Nejbližší koncerty
  • 20. 04. 2024Kapela Bloody Obsession a Barrák music club pořádají třet...
  • 20. 04. 2024DROM, MAYON, DRUTTY
  • 22. 04. 2024DEAF CLUB (USA) + FUCK MONEY (USA) + DECULTIVATE + SKIPLIFE
  • 23. 04. 2024Joshua Zero (UK) & Wczasy (Pol) & Blue Chesterfield > 23....
  • 23. 04. 2024Výjimečný kytarista a hudebník, několikanásobný držitel B...
  • 26. 04. 2024OBSCENE EXTREME WARM UP TOUR 2024 - tentokrát za účasti I...
  • 26. 04. 2024The Stubs (PL) + Arrogant Twins + Neuro Bats
  • 28. 04. 2024Neděle 28.4.2024 PARLAMENT CLUB PLZEŇ. SLOW FALL (Finla...
ETEF 2024 (19.-20. 7. 2024)

KONFLIKT – Konfliktology DVD + CD 2008, Agentura Duna

Velkoryse pojala slovenská punková legenda Konflikt své DVD a na černozlatě potištěný kotouček. poskládala skoro 3 hodiny materiálu. Nejdůležitější položkou je samozřejmě koncert ze slovenského Topfestu, na kterém si Konflikt v roce 2007 zahráli před několikatisícovým davem fanoušků. Dále DVD nabízí rozhovor s kapelou, videoklipy, záběry z celé řady koncertů, fotografie, domácí videa a dokument o zakladateli skupiny Jurym.

Konflikt je bezesporu hodně zajímavou kapelou. Vedle „totálního pankáče“ Juryho (kytara, zpěv) stojí na pódiu Topfestu 2007 kytarový mág Palo Chodelka a za bicí soupravou sedí Lojzo Horník – Palo je určitě dobře známý i v ČR díky působení v Citronu (LP Vypusťte psy! z roku 1990) nebo jako autor instruktážních kytarových učebnic a spolu s Lojzem působí i v  kapele Liquid Boogie Roll hrající progresivní metal. A vynikající instrumentální výkony v součinnosti s širším stylovým rozpětím (sahajícím od převládajícího punku přes ska či HC často až k metalu) staví Konflikt trochu stranou klasického „špinavého punku“. On už pohled na triko basáka s nápisem Slayer leccos napoví, ale největší pastvou pro oči je jednoznačně bubeník Lojzo, který hraje fantasticky a na punk hodně pestře. K Palovi je asi zbytečné přidávat superlativy, jeho sóla (další nepunkový atribut) jsou skvostná. Překvapivě kreativní je i hra basáka Kristiána Kadlečíka. Úroveň koncertu je výborná, vedle muzikantů se na ní podílí kvalitní zvuk (další práce Pala), dobré nasnímání i živý střih, trochu vadí jen nešťastný formát obrazu 4:3. Na zajímavosti přidá třeba výměna basáků, kdy Kristiána na několik songů vymění Maroš, nebo bubenické sólo. Celý koncert (bez rozhovorů) je k dispozici i na přiloženém CD, takže kdo touží jen po poslechu, má možnost.

Vystoupení na Topfestu (Live in Topfest) trvá 65 minut, ale tato sekce na DVD minut 75. Proč? No šli na to pánové od lesa. Záběry z vystoupení jsou prokládány úseky rozhovoru se všemi členy kapely. Nápad určitě neotřelý a svým způsobem odvážný... ale odvážnému štěstí přeje a možná udrží prolínání koncertních a dokumentárních záběrů pozornost diváků lépe než sáhodlouhý live záznam. V rozhovoru (Interview) se střídají vtipné průpovídky s vážnými a všichni členové kapely (Kristiána nahradil v srpnu 2008 Viktor) působí přirozeně a vypadne z nich, že odehráli na 900 koncertů; že si zahráli třeba s Exploited, Slayer, UK Subs, Die Toten Hosen, bratry Cavalerovými a dalšími; že politika je kupa špíny a v textech se k ní bez servítků vyjadřují; že nesnáší disco, hip hop a house... Celý rozhovor je opatřen anglickými titulky, tudíž není problém pustit DVD do světa.

Následuje sekce Clips obsahující pětici tu více, tu méně podařených hudebních filmečků. Nejnovější hraný klip ke skladbě Janíčko, Janko je taškařice, na které se podílí spřátelená kapela Arzén, následuje live klip Mŕtva Planéta II  z loňského Topfestu, poté Rebel sestříhaný ze záběrů pořízených při výletu kapely do Anglie, další live záležitost a na závěr letité obrázky z televize ke skladbě Army Life. Složka Videos skrývá záznamy z koncertů od roku 1995 do současnosti. Kvalita obrazu i zvuku je poplatná způsobu nahrávání (většinou ruční kamera kdesi v davu nebo na straně pódia, postupem doby se samozřejmě kvalita zlepšuje), takže tyhle obrázky slouží spíše pro zajímavost a ilustrují vývoj kapely včetně spousty zahraničních vystoupení. Trocha legrace nemůže škodit, tudíž jsou v Gigs sestříhány hlavně veselé a opilecké scénky ze šaten, nahrávacích studií, cest... V podstatě stačí podobné kraviny vidět jednou, ale pánové se asi chtěli ukázat i v jiném světle. Rozumná délka fotogalerie ve spojení s představením všech členů od počátku do dneška včetně doby působení v kapele činí zajímavou záložku i z Photos. Na závěr je ještě zařazen Document o hlavní postavě Konfliktu, ve kterém Jury vypráví o své minulosti, názorech, životě, punku, hudbě i o historii kapely.

Vyčerpávající materiál o pozoruhodné kapele v Čechách pořídíte u Papagájova hlasatele.

Seznam skladeb Live In Topfest:

  1. Tolerancia
  2. Mŕtva planéta II
  3. Život končí
  4. Kožuch
  5. Keď nestačí už pivo
  6. Rebel
  7. Moja cesta
  8. Maroško - Cesta na koncert
  9. Lojzo - Drum Solo
  10. Moje mesto
  11. Army life
  12. Prečo?
  13. Chráněný zákonom
  14. Útok
  15. Sloboda
  16. Korupcia
  17. Posledný mohykán
  18. Takí sme
  19. Vzor II

Časy:

  • DVD:
  • Live In Topfest + Interview – 75 min
  • Clips – 15 min
  • Videos – 22 min
  • Gigs – 30 min
  • Photos – 1,5 min
  • Document – 15 min
  • CD: 64:49
  • www.konflikt.sk
  • www.phr.cz

Zveřejněno: 06. 04. 2009
Přečteno:
3534 x
Hodnocení autora:
8 / 10

Autor: Johan | Další články autora ...

Fotogalerie


Komentáře

Zatím je tu mrtvo. Určitě nejsi bez názoru, tak buď první a přidej svůj komentář