Nejbližší koncerty
  • 29. 03. 2024NAURRAKAR Nuclear Misanthropic Black Metal https://www....
  • 03. 04. 2024Gurs - post punk z Baskicka ve šlépějích kapel jako Chain...
  • 04. 04. 2024Conflict (uk), Ginnungagap (cz)
  • 05. 04. 2024Conflict (uk), Eye for an Eye (pl), Lucifer Efekt (cz)
  • 05. 04. 2024Black thrash metalová formace Unpure ze Švédska a black m...
  • 05. 04. 2024Hrají: N.V.Ú. punk ( Východní Čechy ), STREET MACHINE har...
  • 06. 04. 2024Conflict (uk), Eye for an Eye (pl)
  • 08. 04. 2024Pestilence se vrací do Ostravy! Tentokrát je doprovodí Ca...
DARK GAMBALLE – „Dobrý lhář“

Koudelníkův Syn – Obhajoba smrti Demo 2008, vlastní náklad

Tak tohle je mazec! Koudelníkův Syn je z Kutné Hory a je to black metal. Sorry chlapi, nerad bych urazil, ale název a přebal by napovídaly spíš o agro metalu (oblíbený to pojem). O to větší překvapení se skrývá uvnitř. Nejenže se jedná o black metal, ale dá se to i poslouchat. Musím se přiznat, že mě to totálně uzemnilo.

První song s intrem - Tisíce Let - tedy ještě moc nepřekousávám, přeci jen milionkrát ohrané postupy a potom frázování zpěvu ve sloce, které mi až příliš připomíná Známku Punku od „Visáčů“, není úplně to pravé ořechové, ovšem dál už je to lepší. Noc už oplývá sem tam zajímavějším nápadem a rychlejšími bicími. Ovšem můj favorit je zřejmě song třetí, zvoucí se Ovce. Nejenže song obsahuje poměrně zajímavé momenty, ale obsahuje i sólo, které mi vyrazilo dech. Nechtěl bych přechvalovat, je zde spoustu nedostatků, ale takto vitální kytarové sólo bych opravdu nečekal, paráda. Další věc co bych pochválil je zbytek kytar, nedrhnou celou dobu blackové plochy, ale pěkně thrashují a sem tam vypadne i pěkný motiv.

Bastard je potom další z těch lepších na demu a kytarové výjezdy dávají připomenout i sever. A opět následuje celkem dost povedené sólo. Quo Vadis, Domine? Odpovězte si sami. Tento song pokračuje v poměrně solidně rozjetém tempu, ovšem zde přichází také velmi slabé místo v totálně klišovitém refrénu zpívaném melodicky, pominu-li úhruznou mezihru po opět solidním sólu ve výsledku se jedná stále o poměrně vitální song. A jsme u konce, Valhalla se ubírá trochu jiným směrem, než zbytek. Pomalejší, atmosféričtejší song však (kromě pěkné sypačky a nyní už nezbytného sóla) nemá co nabídnout a společně s úvodní Tisíce Let bych ji zařadil ke dvěma nejslabším na tomto jinak poměrně povedeném demu.

Neodpustím si ale kritiku na zpěv, což je z mého pohledu jediná opravdu slabá stránka této nahrávky. V black metalových polohách se místo black metalu ozývá řičení zabíjených prasat a spodní polohy potom připomínají právě ono agro, když už jsem to zmínil. Frázování tomu pak nasazuje korunu. Co se týče textů, jak už jsem určitě někde zmínil, ty jsou mi ukradené a pokud kapela zpívá česky, asi si na tom zakládá, ale myslím, že právě za texty budou asi dost kritizováni, ale já se o tom vyjadřovat nebudu.

Doby, kdy chodily dema s naprosto nečitelným zvukem, jsou naštěstí pryč a Koudelníkův Syn není výjimkou, na demo hodně v pohodě. Do budoucna má kapela ještě hodně práce. Rozhodně bych ale zachoval sóla, trochu to celé promakal, úplně změnil zpěv a myslím, že mám favorita na současné české blackové scéně.

Čas: 22:34

Seznam skladeb:

  1. Tisíce Let
  2. Noc
  3. Ovce
  4. Bastard
  5. Quo Vadis, Domine?
  6. Valhalla

Zveřejněno: 18. 03. 2009
Přečteno:
3560 x
Hodnocení autora:
6 / 10

Autor: Dharm | Další články autora ...

Fotogalerie


Komentáře

18. 03. 2009 21:57 napsal/a Dharm
též děkuji
díky za chválu a taky moc díky za normální příspěvek bez emocí - takových tu moc neni..
18. 03. 2009 19:35 napsal/a Míra - Koudelník
Recenze
Ahoj, díky za povzbuzující slova a pochvalu za zvuk. Demíčko bylo natočené za dva dny ve zkušebně, nástroje nahrávány jednotlivě a v naprosté většině na první duhý pokus, sóla systémem nejlepší ze tří, taže taky práce na třičtvtě hodiny. Vícemně nám šlo o to prezentovat to, co kapela zvládne na živo, proto jsme celkem nerad, když jsme srovnáváni s nahrávkama, který kapely potěj čtvrt roku, což ale ty neděláš. Koukal jsem, že si dal třeba devět bodů uprise. Ta muzika má koule, o tom žádná, ale je to směr kterým jsme nechtěli jít, prvoplánovité siláctví a dětské kytarové riffy. Proto právě sem tam holt nějaká ta kytarová klišé. Každopádně ještě jednou dík za korektní recenzi.