Nejbližší koncerty
  • 29. 03. 2024NAURRAKAR Nuclear Misanthropic Black Metal https://www....
  • 03. 04. 2024Gurs - post punk z Baskicka ve šlépějích kapel jako Chain...
  • 04. 04. 2024Conflict (uk), Ginnungagap (cz)
  • 05. 04. 2024Conflict (uk), Eye for an Eye (pl), Lucifer Efekt (cz)
  • 05. 04. 2024Black thrash metalová formace Unpure ze Švédska a black m...
  • 05. 04. 2024Hrají: N.V.Ú. punk ( Východní Čechy ), STREET MACHINE har...
  • 06. 04. 2024Conflict (uk), Eye for an Eye (pl)
  • 08. 04. 2024Pestilence se vrací do Ostravy! Tentokrát je doprovodí Ca...
TRNY& ŽILETKY Třetí hlas

FERAT – Chodba smrti part I. 2CD-R 2008, Underground Records

Právě v těchto dnech uplynulo 22 let od vzniku plzeňské skupiny Ferat. Ta začala fungovat na jaře 1987 po odchodu Oty Husáka (kytara), Romana Velinova (baskytara) a Michala Pošváře (bicí) z Faty Morgany, volné místo u mikrofonu zaplnil Marcel Šaman. Záhy ještě kapela přibrala druhého kytaristu Daniela Kroba a Otu (který musel narukovat na vojnu) nahradil Radek Kroc. V sestavě s hostující zpěvačkou Danou Jelínkovou bylo pořízeno první pracovní bezejmenné demo i demo Tak vstávej – oba materiály a dva bonusy tvoří náplň prvního disku kompletu, který nedávno spatřil světlo světa u Underground Records. Chvályhodná aktivita (i firmička) Lubora Kolaříka, který postupně oprašuje polozapomenuté kapely i nahrávky.

Z dnešního pohledu působí pracovní demo nahrané ještě v roce vzniku úsměvně a trpí špatným zvukem i muzikantskými výkony poplatnými zkušenostem muzikantů. Ferat tehdy plul na vlně svižného melodického bigbítu a heavy metalu s českým zpěvem, kterému na nahrávce místy není pořádně rozumět. Za zmínku stojí fakt, že na demu se nachází skladba Metalový král, která se objevila rovněž na demu Faty Morgany Hrabě Konrád ze stejného roku. Ve dvou položkách zpívá Dana a její projev zní místy trochu podivně – asi je to špatným záznamem, protože na dalším demáči je její zpěv v pohodě.

Následují (trochu nelogicky – nechronologicky) dvě skladby z vystoupení v tehdy kultovním KD Barikádníků v Praze na akci Metalová exploze. Ferat opět sahají do repertoáru Faty Morgany a nabízejí svou silně zthrashovatělou verzi hitu Televizní zpracování (války se satanem). Zvuk je celkem slušný, kapela hlavně díky novému bubeníkovi Alanovi Reisichovi šlape a naznačuje směr, kterým se později vydala.

Osmiskladbový materiál Tak vstávej znovu nabízí několik skladeb z dema prvního a vcelku pochopitelně v mnohem lepším (nejen) zvukovém provedení. Bigbítové bicí doplňuje docela výrazná baskytara, ale zaujme hlavně výborná kytarová práce dua Krob + Kroc – některá sóla snesou i měřítko dnešních přísných nároků a tak není divu, že oba kytaristé se později prosadili v dalších kapelách. Nevím, proč došlo k přejmenování Masek na Orion, ale zato vím, že Dana předvádí u mikrofonu výborný výkon, kterým zastiňuje hlavního zpěváka. Škoda, že se jí dostalo prostoru jen v jedné skladbě. Právě Orion je zřejmě nejlepší kompozicí dema, na paty jí šlape instrumentálka a také svižná vypalovačka Ferat.

V roce 1989 se Ota Husák vrací z „války“ a vedle kytary se staví i k mikrofonu. Z původní sestavy zůstává Roman Velinov, z druhé bijec Alan Reisich a přichází kytarista Leoš Válka. Tenhle kvartet nahrává v roce 1989 (?) demo Kill´n´Roll, které je na druhém CD umístěno až za záznamem z vystoupení v České Lípě v roce 1990. Na koncertu se představuje úplně jiný Ferat, ty tam jsou doby hevíku, teď vládne thrash! A není to thrash ledajaký, ve své době patřil Ferat mezi nejvýraznější tuzemské soubory. Na úvod vypalovačka Warning You (později se objevila na sampleru Ultrametal) a hned je jasné, kam pánové vyrazili pro inspiraci. Kreator jako když vyšije! Následuje dalších 11 skladeb střídavě v češtině a angličtině, pořád v řádně svižném tempu, snad jen představovačka kapely, podkreslená melodií ze seriálu Profesionálové, dává čas na andechnutí. Zazní i dobře zvládnutý cover South Of Heaven (samozřejmě Slayer).

Těžko říci, kdy přesně bylo nahráno demo Kill´n´Roll. Booklet (ten z roku 2008) sice uvádí rok 1991, ale některé prameny rok 1989. Já se přikláním spíše k druhé možnosti – v roce 1991 byl program Kill´n´Roll již pasé, rok předtím vyšel vzpomínaný Ultrametal a v roce 1991 vznikl úplně nový program Rychlá rota. Ale to není podstatné, demo obsahuje pouhé čtyři skladby, které zazněly i na vzpomínaném koncertu v České Lípě (i to svádí k dojmu, že demo vzniklo dříve než v roce 1991).

Ač jsou nosiče pálené, obal je z tiskárny, barevný a na kvalitním papíru. Titulní obrázek není zrovna okulibý, ale zato vnitřek stojí za to! Spousta raritních dobových fotografií, vzpomínky Petra Korála, sestavy z dob vzniku jednotlivých nahrávek – to vše dohromady s kolečky činní z Chodby smrti part I.  velmi cenný, nejen sběratelský, materiál.

A to ještě není vše – druhý díl vzpomínkové kolekce, který obsahuje další 2 demosnímky, jsem si nechal na extra pitvu.

Seznam skladeb:

CD 1:

  • pracovní demo 1987
  • 2 live skladby z Metalové exploze 1988
  • demo Tak vstávej 1987

CD 2:

  • 12 live skladeb z České Lípy 1990
  • demo Kill´n´Roll 1989 (1991?)

Čas: 76:34 + 56:14


Zveřejněno: 02. 04. 2009
Přečteno:
3685 x
Hodnocení autora:
7 / 10

Autor: Johan | Další články autora ...

Fotogalerie


Komentáře

Zatím je tu mrtvo. Určitě nejsi bez názoru, tak buď první a přidej svůj komentář