuro Bats
  • 28. 04. 2024Neděle 28.4.2024 PARLAMENT CLUB PLZEŇ. SLOW FALL (Finla...
  • 29. 04. 2024RAEIN (IT) + Stormo (it) + Nervy
  • 04. 05. 2024Při příležitosti vydání split LP Toxic future / Life disa...
  • 06. 05. 2024CLOAKROOM (USA, Relapse) + PANENSKÉ PLAMENY
  • 09. 05. 2024NĀV + Łūt
  • 10. 05. 2024Již dvanáctý ročník rodinného metalového festu BUGRFEST p...
ASMODEUS - "Pobřeží královny Marie"

DO ŘADY! – XX Live DVD + CD 2008, Papagájův hlasatel

Další kapela před časem oslavila 20 let na scéně. S punkrockovými Do řady! jsem se poprvé setkal v roce 1990 na prvním českém nezávislém LP Rebelie Punk´n´Oi, podruhé na dalším podobném LP Akce punk. To už bude skoro zmíněných 20 let. Narozdíl od dalších punkovek mě tahle kapela nějak míjela a v podstatě jsem se k ní znovu dostal po 19 letech v souvislosti s vydáním výročního DVD. Krabička obsahuje DVD, CD a plakát, tak se postupně podíváme, jak se jednotlivé kousky povedly.

Tím nejdůležitějším je určitě DVD, které nabízí koncert, live bonusy, videoklip a fotogalerii. Koncert se konal v bílinském amfiteátru 1.9.2007 (prý tam bylo na 700 fanoušků). Do řady! přijela k narozeninám pogratulovat celá řada spřízněných duší (Konflikt, Plexis, NVÚ, Houba, britští 999, …), které ale samozřejmě na DVD k vidění nejsou. Zato je k vidění celkem 18 položek, kromě 16 skladeb také dva mluvené vstupy. Úvod patří právě takovému uvedení kapely (moc vtipné mi nepřijde) a pak se objevují Petr Rajtora (zpěv), Vladimír Volman (kytara), Milan Vlček (baskytara) v pracovních oblecích a ochranných přilbách. Tohle trio prý kapelu tvoří, bubeníci se střídají jak během doby, tak v průběhu vystoupení. Koncert slušně odsýpá, klasické svižné punkrockové písničky ze všech etap existence kapely a dokonce i z existence předchůdce Do řady! – skupiny V3S, která fungovala před rokem 1987. Postupně se na pódiu objevují i hosté, k nejznámějším patří Petr Sid Hošek, který zpívá sbory ve skladbě Tak se přidej. Kapela na poměrně velkém pódiu vypadá zpočátku trochu ztraceně, situaci ale následně vylepšují pogující fanoušci, které z pódia nikdo nevyhání… Technické záležitosti na tom nejsou zrovna extrovně – obraz ve formátu 4:3 mi dnes přijde out, stereo zvuk je tak akorát, aby neurazil, střih a záběry bez nápadu – prostě standardní práce, která splní účel, ale ničím nepřekvapí. K lepšímu dojmu by přispěl třeba bohatší světelný park nebo uklizené a vyzdobené pódium – na to ale pankáči asi kašlou…

Další položkou jsou Live bonusy neboli historické ohlédnutí prostřednictvím amatérských záběrů z různých koncertů a dvou televizních rozhovorů. V nich přijde řeč i na Klip ke skladbě Ježíš se na tě dívá. Klip se mi opravdu líbí – je vtipný, ale na druhou stranu se trefuje do problematiky, která mě vždycky dokáže naštvat. Na mysli mám různé církevní spolky, které ždímají z lidí peníze a dělají z nich blbečky. Do řady! to berou s nadhledem, v klipu si zahráli a je to tedy podívaná… zkuste zapátrat na webu a klip zhlédnout, ty dvě minutky se určitě nebudete nudit. Poslední položkou je Fotogalerie složená z letitých černobílých snímků.

Přiložené CD nabízí audiozáznam ze stejného koncertu, ale je o 3 skladby bohatší. Těžko říct, proč se na DVD nevešlo všechno, ale s tím stejně nic nenadělám, tak jen pro pořádek – kdo chce koncert poslouchat bez obrázků, má možnost.

A nesmím zapomenout na oboustranný plakátek formátu 36 x 36 cm, na jedné straně nepříliš povedená fotka kapely, na druhé logo, kresba „maskota“ kapely (nebo co to je) a pár anglicky psaných nápisů. Na můj vkus kus papíru k ničemu, mnohem raději bych si přečetl hezky zpracovanou historii kapely nebo texty nebo rozhovor o přípravě DVD…

Seznam skladeb (koncert):

  1. Úvod - František Egon Miller
  2. Blaničtí rytíři
  3. Hellou
  4. Dost nám to vadí
  5. Novináři
  6. Jedem
  7. Ježíš se na tě dívá
  8. Ani hnout
  9. Karanténa
  10. Teď jsi náš
  11. Poražený
  12. Co jsi víc čekal...?
  13. Intermezzo Fany & Bob (jen na CD)
  14. Nemám rád konzervy (jen na CD)
  15. Ruská realita (jen na CD)
  16. Intermezzo Pavel Vimr
  17. Do řady!
  18. For stupids
  19. Nikomu nic
  20. Tak se přidej
  21. Gastarbeiter

Časy:

  • DVD:
  • Koncert – 49:15
  • Klip – 1:56
  • Live bonusy – cca 30 min
  • Foto – 5:59
  • CD: 54:47
  • www.dorady.cz
  • www.phr.cz 

Zveřejněno: 21. 04. 2009
Přečteno:
3338 x
Hodnocení autora:
6 / 10

Autor: Johan | Další články autora ...

Fotogalerie


Komentáře

Zatím je tu mrtvo. Určitě nejsi bez názoru, tak buď první a přidej svůj komentář