Nejbližší koncerty
  • 20. 04. 2024DROM, MAYON, DRUTTY
  • 22. 04. 2024DEAF CLUB (USA) + FUCK MONEY (USA) + DECULTIVATE + SKIPLIFE
  • 23. 04. 2024Joshua Zero (UK) & Wczasy (Pol) & Blue Chesterfield > 23....
  • 23. 04. 2024Výjimečný kytarista a hudebník, několikanásobný držitel B...
  • 26. 04. 2024OBSCENE EXTREME WARM UP TOUR 2024 - tentokrát za účasti I...
  • 26. 04. 2024The Stubs (PL) + Arrogant Twins + Neuro Bats
  • 28. 04. 2024Neděle 28.4.2024 PARLAMENT CLUB PLZEŇ. SLOW FALL (Finla...
  • 29. 04. 2024RAEIN (IT) + Stormo (it) + Nervy
HEIDEN – Andzjel

Král je mrtev, ať žije král... Tak nějak by se dal chrakterizovat zajímavý rozhovor s tvůrcem nového foto serveru Photomusic, který tak navazjue na práci dnes již neexistujícího portálu Xichty.cz. Na otázky ochotně odpovídal Lord Reverend Jim.

  • Jak a kdy jsi si začal hrát s myšlenkou, že vytvoříš server Photomusic?

Tak určitě už před delší dobou, kdy mi začalo vadit, že nikde nejsou fotky z akcí pohromadě, a když už byly, tak s nepříjemným ovládáním, designem a v takovém rozlišení, že měly na monitoru sotva 10x10cm. Původní záměr byl tento projekt vytvořit na mém portálu Brainsmash, ale z toho postupně sešlo. Když tento rok ukončila konkurence činnost, byl to impuls dát projekt dohromady. Tvorba stávající verze zabrala necelý měsíc. Chtěl jsem, aby projekt běžel co nejdříve. Sice zatím nejsou všechny funkce doladěny či dostupné, ale přesto mohou lidé vidět přes 2500 fotografií.

  • Pro jakou cílovou skupinu jsou stránky určeny?

Pro všechny, co poslouchají „živou“ hudbu v rámci zhruba toho rocku a metalu, včetně extrémnějších žánrů a chtějí se podívat na fotky s vyšším rozlišením. O omezení žánrů se v tomto případě mluví špatně, jelikož ač je portál zaměřený převážně na rock/metal, a i když se tam ani za x eonů neobjeví hudební paskvily jako např. techno/hiphop, tak přece jen bychom asi nic neměli třeba proti nějakému folku, či dokonce pěknému koncertu vážné hudby, a tudíž bych zůstal u označení „živá“ hudba. Taky bych chtěl zmínit, že nechceme, na rozdíl od jiných  projektů, nikdy zanevřít na malé lokální akce a koncerty. I když fotky z velkých akcí jsou nádherné, tak malé akce mají mnohem komornější atmosféru a fotek lidí a kapel z takovýchto akcí se na netu moc nepovaluje.

  • Bude se Photomusic zabývat výhradně hudební náplní, nebo uvažuješ o rozšíření na jiné žánry spojené s fotografií?

Neuvažujeme – už jsme uvážili :). Teď spíš uvažujeme, jak to smysluplně zakomponovat a neporušit přehlednost a hlavní hudební ideu serveru. Takže ano, rozšíření bude.

  • Kolik lidí, se na tvorbě obsahu podílí?

Každý člen redakce a fotograf – momentálně je to 10 lidí. Co se týče designu a programování, to dělám sám.

  • Pokud se najde mezi čtenáři nějaký amatérský fotograf, může tě kontaktovat a navázat s Tebou spolupráci?

Nejen že může, ale měl by :). Má tam určitě pěkný prostor pro zviditelnění svých fotografií. Ale základem by mělo být alespoň nějaké kvalitnější vybavení a cit pro focení. Ale nebráníme se i fotkám z obyčejných kompaktů z malých akcí, které nikdo jiný nefotil, pokud jsou fotky alespoň trochu koukatelné v závislosti na podmínkách pro focení na té či oné akci. Některé akce jsou osvětleny tak, že nepomůže sebelepší vybavení.

  • Jaké vylepšení Photomusic plánuješ do budoucna? Na co se můžou návštěvníci do budoucna těšit?

Určitě v brzké době přibudou profily kapel a rozšíření uživatelských profilů a fórum, které se už betatestuje. Dále je v plánu mnohem větší prostor pro uživatele ve formě datově neomezených osobních galerií, tudíž tam toho návštěvník bude moci nalézt mnohem více – třeba dalších x galerií z akce mimo „oficiální“ fotoreportáž.

  • Je Tvůj server někým sponzorovaný, nebo se jedná čistě o nevýdělečný koníček? Spolupracují s tebou např. pořadatelé koncertů, festivalů atd.?

Jak se to vezme. Server nám poskytuje strašně hodná bytost jménem Fox a díky tomu máme prostor i na milión fotek a jeden z nejlepších webhostingů, se kterým mám zkušenost, za což mu samozřejmě patří veliké díky, jelikož obdobné množství dat by si u komerčních webhostingů vyžádalo celkem velké roční náklady. Jinak je zatím server nevýdělečný. Pořadatelé akcí s námi spolupracují a protože jsem za pár let provozu portálu Brainsmash nasbíral více než dost kontaktů, tak většinou nemáme problém s opatřením akreditací a fotopassů na různé akce.

  • Všiml jsem si, že na Photomusic si mohou kapely zdarma editovat terminy koncertů a festivalů.  Jak jsem se již zmínil, tato služba je zdarma. Mně však společně s ostatními pořadateli zajímá, jak je to s bannerovou reklamou. Je běžnou praxí, např. na Bandzone, že jsou tyto plochy symbolicky zpoplatněny. Jak je to tedy u Vás?

Nejen kapely – vkládat termíny do kalendáře může kdokoliv, a tak se vlastně na obsahu podílejí i návštěvníci serveru. A to je i nejlepší způsob jak postupně mít co nejaktuálnější a nejpodrobnější seznam všech konaných akcí. Co se týče bannerové reklamy, tak ta je momentálně zdarma. Až bude dostačující návštěvnost, budou reklamní místa zpoplatněny, jelikož bychom z příjmů chtěli fotografům proplácet cesťáky na vybrané akce. Nicméně prostor pro partnery a známé tam zůstane v určité míře zdarma stále.

  • Photomusic je ještě v tzv. v plenkách, takže je určitě brzy na nějaké bilancování s čísly. Ale přesto… Jak jsi s návštěvností spokojen? Má návštěvnost vrůstající tendenci? 

Bilancovat se už dá. Na to, že server běží teprve od 2.2.09, denní průměr vystoupal ke 130 návštěvám/den a postupně roste dál. Pomalu se blížíme i 100 000 zobrazeným stránkám za měsíc. Jelikož nejsem spokojen nikdy s ničím, tak ani s návštěvností. I přes velmi nadějná čísla po tak krátké době, je cíl určitě nejméně desetinásobný ;)

  • Mě tak napadlo. Ty sám se věnuješ fotografování, nebo jsi jen šéf a o fotoreporty se starají Tvé ovečky?

Fotografii mám rád a v podstatě se ji i věnuju, ale na focení obsahu pro server nemám zatím potřebné vybavení. Nnavíc většinou na akcích, kde jsem, je i někdo z našich fotografů. Takže o fotoreporty se starají ostatní fotografové. Já se hlavně věnuji tvorbě serveru, reklamě a PR. Také sháním akreditace a řeším různé další věci, ale těm se bude snad co nejdříve věnovat  admin Krygel a já zůstanu v pozadí a budu mít čas na další projekty a hlavně na práci :)

  • Jaké je vlastně Tvé civilní zaměstnání? Co ostatní koníčky?

Oficiální civilní zaměstnání nemám, jelikož jsem OSVČ :). Mám svoje malé „reklamní studio“, kde  dělám vše od vizitek, přes katalogy, weby, booklety CD až po billboardy a podobné nesmysly. Dokonce i polep na dopravní letadlo jsem navrhoval :). Teď se mi naštěstí daří jeden z mých cílů, a to, že čím dál větší podíl na zakázkách tvoří metal :). A ač to není tak výdělečné jako komerční zakázky, tak alespoň můžu dělat i v něčem, k čemu mám osobnější a hlubší vztah. Ostatních koníčků mam relativně dost, i když se některým nevěnuju, ať už kvůli času, či jiným překážkám. K těm koníčkům určitě patří hudba, pivo, perverze v jakémkoliv množství, zlo, umění v různých formách (focení, design, grafika, … ), okultismus, zlo, spiritualismus,  meditace, filozofie, zlo, hledaní světla, které září tak jasně, že je temné a černé, mytologie, popírání masových náboženství, krev, upíři, zvěstování apokalypsy, hádání se se záměry universa, rozebíraní psychiky lidí a jejich manipulace či ovlivňování a různé další úchylárny :)).

  • Předpokládám, že muzika bude nedílnou součástí Tvého života. Jakou muziku si rád pustíš?


Kdybych udělal průměr, tak vítězí black metal. Ale samozřejmě do toho spadají i další metalové žánry, či sem tam vážná hudba. Jediné co jde mimo mě jsou elektronické, mozky vymývající, hudební paskvily bez ducha. A poté ještě styly typu metalcore, hardcore, numetal. Taky jsou pro mě velmi důležité texty, které když si nepřečtu, tak skladba není pro mě kompletní. A abych se vyhnul posměšné diskuzi „black metal a text ?“ , tak rovnou řeknu, že ano, i hodně black kapel má dost hluboké texty :). Z jiných žánrů v tomhletom mám zase rád například Samael, či švédské Dark Tranquillity.

  • Sleduješ i českou potažmo domácí scénu? Jaké kapely tě oslovily?

Jak jsem se zmínil, jelikož mám portál Brainsmash, tak určitě scénu sleduji. Mám na domácí scéně hodně známých, jejichž výtvory se snažím taky neminout. Co mě vše oslovilo by asi bylo nadlouho, takže jen z takových nejaktuálnějších alb je to určitě poslední Ador Dorath, Inferno, G.O.R.E, veškerou záplavu Morbivodových myšlenek, které materializuje na CD apod. Taky jsem hodně zvědavý na novou Mater Monstiferu ;). Taky mě už delší dobu oslovuje tvorba ostravských Xeranthenum, které považuji za jednu z nejkreativnějších kapel vůbec. Určitě jsem ale hodně vynechal, bylo by toho víc.

  • Takže z mé strany to bude vše. Za celou redakci Fobia Zine Ti přeji pevné nervy, co největší návštěvnost a hromadu kvalitních fotografií. Poslední slova jsou Tvá. Ať se daří….

Dík moc, za přání a za prostor pro reklamu :)). Určitě bych chtěl na závěr poděkovat takhle veřejně lidem, kteří se začali angažovat na Photomusic a vidí v tom budoucnost. Bez nich by byl leda prázdný portál a ještě jsem jim nepoděkoval :). Jmenovitě Krygelovi, který se okamžitě mé nabídky chopil a dělá admina. Plus jezdí na mnoho koncertů, i na ty, které rád nemá, jen proto, abychom měli co dát na web :). Potom taky MMX, Pajulce, Nathanelle, Sorrowdymu a ostatním z fotografů, za to, že poskytujou fotoreporty od samého počátku. Taktéž dík všem návštěvníkům portálu a Norrsken. A ještě si rýpnu .. zdravím kýčovitého Satana (on ví) :).

www.photomusic.cz


Zveřejněno: 08. 03. 2009
Přečteno:
3459 x
Autor: Yvor | Další články autora ...

Fotogalerie


Komentáře

08. 03. 2009 23:51 napsal/a Darkness deStination
Díky za photomusic
A myslím to vážně. Jelikož nemám šanci se na nějakou z nafocených akcí dostat, jsem ráda, že Jim stvořil místo, kde můžu alespoň z fotek nasávat tu úžasnou atmosféru.