Nejbližší koncerty
  • 26. 04. 2024OBSCENE EXTREME WARM UP TOUR 2024 - tentokrát za účasti I...
  • 26. 04. 2024The Stubs (PL) + Arrogant Twins + Neuro Bats
  • 28. 04. 2024Neděle 28.4.2024 PARLAMENT CLUB PLZEŇ. SLOW FALL (Finla...
  • 29. 04. 2024RAEIN (IT) + Stormo (it) + Nervy
  • 04. 05. 2024Při příležitosti vydání split LP Toxic future / Life disa...
  • 06. 05. 2024CLOAKROOM (USA, Relapse) + PANENSKÉ PLAMENY
  • 09. 05. 2024NĀV + Łūt
  • 10. 05. 2024Již dvanáctý ročník rodinného metalového festu BUGRFEST p...
F.O.B. - Outside The Palace Walls

PRESSBOIL, INNER HATE, MORTIFILIA, AVENGER

V horažďovickém klubu Žampion jsem nebyl snad 6 let. Když jsem zaregistroval zajímavou sestavu kapel, bylo otázkou pouze s kým a v kolik. Nakonec to dopadlo stejně jako (skoro) vždycky, zájem měl jen David a protože měl ještě nějaké povinnosti, do Horažďovic jsme vyrazili až před devátou večerní.

Koncert měl začít ve 20:00 (pravily plakáty), ale jak už bývá poslední dobou zvykem, čekalo se na lidi a „díky“ tomu jsme stihli téměř celé vystoupení PRESSBOIL. Kapela mě nedávno v Českých Budějovicích nepotěšila, tentokrát si ale pánové zvedli reputaci, protože mi věnovali skladbu s názvem Amatér (smích) – ani jsem netušil, jak rádi mě za report z minula mají (smích). Proti minulému vystoupení měli větší štěstí na zvuk, čímž vynikla solidní kytarová práce s občasnými zajímavými momenty. Na druhou stranu nepotěšil statický projev kapely (nejvíce markantní u baskytaristky, která se objevila v několika skladbách) ani podivně rozhárané bicí.

Podle plánu vyskákali na pódium jako druzí  deathoví INNER HATE z Prahy. I ti to ode mě kdysi schytali, nicméně uplynuly zhruba 4 roky, kapela za tu dobu obměnila sestavu (nový basák prý pochází z Paraguaje, čímž se z IH stává mezinárodní seskupení) a samozřejmě vyspěla. Proti předchozí partě měly skladby přehlednější strukturu, pánové byli dobře sehraní a na pódiu akční. Živelný vokalista se také snažil seč mohl, nicméně hudební produkce IH je stále tak akorát průměr.

Tvrzení o průměrnosti IH bylo potvrzeno vzápětí. Když rozjela svůj melodický deathmetalový maskařík pořádající MORTIFILIA, rozdíl proti předchozím 2 skupinám byl markantní. Dokonale sehraná kapela, skladby plné neotřelých nápadů a perfektní pódiová prezentace pasují Mortifilii mezi nejzajímavější tuzemské koncertní položky. Západočeši jsou si dobře vědomi, které skladby na fanoušky zabírají a tak sázejí hlavně na ty rychlé s chytlavými momenty – Just Funny Day, Arrival Of Messiah atd…

V podobné formě jako Mortifilia se prezentovali i AVENGER. Ti začali, jak je v poslední době zvykem, strašidelným intrem a pak prošli všechna vydaná alba i to dosud nevydané (prý už konečně zmixované). Best of výběr zahrnoval třeba 13 let starou klasiku Kořeny zla, která k pátečnímu „svátečnímu“ večeru „pasovala“ – „A další hřeb pronikl do masa… probodán kovem na dřevěném kříži… a zde byl počátek veškerého zla.“ Došlo i na další podobně ideově zaměřené skladby – Godless, Odvrácená tvář boha, i na novější Rituál hněvu či Radost z beznaděje.

Pozitivní rozpoložení z průběhu druhé poloviny akce kazilo snad jen uvědomění si skutečnosti, že v poslední době přestávají na podobné večírky chodit fanoušci. Těžko říci, zda se na tom podílí i současná ekonomická situace nebo metalisté jen vysedávají u počítačů a stahují jedno album za druhým nebo tvrdnou v hospodách a lijí do sebe jedno pivo za druhým… Každopádně je padesátka platících smutným faktem.


Zveřejněno: 14. 04. 2009
Přečteno:
3508 x
Autor: Johan | Další články autora ...

Fotogalerie


Komentáře

17. 04. 2009 16:17 napsal/a míša
lol
at žije tuta tuta kolovrátek dokola alá mortifilia:D lol to je prča fakt bier-thrashovi se nezavděčíš nikdy