Nejbližší koncerty
  • 29. 03. 2024NAURRAKAR Nuclear Misanthropic Black Metal https://www....
  • 03. 04. 2024Gurs - post punk z Baskicka ve šlépějích kapel jako Chain...
  • 04. 04. 2024Conflict (uk), Ginnungagap (cz)
  • 05. 04. 2024Conflict (uk), Eye for an Eye (pl), Lucifer Efekt (cz)
  • 05. 04. 2024Black thrash metalová formace Unpure ze Švédska a black m...
  • 05. 04. 2024Hrají: N.V.Ú. punk ( Východní Čechy ), STREET MACHINE har...
  • 06. 04. 2024Conflict (uk), Eye for an Eye (pl)
  • 08. 04. 2024Pestilence se vrací do Ostravy! Tentokrát je doprovodí Ca...
TELEPATIE VI

ALLEY – Weed CD 2008, BadMoodMan Music

O existenci ruské skupiny Alley jsem zatím neměl potuchy, logo MadMoodMan, stejně jako webová adresa Solitude Productions na obalu napovídaly, že by se měl hrát doom metal.

Ale když se z reproduktorů začaly linout nevábné noise-ambientní zvuky, trochu jsem se lekl. V poslední době mi v přehrávači podobných projektů několik uvízlo a žádné velké nadšení ve mě nevzbudily. Nebavilo mě to poslouchat ani sepisovat, bodování jsem vzdával úplně. V případě ruského kvartetu využívajícího typické nástrojové obsazení se naštěstí jedná pouze o intro (zbytečných 5 minut), po kterém nenásleduje očekávaný doom metal, ale spíše jeho smrtící bratranec. Alespoň tedy v druhém songu Coldness slyším lehkou ozvěnu švédského střednětempého death metalu s typickým hrubým řevem. Trojka ale zase míří jinam, míchá doomové pasáže s deathovými, záhrobní murmur se střídá s čistým hlasem, nadupané pasáže s melodickými kytarovými vyhrávkami a tahle poloha se mi zdá ze tří nabízených jako ta nejlepší. V podobném duchu se nese i Hessian Of Rime, trochu znepokojující motivy kytary a akustické pasáže mě ale baví tak 3 minuty a pak pozornost začíná upadat... a to má skladba „krásných“ minut 7. Délka skladeb je v podstatě nejzásadnější výtkou k předloženému materiálu, sáhodlouhé kompozice nejsou natolik silné, aby nezačaly po čase nudit. Fading Fall se pomalu sune v doommetalovém tempu, ještě štěstí, že prostřední úsek odbočuje až k art rocku – jen kytarové vybrnkávání, procítěný čistý zpěv a strohé bicí vytváří celkem silnou atmosféru. Po devítiminutovém „odpočinku“ se vracíme k mixu doom a death metalu a závěr patří další „nekonečné“ skladbě, která v podstatě shrnuje vše, co se hrálo v těch předchozích. Střídají se rychlejší momenty s ponurými, řev s normálním zpěvem, death, doom, rock – takže by vlastně stačilo poslechnout závěrečných 15 minutek a je řečeno vše.

Obal není žádným grafickým skvostem, třeba texty chybí, ale ponuré barvy k náladě alba celkem pasují, stejně jako stylové retro fotografie. Zvuk z neznámého studia (název není v bookletu uveden) neurazí ani neposadí na zadní část těla – průměr. Stejně jako celá nahrávka.

Seznam skladeb:

  1. Duhkha
  2. Coldness
  3. Dust Layer
  4. Hessian Of Rime
  5. Fading Fall
  6. Jaded Mirrored
  7. Days Of Gray

Čas: 63:35

www.myspace.com/alleyroad


Zveřejněno: 26. 03. 2009
Přečteno:
3352 x
Hodnocení autora:
6 / 10

Autor: Johan | Další články autora ...

Fotogalerie


Komentáře

Zatím je tu mrtvo. Určitě nejsi bez názoru, tak buď první a přidej svůj komentář