Nejbližší koncerty
  • 29. 03. 2024NAURRAKAR Nuclear Misanthropic Black Metal https://www....
  • 03. 04. 2024Gurs - post punk z Baskicka ve šlépějích kapel jako Chain...
  • 04. 04. 2024Conflict (uk), Ginnungagap (cz)
  • 05. 04. 2024Conflict (uk), Eye for an Eye (pl), Lucifer Efekt (cz)
  • 05. 04. 2024Black thrash metalová formace Unpure ze Švédska a black m...
  • 05. 04. 2024Hrají: N.V.Ú. punk ( Východní Čechy ), STREET MACHINE har...
  • 06. 04. 2024Conflict (uk), Eye for an Eye (pl)
  • 08. 04. 2024Pestilence se vrací do Ostravy! Tentokrát je doprovodí Ca...
TRNY& ŽILETKY Třetí hlas

NASTY? - Omnia CD-R 2008, Ek!m Records

Moc pěknou adresu uvádí skupina Nasty? – pochází z Božičan, Chodova u Božičan a Ostrova u Chodova u Božičan. Trochu těžší je to se stylovým zaměřením,  neurocore je sice hezký termín, ale co přesně si pod ním představit? Obal toho moc nenapoví, vpředu jen oči, uvnitř přeloženého dvojlistu texty a kresba smutné víly. Texty jsou téměř komplet v češtině a víceméně se jedná o specifickou poezii, někdy trochu zkratkovitou (Talia, Amenity), někdy čistě lyrickou (v Manitu zná poselství vět asi jen autor). Stigma je typickou ukázkou toho, co už tady bylo mnohokrát – „Naše stigma je beznaděj... každý jsme sám... na cestě prázdným životem... možná máme strach, že nevíme, kdo jsme“. Hezky poskládaná jsou slova v Kráse (resp. v Sinus), všechny věty začínají stejně („krása je“) a těch krás dokázali Nasty? najít celou řadu. Jedinou polocize pěnou skladbou je Talia, ve které po českém úvodu následuje pár slůvek, která znamenají kletbu v mně neznámém jazyce (latina, italština?).

Ale zpátky k neurocore. V provedení Nasty? by tento termín mohl znamenat „zneklidňující“. Přesně tak totiž hudba na Omnii působí. Úvodní Stigma sice začíná jako odlehčený rock, ale s nástupem zpěvu nebo spíše expresivního řevu se dostává na core. Druhou vokální polohou je hodně rychlé odříkávání textu a třetí podivný pseudoženský zpěv (který je dílem chlapa). A když se do popředí dostane krásná melodie vykouzlená violoncellem (hostující Maestro Punkt), slova jsou šeptána. Dohromady to působí naléhavým a nervydrásajícím dojmem. S Maiou je tu první problém se zpěvem. Hostující Pe-T-Ra je v pohodě, ale domácí Ven.C@ trochu ujíždí... V následující Kráse, křehké pomalejší kompozici, předvádí Pe-T-Ra za mikrofonem velmi kvalitní výkon. Vedle ní jsou ke slyšení i netradiční nástroje, djembe (Bob) a bezový klarinet (hostující Pavel Brom). Se Sinus přichází přitvrzení, ostře řezané riffy, dusot bicích a... úplně stejná slova jako v Maie. Přitom hudebně jsou skladby rozdílné jako den a noc. Zmiňovaný rachot se střídá s minimalistickými pasážemi, v nichž vystrkuje růžky i baskytara (Tomáš), která je ostatně dobře slyšet na celé nahrávce. Ani ne minutu trvá Omnia, „instrumentální“ cvrlikání o ničem a následuje další drsnější song. Řezající kytary (Ven.C@, Kilo), brblající basa, kreativní bicí (Bob), naléhavý zpěvořev a pak opět nepříliš přesvědčivý čistý hlas – tahle poloha se prostě nedaří a asi by bylo lepší pro vybrané pasáže použít hostujícího zpěváka, případně Pe-T-Ru. Amenity a zvolnění, zase různé zpěvy a zase ten nepovedený...  Přitom hudebně jde o zajímavé prolínání nálad. Závěrečná Tessa (druhá instrumentálka) už jenom zklidňuje a ukolébává kytarovým vybrnkáváním.

Nasty? se snaží tvořit netradiční a těžko zařaditelnou muziku a v podstatě se jim to daří. Rezignují na tradiční písňovou formu, sloky i refrény. V některých momentech jsou velmi přesvědčiví, v některých žel působí trochu nejistě (hlavně čistý mužský zpěv je vedle jak ta jedle), ale celkově určitě nejsou „nasty“. Pochvalu zaslouží zvuk ze studia ExAvik.

Seznam skladeb:

  1. Stigma
  2. Maia
  3. Krása
  4. Sinus
  5. Omnia
  6. Manitu
  7. Amenity
  8. Talia
  9. Tessa

Čas: 40:43


Zveřejněno: 20. 02. 2009
Přečteno:
3359 x
Hodnocení autora:
7 / 10

Autor: Johan | Další články autora ...

Fotogalerie


Komentáře

Zatím je tu mrtvo. Určitě nejsi bez názoru, tak buď první a přidej svůj komentář