Nejbližší koncerty
  • 29. 03. 2024NAURRAKAR Nuclear Misanthropic Black Metal https://www....
  • 03. 04. 2024Gurs - post punk z Baskicka ve šlépějích kapel jako Chain...
  • 04. 04. 2024Conflict (uk), Ginnungagap (cz)
  • 05. 04. 2024Conflict (uk), Eye for an Eye (pl), Lucifer Efekt (cz)
  • 05. 04. 2024Black thrash metalová formace Unpure ze Švédska a black m...
  • 05. 04. 2024Hrají: N.V.Ú. punk ( Východní Čechy ), STREET MACHINE har...
  • 06. 04. 2024Conflict (uk), Eye for an Eye (pl)
  • 08. 04. 2024Pestilence se vrací do Ostravy! Tentokrát je doprovodí Ca...
DARK GAMBALLE – „Dobrý lhář“

ORANT, TROLLECH, ASGARD, YBCA, AVENGER

Na páteční večer se každý týden těší polovina národa, mě nevyjímaje. A když je ještě na obzoru kulturní zážitek (= blacková akce v Milevsku), těšení je dvojnásobné. A protože většinu cesty mám společnou s volyňskou eskadrou Avenger, využívám ochoty Adama (basa) a Honzy (bicí, zpěv) a po 18. hodině nasedám ke zmíněné dvojici do přibližovadla. Vyrážíme ze Strakonic na sever, ale po 300 metrech zjišťuje jeden sklerotik, že nechal doma nezbytné propriety - na kruháči dáváme otočku o 180° a vracíme se ke mě domů. Při druhém pokusu o opuštění Strakonic zjišťuje Adam, že má hlad a stavíme u pumpy. Adam mastí pro kus žvance a Honza se svěřuje se závazkem, že už nebude chlastat, neb nehodlá pracně vydělané penízky prolévat hrdlem. Závazek bere za své přesně za půl minuty, protože Adam myslel kromě svého žaludku i na nás a přináší dva zlaté krky (dvanáctky Dudák), které s Honzou s chutí polkneme během cesty trvající třičtvrtěhodinku. Kulturní dům města nalézáme poměrně rychle a u vstupu nastává docela zajímavá situace, protože parta vlasatců před námi prohlašuje, že tu dnes hraje (Asgard), poté totéž tvrdí Honza (Avenger) /výběrčí u vchodu už kouká trochu divně/ a za námi vchází ještě Trollech! No, prošli nakonec všichni a vcházíme do prostorného sálu, který zatím zeje prázdnotou. Čich nás neomylně vede do nálevny, kde potkáváme Rámuse s milou. Po namáhavé cestě dáváme jeden zdravotní kousek a přesunujeme se do sálu, který se postupně slušně zaplňuje. Po chvilce doráží i F.O.B. s distrem - kluci rychle vytahujou plakáty a zabírají nejlepší místa na propagaci svého instrukčního turné číslo II, na což reaguje Rámus a vylepuje dvakrát tolik plakátů na tour s Francouzskou deathovkou Bloody Sign /navrhuju, aby FOBákům přelepil ty jejich, ale nakonec měkneme a lepíme je vedle : ? )/.

Avizovaný začátek se jako vždy lehce posunuje a před jednadvacátou hodinou nastupuje skorodomácí a asi pořádající banda ORANT. Pětičlená parta se sólovým zpěvákem a klávesama produkuje něco jako old school czech heavy black metal with keys a sklízí docela slušný ohlas publika (zřejmě hlavně díky domácímu prostředí). Mě ale pánové moc nepřesvědčili, hudba bez silnějších nápadů, vlastně mi v hlavě ze setu Orant nezůstalo nic.

Pak už byla na řadě družina, na kterou jsem byl hodně zvědavej. V rachotu hromů se objevují synové lesů ? strážci říše TROLLECH. Loni ve Volyni se mi hodně líbili, teď jsou ale opět bez živýho bicmena, což se nakonec ukázalo trochu jako slabina živého vystoupení těchto sympaťáků. Jinak se mi jejich vystoupení líbí, některé momenty mají nemalý hitový potenciál, ale živej tlučmistr by to zvedl ještě o třídu nahoru. Ač se zvukař snažil sebevíc, zvuk naprogramovaných bicích nebyl to pravé ořechové. Song Vrachotu hromů, ve kterém si své odkřičí všichni tři pomalovaní lesní tvorové, ale svou uhrančivostí přesvědčil i tak. Do budoucna to přecejen vypadá trochu lépe, protože bicí automat by měly nahradit natlučené bicí na cédéčko a ujmout se toho má harcovník po českých blackovkách Honza Kapák.

Co znamená živá figurka za škopky bylo slyšet u další kapely. ASGARD z Brna jsem viděl živě poprvé, kdysi jsem akorát slyšel demáč věnovaný hraběnce Alžbětě Báthoryové. Od té doby už uteklo pár let a dnešní Asgard chutná naživo přecejenom lépe. Mira Horejsek je blázen v dobrém slova smyslu a také ostatní členové ví, co dělají. Výsledkem je přesvědčivě prezentovaný heavy / black metal s českými texty; tento materiál vyšel nedávno na CD Kletba krále Stacha u Igora z Root (LAVA Prod.) Zvuk byl po celé vystoupení Brňáků velmi dobrý a vydržel vlastně až do konce.

Těžko hledám slova abych popsal co se dělo potom. Sdružení YBCA (= kdo má v Brně ruce a nohy, hraje v YBCA) jsem měl možnost vidět také poprvé a stálo to za ?to?! Že v této sebrance působí věhlasný Big Boss jsem samozřejmě věděl a tak jsem byl zvědavej, zda dorazí i do vzdáleného Milevska. Dorazil. YBCA se věnuje prznění songů kde koho a tak to postupně odnesla Tublatanka, Tým, Šelingr, Bítls, Sagvan Tofi, Vondráčková, Gott, Kóťa s Hlóžou a další. Velký úspěch měl hlavně Horejsek, jednou v oblečku včelky Máji, podruhé v odění lehké ženštiny. Big Boss (v klobouku) zase zaperlil v songu z filmu S tebou mě baví svět, kde interpretoval doprovodného zpěváka (umba, umba). Třetí vokalista dal vale metalovému klišé a navlékl nemocniční šat. YBCA měla velký úspěch, seděl jsem s Honzou a Trollechama a chechtali jsme se celou po celou dobu jejich vystoupení. Ale pařit na Sagvana ? to je přecejen moc ? jenže trika ultrablackovejch kapel se pod pódiem vlnila jako kdyby jejich majitele kousla tarantule ? : - ).

Po recesistech jsou konečně na řadě AVENGER, Honza s Rámusem ale po tom, co se dělo na YBCA, moc chuti do hraní nemají. Nakonec prohlašují, že daj čtyři songy a zabalej to. Jenže lidi jsou víc než v pohodě a i přes pokročilou hodinu (po jedné ranní) paří jako o život. Takže ze čyř skladeb je víc než dvojnásobek, konečně se hraje více z nového alba Godless, samozřejmě nechybí léty prověřené štychy Nelze zapomenout a Kořeny zla. Dochází také na dva přídavky a hlavně na závěrečný cover Pád modly se strhává opravdové peklo /hulákám s majitelem Nosferatu shopu o sto šest ? nebesa krvácejí, ááárrrggghhh!/, jeden maniak dokonce leze na pódium. Avenger je v současnosti ve formě, o tom není pochyb.

Končí se kolem půl druhé, nakládáme nástrojovku a ve stejném složení v jakém jsme přijeli, vyrážíme k domovům. Cesta je v pohodě, ve Strakonicích vystupuju po třetí hodině, Adam ještě veze Honzu do Čestic a pak se chystá do Plzně (což mu nezávidím). Pocity z akce jsou více než pozitivní, mile překvapili hlavně Asgard, svůj hodně vysoký standard předvedli Avenger, že jsou asi nejoriginálnější domácí blackovkou potvrdili Trollech (pořád se mi v hlavě motá refrén V rachotu hromů), YBCA nemá cenu nějak seriózně hodnotit, takže akorát Orant mě zrovna u srdce nechytil.


Zveřejněno: 21. 03. 2004
Přečteno:
3368 x
Autor: Johan | Další články autora ...

Fotogalerie


Komentáře

Zatím je tu mrtvo. Určitě nejsi bez názoru, tak buď první a přidej svůj komentář