Nejbližší koncerty
  • 19. 04. 2024Drom, Bullfrog, Mayon
  • 20. 04. 2024Kapela Bloody Obsession a Barrák music club pořádají třet...
  • 20. 04. 2024DROM, MAYON, DRUTTY
  • 22. 04. 2024DEAF CLUB (USA) + FUCK MONEY (USA) + DECULTIVATE + SKIPLIFE
  • 23. 04. 2024Joshua Zero (UK) & Wczasy (Pol) & Blue Chesterfield > 23....
  • 23. 04. 2024Výjimečný kytarista a hudebník, několikanásobný držitel B...
  • 26. 04. 2024OBSCENE EXTREME WARM UP TOUR 2024 - tentokrát za účasti I...
  • 26. 04. 2024The Stubs (PL) + Arrogant Twins + Neuro Bats
LLYR

WINE FROM TEARS - Through The Eyes Of A Mad CD 2009, Bad Mood Man music

Kolik jen doom/deathových spolků se vyrojilo v posledních dobách, to už  někdo jen těžko spočítá.. Problém doom/deathu je ten, že velké množství kapel v žánru hraje hudbu kvalitní, která milovníky doomu i deathu spolehlivě zabaví. Melodie jsou povětšinou velmi poutavé a hezké, kapely očividně sehrané a vůbec celé to působí velmi dobře. Nabízí se otázka: „Jak tedy poznáme ty špatné?“. Odpověď by mohla znít: „Prostě je budeme poslouchat, a ty, co se nám budou líbit, si necháme..“ Ano, ovšem recenzent si tohle dovolit nemůže, musí se pokusit o jakýsi rozbor nahrávky a celkové zhodnocení v komparaci s ostatními alby v žánru.

Toliko ve zkratce k mému morálnímu dilema, před kterým v současné době stojím. Banda „Wine From Tears“ z ruské Samary je tedy v komparace dobrou kapelou a jejich debutové album „Through the Eyes of A Mad, které si připravila na letošní rok, je dobrou nahrávkou. Dobrou v tom smyslu, že obsahuje kvalitní riffy a nápady, solidně vymyšlené a solidně odehrané. Milovníci zasněných nálad ve stylu My Dying Bride, kteří navíc oceňují přístup (zvláště novějších) Swallow the Sun mají pochopitelně co do činění s další deskou, jež se jim prostě musí líbit. Nejde o to, kolik kapel se vzhlédlo v Saturnus, doom/deathové kapely prostě povětšinou nedělají chyby, jelikož by se mohlo říci, že doom/death, se svými pomalými tempy a množstvím postupů, jež lze použít (vlastně se jim meze nekladou) se může zdát nebýt zas až tak složitým stylem na zahrání. „Wine From Tears“ mají však kromě výše zmíněného ještě něco, co žádná doom/deathovka postrádat nesmí – atmosféru.

Ruská step se na aktérech evidentně podepsala, jelikož více zasněnou a melancholickou muziku abyste tedy pohledali. Ze všeho čouhá deprese, na člověka pozvolna padá splín, ovšem okamžiky šílenství jsou účelně narušovány záblesky naděje, které vytvářejí tklivé, hezky nazvučené kytary. Vokál growluje v nejlepší tradici ostrých partů „My Dying Bride“, bicí jsou poměrně jednoduché, ale dobře padnou a klávesy jsou tentokrát pouze decentním podtržením hudebních snah formace. Od prvního fláku „Since I Fell..“ do poslední „Meus Altius Pater Noster“ je deska pomalým, dokonale vybroušeným a sehraným flákem s dobrým zvukem (který není zbytečně „východní“, jako v případě některých gothicko/doomových smeček například ze sousedního Polska – viz. „On Thorns I Lay“), občas mužské hrubláky rozetne krásný ženský, či decentní mužský čistý vokál a já koukám, jaký potenciál se v současných úkazech scény Ruské federace skrývá. Řekl bych, že s touto lokalitou, která byla naší kotlinou po dlouhá léta (z pochopitelných důvodů) jakoby odepsaná, by se znovu mělo začít počítat, zvláště pokud tam budou i nadále vycházet nahrávky podobné této.

Imprese, které mne přemáhají při poslechu desítky „Feeding the Angel“(poslední minuty) jsou neskutečné. Představte si setmělý les, jehož větvemi prosvítají poslední záblesky zimního slunce. Na obzoru sluneční kotouč hladí poslední zbytky promrzlé krajiny a vzduch začíná pozvolna těžknout mrazem. Zmrzlé listí slabounce chroupá pod tíhou vašich nohou, jak kráčíte oslepeni sluncem vstříc do karmínové červeně.. Podobné imprese pak lze najít v jednotlivých skladbách i individuálně, přitom není možné zaručit, která bude právě tou vaši šťastnou.. Nahrávka, mající úctyhodných 77 minut přitom nenudí, byť na lehčí poslech bych ji rozhodně nedoporučil.. Od toho tu máme jiné spolky. 

Jak bylo řečeno na začátku, milovníci death/doomu mají výhodu. I v případě této desky se jim dostane (v tomto případě vskutku ohromné) porce pomalo - tempého, místy až depresivního doomu s dobrými a hlavně stabilními muzikantskými výkony, poměrně standartními nápady a pěkným zvukem navrch.. Kapele přeji, aby v co nejkratší době nasbírala početnou posluchačskou základnu, s letošní nahrávkou „Through The Eyes Of A Mad“ se jim to jistojistě podaří. A vám, čtenářům nezbývá, než se pokusit o řešení, které bylo popsáno výše: Necháte si „Wine From Blood“? Je to jen a jen na vás.

Čas: 77:22

Seznam skladeb:

  1. Angels Also Die... (Intro)
  2. Since I Fell...
  3. The Sinner
  4. Funeral Time
  5. Night Of A Succubus
  6. Close To Katatonia
  7. Bless Me Bleeding Angels
  8. The Secret Of The Woods
  9. Before The Gods
  10. Feeding The Angel
  11. My Tears
  12. Meus Altius Pater Noster

http://www.winefromtears.ru/


Zveřejněno: 01. 04. 2009
Přečteno:
3374 x
Hodnocení autora:
8 / 10

Autor: Dw | Další články autora ...

Fotogalerie


Komentáře

13. 09. 2009 21:58 napsal/a DW
No
já bych nejradši právě recenzoval jen ty dobrý věci :)
11. 09. 2009 16:47 napsal/a Orbb
Wine From Tears
tak to mě podrž, když už se naskytne něco kvalitního k poslechu, tak zjistím, že kolega už to zvládl za mne. Hmm, nechceš si prohodit nějaký jiný tělesa? Ne jenom ty dobrý..:-))) s hodnocením souhlasím, i když bych spíš dal 8,,5:-)
11. 09. 2009 16:46 napsal/a Orbb
Wine From Tears
tak to mě podrž, když už se naskytne něco kvalitního k poslechu, tak zjistím, že kolega už to zvládl za mne. Hmm, nechceš si prohodit nějaký jiný tělesa? Ne jenom ty dobrý..:-))) s hodnocením souhlasím, i když bych spíš dal 8,,5:-)
11. 09. 2009 16:42 napsal/a Orbb
Wine From Tears
tak to mě podrž, když už se naskytne něco kvalitního k poslechu, tak zjistím, že kolega už to zvládl za mne. Hmm, nechceš si prohodit nějaký jiný tělesa? Ne jenom ty dobrý..:-))) s hodnocením souhlasím, i když bych spíš dal 8,,5:-)