Nejbližší koncerty
  • 19. 04. 2024Drom, Bullfrog, Mayon
  • 20. 04. 2024Kapela Bloody Obsession a Barrák music club pořádají třet...
  • 20. 04. 2024DROM, MAYON, DRUTTY
  • 22. 04. 2024DEAF CLUB (USA) + FUCK MONEY (USA) + DECULTIVATE + SKIPLIFE
  • 23. 04. 2024Joshua Zero (UK) & Wczasy (Pol) & Blue Chesterfield > 23....
  • 23. 04. 2024Výjimečný kytarista a hudebník, několikanásobný držitel B...
  • 26. 04. 2024OBSCENE EXTREME WARM UP TOUR 2024 - tentokrát za účasti I...
  • 26. 04. 2024The Stubs (PL) + Arrogant Twins + Neuro Bats
ASMODEUS - "Pobřeží královny Marie"

MR. SCARECROW – 30 Silver Pieces CD-R 2008, vlastní náklad

Ostravská skupina Mr. Scarecrow před nedávnem rozšířila řady tuzemských powermetalistů a pustila do světa rovnou dlouhohrající nahrávku. A tak se nabízí otázka, jak čtyřicetiminutovou hrací dobu ustojí a zda by nebylo rozumnější nahrát nejdříve tři, čtyři skladby a pak přemýšlet o plnohodnotném nosiči. No, plnohodnotném, CD sice (prý – na recenzi dorazila pálenka a torzo obalu) vyšlo zabalené jako digipack, ale kolečko uvnitř je pálené.

Klávesové intro, výkřik jako Láďa Křížek a ... power metal. Power metal zcela konformní a v podstatě začátečnický. Hned první skladba trpí přílišnou rozháraností a tři základní motivy jsou prostě příliš. Ten první je sotva průměrný a ani podkreslení klávesami se příliš nepodařilo. Nepovedl se ani násilný přechod do svižnější části, která naopak slušně odsýpá a skočný rytmus skupině docela sedí – škoda, že se po chvíli opět kormidlo obrací k postupům z úvodu. Třetím motivem je vcelku neotřelé sólo, žel příliš krátké. Ve Vision zaujme jen a pouze zpěv, který v podstatě nudnou kompozici drží nad vodou. Stokrát omleté riffy, uniformní sólo a rozhozený bubeník, který chvílemi snad ani neví, co hraje. Trojka místy zamíří do speedmetalového hájemství, ale ani tady se nehraje první liga.

Asi největší hitový potenciál má čtvrtá Mr. Scarecrow, jednoduchá vypalovačka se silně chytlavými momenty, o které se stará zpěvák i kytarové sólování. Z celého materiálu se vymyká pomalá balada Walking In The Scarlet Dew, která se sice neobejde bez trochy patosu, ale nesklouzne ke kýčovitosti. Nosný motiv je dostatečně silný a klenuté vokály nastupují právě ve chvíli, kdy je to zapotřebí. Druhá polovina alba je vůbec mnohem podařenější a tak lze na otázku položenou v úvodu odpovědět s předstihem. Osm skladeb je zatím nad síly Mr. Scarecrow a jako první prezentace by postačil poloviční počet. A šestá  Confess II by na vzorku určitě neměla chybět. Je o třídu lepší než první tři skladby a, i přes poměrně dlouhou stopáž, má stále co nabídnout. Opět je hodně členitá, ale přechody nejsou tak dramatické. Na tvrdším základě stojí předposlední 30 Silver Pieces. Jde o nejdotaženější song, který by mohl signalizovat, jakým směrem se bude tvorba Pana Strašáka ubírat v budoucnu.

Na nahrávce zpívá Roman Kozelský, který ale z kapely na sklonku roku 2008 za trochu dramatických okolností odešel. Jeho výrazný zpěv je nejsilnější devízou nahrávky, tou nejslabší pak výkon bubeníka a místy i hodně jednoduché klávesy (v jejich případě je ale třeba trochu přimhouřit oko, protože je nahrál teprve nedávno čtrnáctiletý Šimon Greško). Se sbory ve čtyřech skladbách pomohl Jaromír Opiela (Denet), v jehož studiu se nahrávalo a který se také postaral mix & mastering. Zvuk je průměrný – nástroje jsou sice dobře čitelné, ale celkově zní nahrávka spíše jako demo a za produkcí žánrových souputníků zaostává.

Seznam skladeb:

  1. Revenge
  2. Vision
  3. Hidden From History
  4. Mr. Scarecrow
  5. Walking In The Scarlet Dew
  6. Confess!!
  7. 30 Silver Pieces
  8. Even Bacillus Wants To Live

Čas: 36:57

www.mrscarecrow.wz.cz


Zveřejněno: 14. 02. 2009
Přečteno:
3294 x
Hodnocení autora:
5 / 10

Autor: Johan | Další články autora ...

Fotogalerie


Komentáře

29. 09. 2009 07:25 napsal/a Klingi
Slabé klávesy
Tak jsem si po roce, při brouzdání netem, vzpomněl na tuhle recenzi. Jen pro zajímavost na http://bandzone.cz/myproject je sólový projekt toho \" jednoduchého \" klávesáka (místy :-) ) - nemám pocit, že by se i v téhle kapele nechtěl předvést ...... možná je to záměr - kdo ví ....