Nejbližší koncerty
  • 26. 04. 2024OBSCENE EXTREME WARM UP TOUR 2024 - tentokrát za účasti I...
  • 26. 04. 2024The Stubs (PL) + Arrogant Twins + Neuro Bats
  • 28. 04. 2024Neděle 28.4.2024 PARLAMENT CLUB PLZEŇ. SLOW FALL (Finla...
  • 29. 04. 2024RAEIN (IT) + Stormo (it) + Nervy
  • 04. 05. 2024Při příležitosti vydání split LP Toxic future / Life disa...
  • 06. 05. 2024CLOAKROOM (USA, Relapse) + PANENSKÉ PLAMENY
  • 09. 05. 2024NĀV + Łūt
  • 10. 05. 2024Již dvanáctý ročník rodinného metalového festu BUGRFEST p...
DARK GAMBALLE – „Dobrý lhář“

UNLIGHT – Death Consecrates With Blood CD 2009, Massacre Records

Nějak mi to neštymuje... Z Massacre Records nás v poslední době zásobovali samými death a thrash soubory a najednou promo list hlásí black metal. V konsensu s tímto stylem se nese jak logo kapely Unlight (nechybí v něm obrácený kříž), tak titulní obrázek bookletu (nechybí „živá mrtvola“). Země původu (Germany) pak trochu vzbuzuje obavy – půjde o „německý“ tuctový švarc metál nebo o německý netypický black metal?

Ani tak, ani onak! On to totiž až tak čistokrevný black metal není a docela se divím, že je do této kategorie kapela vydavatelem řazena. Black se na celkovém vyznění podílí sotva z poloviny, zbytek okupují spříznění kamarádi thrash a death, v některých momentech snad i podivný doom. Tenhle stylový mišmaš v podání Unlight funguje celkem dobře, ve druhé skladbě dokonce výborně. Chrámové chorály padnou do okolního lomozu parádně a skladba díky nim dostává úplně jiný, mnohem interesantnější rozměr. Ono těch kudrlinek je v pozadí (nebo chcete-li v druhé vlně) schováno slušné množství. Na první poslech sice muzika tak nějak prosviští kolem, aniž by se silněji usadila v paměti, na druhý a další a další... ale pozorný posluchač objeví spoustu zajímavých momentů, většinou kytarových. Tím nechci snížit podíl ostatních nástrojů, zahráno je to precizně a s přehledem, ale kytara je tím nástrojem, který vytváří ksicht kapely.

Docela hezky se poslouchá třeba čtvrtá The Passing Of The Black Storms – sice nic objevného, ale jakási skrytá pocta staré škole ostřejšího thrash metalu z osmdesátých let mě překvapila i potěšila zároveň. Pětka se naopak sune v tempu hlemýždím, kříženec doomu a deathu by možná zasloužil trochu více pestrosti a na zajímavosti nepřidá ani monotónní murmur. Přitom v ostatních skladbách je zpěv na stylové poměry vcelku variabilní – čisté polohy se od zpěváka se sice nedočkáme (chorály nepočítám), ale ostatních extrémních projevů ano.

Unlight určitě neatakují přední pozice metalových hitparád, ale album Death Consecrates With Blood se neposlouchá špatně a své příznivce si určitě najde. Předpokládám, že mezi vyznavači old school záležitostí.

Seznam skladeb:

  1. Death Consecrates With Blood
  2. Becoming The Ungodly Sin
  3. That Old Black Magick Spell
  4. The Passing Of The Black Storms
  5. Carnal Baptism
  6. Dancing Upon The Bones Of A Naive Perception
  7. Bestow The Blessings Of Hell Upon Us
  8. Enthrone Night
  9. Mendacious Messiah
  10. Dead Angel Innocence

Čas: 45:57

www.unlight.org


Zveřejněno: 30. 03. 2009
Přečteno:
3481 x
Hodnocení autora:
6 / 10

Autor: Johan | Další články autora ...

Fotogalerie


Komentáře

Zatím je tu mrtvo. Určitě nejsi bez názoru, tak buď první a přidej svůj komentář