Nejbližší koncerty
  • 28. 03. 2024Hrají: NAŠROT legendární hardcore ( Havlíčkův Brod ), NON...
  • 29. 03. 2024NAURRAKAR Nuclear Misanthropic Black Metal https://www....
  • 03. 04. 2024Gurs - post punk z Baskicka ve šlépějích kapel jako Chain...
  • 04. 04. 2024Conflict (uk), Ginnungagap (cz)
  • 05. 04. 2024Conflict (uk), Eye for an Eye (pl), Lucifer Efekt (cz)
  • 05. 04. 2024Black thrash metalová formace Unpure ze Švédska a black m...
  • 05. 04. 2024Hrají: N.V.Ú. punk ( Východní Čechy ), STREET MACHINE har...
  • 06. 04. 2024Conflict (uk), Eye for an Eye (pl)
DARK GAMBALLE – „Dobrý lhář“

ORLOG – Elysion CD 2008, Det Germanske Folket

Tak jsem se zase jednou přesvědčil, že spoléhat se na první dojem se nevyplácí. Začátek první skladby na novém albu německé eskadry Orlog frčí jako typická nudná blackmetalová vichřice, do které kdosi cosi vyřvává. Otráveně jsem začal přemýšlet, že recenzi vezmu hopem a servítky si brát nebudu. Ale jaké bylo mé překvapení, když se po chvíli kapela „umravnila“, opustila bezduché lomození a začala „hrát“.

Orlog nejsou na scéně žádnými nováčky, fungují od roku 2000 a na kontě mají demo, EP a album Reinigende Feuer (2006), na kterém (podle dostupných informací) kombinovali black metal s pagan prvky. Čert ví proč na tyhle variace rezignovali a na novince se vydali do černěkovového hájemství. Naštěstí si na cestu vzali špetku progresivity a hlavně pořádný kus kreativity, díky kterému skladby s poměrně dlouhou stopáží nabízejí porci neotřelého black metalu.

Slovo „atmosférický“ se v poslední době hojně používá, ale já si nemůžu pomoci, k tvorbě Orlog prostě pasuje. A to si kvintet vystačí jen s klasickým nástrojovým obsazením, tudíž bez kláves. O veškeré atmosférično se starají kytary a díky spoustě sól a vyhrávek (některé momenty míří až k heavy metalu) zní nahrávka dostatečně pestře. Střídání temp není samozřejmě žádným novátorským činem, nicméně způsob, jímž Orlog k tomuto modelu přistoupili, stojí za pozornost. Na black metal netradičně převládají pomalejší pasáže, které se střídají se šturmem kulometných bicích a drsných riffů. Tyhle úseky ale patří k těm méně zajímavým, hlavně bicí sice sviští, ale v takové rychlosti, že údery splývají v monolitickou dddddd palbu. Vokál v němčině není úplně tuctový, sálá z něj nihilismus, zmar, znechucení a je tak dalším sklíčkem do mozaiky nazvané Elysion.

Zajímavé album je zabaleno do konformního stylového obalu, který sice ničím nepřekvapí, ale ani neurazí... Podobná grafika už tady byla tolikrát a stále se k ní kapely vracejí, tak nejspíš jako lákadlo pro potenciální kupce funguje – a vzhledem k solidní úrovni nahrávky by o ně neměla být nouze.

Seznam skladeb:

  1. Sturm
  2. Im Schattenrausch
  3. Das Licht Der Toten Welt
  4. Amorph
  5. Entfesselt
  6. Fluch
  7. Elysion

Čas: 39:29

www.myspace.com/orlogorg


Zveřejněno: 22. 03. 2009
Přečteno:
3591 x
Hodnocení autora:
7 / 10

Autor: Johan | Další články autora ...

Fotogalerie


Komentáře

Zatím je tu mrtvo. Určitě nejsi bez názoru, tak buď první a přidej svůj komentář