Nejbližší koncerty
  • 19. 04. 2024Drom, Bullfrog, Mayon
  • 20. 04. 2024Kapela Bloody Obsession a Barrák music club pořádají třet...
  • 20. 04. 2024DROM, MAYON, DRUTTY
  • 22. 04. 2024DEAF CLUB (USA) + FUCK MONEY (USA) + DECULTIVATE + SKIPLIFE
  • 23. 04. 2024Joshua Zero (UK) & Wczasy (Pol) & Blue Chesterfield > 23....
  • 23. 04. 2024Výjimečný kytarista a hudebník, několikanásobný držitel B...
  • 26. 04. 2024OBSCENE EXTREME WARM UP TOUR 2024 - tentokrát za účasti I...
  • 26. 04. 2024The Stubs (PL) + Arrogant Twins + Neuro Bats
ETEF 2024 (19.-20. 7. 2024)

FERAT – Chodba smrti part II. CD-R 2008, Underground Records

Je tady slíbené pokračování recenze na bilanční komplet „krvelačného sporťáku“.

Minule jsme skončili materiálem Kill´n´Roll, který vznikl v sestavě Ota Husák (kytara, zpěv), Leoš Válka (kytara), Roman Velinov (baskytara) a Alan Reisich (bicí). V roce 1990 se Ferat dostává do širšího podvědomí díky účasti na kompilaci Ultrametal, v roce 1991 nahrává stejná sestava demo Rychlá rota a v roce 1996 vzniká další demo Where Are Doors..?. Na třetím vzpomínkovém cédéčku jsou ale dema zařazena naopak.

Ale v zájmu zachování kontinuity nejdříve k programu Rychlá rota. Ten zachycuje kapelu na vrcholu tvůrčích sil. Šlapavý thrash metal pokračuje v nastolené cestě inspirované Kreator. Ota „štěká“ většinu slov česky, jen závěrečná vypalovačka Rainhold je v angličtině. Trochu ji shazuje šišlání Chipa a Dalea z animované Disneyovky, ale jinak asi nejlepší song podařeného dema, na kterém je řada chytlavých skladeb (dvě se později objevily na albu Rainhold). Škoda nepříliš kvalitní produkce.

Po demu Rychlá rota jsou zařazeny 4 bonusové songy – oba z Ultrametalu plus další 2, které v roce 1993 vyšly na albu Rainhold. Ale zpět k Ultrametalu – obě skladby patří vůbec k tomu nejlepšímu, co Ferat za 17 let nahrál. Warning You je parádní masakřík s čitelnou strukturou a snadno zapamatovatelným refrénem – ač jsem skladbu neslyšel celé roky, hned při prvním poslechu jsem byl „doma“. Podobně i Ther´s On A Little Time – další pecka s výtečným sólem. Po 2 anglicky nařvaných kusech následuje ještě ochutnávka z alba Rainhold (to Ferat nahrával jen v tříčlenné sestavě, vedle Oty a Alana se objevil nový baskytarista Martin Ruttner) – zatímco Strach? opět odsýpá v kvapíkovém tempu, Ninja sází spíše na atmosféru, táhlé kytarové tóny a Otův expresivní vokál.

Při nahrávání Where Are Doors..? už v kapele nebyl Martin Ruttner, ale vrátil se jak Roman Velinov, tak Radek Kroc. Ota coby mozek bandu se v té době asi zhlédl v Panteře a Sepultuře a výsledkem je střednětempý valivý thrash metal. Zemité riffy, ponurá atmosféra, masakrující bicí... ale něco tomu chybí. Něco, co by posluchači utkvělo v paměti – nějaké melodičtější nebo chytlavější pasáže, možná i svižnější tempo. Materiál je holt příliš „těžký“. V textech definitivně zvítězila angličtina a Ota své pravdy vyřvává ostrým chraplákem.

Repeat: Ač je nosič pálený, obal je z tiskárny, barevný, na kvalitním papíru. Titulní obrázek není zrovna okulibý, ale zato vnitřek stojí za to! Spousta raritních dobových fotografií, sestavy z dob vzniku jednotlivých nahrávek – to vše dohromady s kolečkem činní z Chodby smrti velmi cenný, nejen sběratelský, materiál.

Ohlédnutí za Feratem je tedy za námi, zbývá už jen konstatovat, že skupina nedokázala potenciál, který v ní určitě byl, dokonale využít a na delší dobu se usadit v čele tuzemského pelotonu. Poslední album z roku 1999 tak nějak vyšumělo do ztracena stejně jako další dva demáče, stylový přerod až ke grunge fanoušky nepřilákal a po posledním vzepětí v roce 2004 se Ferat ze scény vytratil.

Seznam skladeb:

  1. demo Where Are Doors..? 1996
  2. demo Rychlá rota 1991
  3. bonusy

Čas: 76:20


Zveřejněno: 03. 04. 2009
Přečteno:
3601 x
Hodnocení autora:
7 / 10

Autor: Johan | Další články autora ...

Fotogalerie


Komentáře

Zatím je tu mrtvo. Určitě nejsi bez názoru, tak buď první a přidej svůj komentář