Nejbližší koncerty
  • 29. 03. 2024NAURRAKAR Nuclear Misanthropic Black Metal https://www....
  • 03. 04. 2024Gurs - post punk z Baskicka ve šlépějích kapel jako Chain...
  • 04. 04. 2024Conflict (uk), Ginnungagap (cz)
  • 05. 04. 2024Conflict (uk), Eye for an Eye (pl), Lucifer Efekt (cz)
  • 05. 04. 2024Black thrash metalová formace Unpure ze Švédska a black m...
  • 05. 04. 2024Hrají: N.V.Ú. punk ( Východní Čechy ), STREET MACHINE har...
  • 06. 04. 2024Conflict (uk), Eye for an Eye (pl)
  • 08. 04. 2024Pestilence se vrací do Ostravy! Tentokrát je doprovodí Ca...
INSANIA

Na sklonku roku 2008 oslavila táborská partička F.O.B. nekulatých 13 let od založení a zároveň vydala už třetí oficiální album.

O aktuální nahrávce, dění v kapele, koncertech, hracích kostkách a rodičích pohovořil bubeník Márty.

DW: V současné době vaše kapela vydává nové album s názvem The Dice. Má pro tebe The Dice (kostka) nějaký zvláštní význam?

Zvláštní význam, ani ne, i když pokud se nad tím zamyslím, není to geniální věc? Zvlášť když má sedm stran.

Johan: Sedm stran? To se mi nějak nezdá... Kostka na obalu má (jestli správně počítám...) stran šest... a na jedné sedm teček.

Jak to můžeš tvrdit? Dyť ta kostka není vidět celá. Ale pointa je teda v sedmi tečkách, to máš pravdu. Viděls film dva nosáči a video?

DW: A kdo s názvem na nové album přišel?

Název vymyslel kytarista Bendis.

Johan: Co tím chtěl autor říct? Předpokládám, že jste o názvu diskutovali (a že mi teď nenapíšeš, že nevíš, když to vymyslel Bendis...).

Sedm teček, to je jistá výhra. To dá přece rozum. Zase se musím odvolat na ten film o dvou nosáčích (smích). No a ani jistá výhra nebyla nic platná tomu týpkovi z obalu. Je v tom určitá šíře i hloubka.

DW: Je právě Bendis autorem všech názvů CD nebo je to kolektivní práce?

Ano, Bendis je autorem všech názvů našich alb. Co se týče názvů demokazet, které byly předtím, tak vzhledem k tomu, že je to už dlouho, tak si přesně nepamatuju, jak to bylo. Název prvního dema jsem dal dohromady asi s Corbowem, jak to bylo ale u těch dalších? Myslím, že kolektivně.

DW: A co texty? Je to výhradně zpěvákova práce, či se na nich podílí celá kapela?

Texty píšeme tak nějak všichni, ale největší podíl má manager Jirka. Na The Dice napsal 5 textů on, 2 zpěvák Peťa, kterej je už rok po nehodě v komatu v nemocnici, po jednom Corbow a Elizabeth (to je dcera mýho bratrance) a jeden nám přišel mailem.

DW: Přišel mailem? Víš alespoň od koho? Nebo prostě mailem?

Je to song Spam Exported a opravdu jen přišel mailem, tuším že z adresy apa2yankfan@advest.com - mrkni na to, je to fakt jízda.

Johan: Jízda i je i nové CD. Když si přehraju vaše tři alba, tak každé je stylově někde jinde. Hlavně novinka se hodně vzdálila plus mínus technickému death metalu a zamířila k metalcoru. Čím to? Už vás smrtící kov nebavil?

Je to určitě dáno vývojem a tím co posloucháme, což se dost mění. Myslím, že u všech. Já osobně teď zmíněný styl poslouchám hodně, co se týče kytaristy a basáka, tak tam si úplně nejsem jistej, ale určitě také neposlouchají to samý, co před pěti lety. Zpěvák Mára má také rád metalcore, ale i „klasické“ styly jako death, thrash atd. Nicméně zas tak úplně bych to do pytle s metalcorovýma kapelama neházel. Jsou tam vlivy tohoto stylu, ale nelze říct, že F.O.B. hrají metalcore. Pořád je tam dost death metalu a thrashe a HC. Samozřejmě občasný čistý zpěv to pak posadí i jinam.

Johan: Nemáš strach, že vás začnou (posluchači nebo kritici) označovat jako „trendy“ kapelu? Přece jen metalcore je momentálně hodně populární záležitostí a přibývá kapel, které se tomuto stylu věnují...

No o tohle asi strach nemám, protože si nemyslím, že by takových lidí bylo hodně. Nová deska se výborně prodává na koncertech, až mě to překvapuje, a ohlasy lidí jsou překvapivě vynikající. Ano, zaznamenal jsem taky asi 2 názory, že jsme začali hrát trendy muziku a že starší tvorba byla lepší. Pro tyhle lidi jen můžu napsat, že na další živé koncíky hodláme oprášit taky některé starší kousky z předchozích dvou alb.

Johan:  Už jsi zmiňoval tragédii, po které je zpěvák Peťa v komatu. Snad to není nevhodné, ptát se na záležitosti okolo zpěvu... Plánovali jste už s Peťou využití čistého zpěvu? Nebo to přišlo až s Márou, který zvládá civilní polohy obstojně?

Určitě by na to časem došlo, ale když jsme vzali Peťu jako sólo zpěváka, tak nám v tu chvíli stačilo, to, jak pracoval se zpěvem. Obohatil naší muziku jednak odlišným frázováním a také hardcore polohou vokálu. Bylo jasné, že přijetí sólo zpěváka byl krok správným směrem. V momentu, kdy do kapely přišel Mára, tak nám chyběly ještě 4 věci a na těch Mára, co se týče zpěvu, pracoval sám. Vzhledem k tomu, že čistou polohu zvládal od začátku, tak jsme nebyli proti zkusit to.

Johan: Na The Dice jste zařadili i dvě skladby z promo EP, které právě Peťa nazpíval. Důvodů může být celá řada, mě samozřejmě napadá jakási pocta Peťovi. Nebo je to jinak?

Slovo pocta mi úplně nesedí, ale dá se to tak říct. Ano, to je jeden z důvodů, asi ten hlavní, nicméně Peťa je naživu a všichni doufáme, že se to obrátí a že se probere z komatu. U těch songů je tam navíc i odlišný feeling, takže také proto jsme se rozhodli je použít.

Johan: Nahrávali jste opět v Kocis studiu. Přiznám se, že si nepamatuji, že by tam nahrávala nějaká další metalová kapela. Můžeš studio trochu představit?

Jo pár jich tam už nahrávalo, ale spíš jen místní nebo regionální grupy. Se zvukařem Kocisem spolupracujeme už dlouhou dobu a když dal dohromady nové prostory a v nich studio, bylo jasné, že ho vyzkoušíme. To jsme učinili při nahrávání proma a rozhodli se natočit tam i desku. Nahrávali jsme digitálně, je zde možnost najednou nahrávat 24 stop, počet stop je celkově neomezený, oddělená režie, box na bicí, prostě normální studio. Pro nás hlavní výhoda, že jsme byli doma a tudíž já jsem si třeba nemusel vzít ani den dovolený apod. Trávili jsme tam dlouhá odpoledne o prázdninách (smích).

Johan: O výsledný zvuk se postaral Colin Davis – kdo to je a jak jste se k němu dostali? Jste s jeho masteringem spokojeni?

Chtěli jsme zkusit mastering v zahraničí. Vybírali jsme mezi pár studii a nakonec se rozhodli pro tohle v USA. V dnešní době rychlého připojení už tohle není problém. Pošleš song a většina studií ti udělá ukázku, my jsme měli ještě možnost všechno korigovat. Byla to docela dobrá zkušenost.

Johan: CD opět vyšlo u  I.F.A. Rec., stejně jako to předchozí. Znamená to, že jste s Ifou spokojeni? Hledali jste jinou firmu nebo jste měli jasno od začátku, že The Dice vyjde u Ify?

A stejně jako ta první. Jinou firmu jsme nehledali a dá se říct, že je to takhle ok. Spokojený člověk být nemůže nikdy a tak proto Ifu neustále masírujeme, aby něco dělal. On nás za to nemá rád (smích).

Johan: Poprvé máte dokonce promo obaly v pošetce. Kolik kusů máte připravených? Do kterých zemí míříte s propagací?

Na proma máme připraveno něco přes 300 ks. Propagace se dělá po celé Evropě a samozřejmě hlavně doma.

Johan: A varianta digipack – proč? Myslíš, že lepší obalová technologie přiláká fanoušky lépe než klasická plastová krabička? Nebo jsou k mání obě verze? V jakém nákladu The Dice vyšlo?

No na digipacku trval Ifa, pak se nám to asi všem začalo líbit a je to určitě lepší než normální krabička. Je to příjemnější a navíc cenově v tom není takový rozdíl. Takže snad i tohle přiláká fanoušky. Dělali jsme pouze digipack, i když na začátku byla v úvaze verze napůl s klasikou. CD The Dice vyšlo v nákladu 1000 ks digipack, stejně jako naše předchozí dvě alba. Debutu už máme pouze pár kousků. Druhé CD je na tom téměř podobně.

DW: Vaše se hudba sestává z mnoha různých textur a žánrů. Kdo je pro tebe taková největší hudební ikona? Dovedl by sis někoho vybavit?

Co se týče stylů, tak já poslouchám fakt skoro všechno (death, heavy, speed, power, new, metalcore atd.), něco méně, něco více. Na koncertech třeba i grindovky, ale doma si je moc nepouštím, musím na to mít náladu. Co se týče přímo ikon, tak nejde asi jednoznačně odpovědět. Kapely, který třeba poslouchám teď, jsou Diablo, Raunchy, As Blood Runs Black, Divine Heresy, Destinity, God Dethroned, Mnemic, Soilwork, Blinded Colony, Nightrage, Caliban atd. Jsou to nyní spíš metalcore záležitosti, ale jak říkám, je to podle nálady. Třeba teď dost makám na stavbě o víkendech a tam si nejradší pustím rádio Beat, protože tam hrajou z tvrdý muziky téměř všechno a hlavně old school záležitosti a tudíž si pěkně zavzpomínám. Ikony? Tak dobře - ukecals mě - Soilwork, In Flames, ze starších Death, Slayer (super koncert teď v Praze!), Testament, Iron Maiden. Stačí?

DW: A kdybys měl jmenovat jediného člověka?

Chuck Schuldiner.

DW: Co teď? Jak vidíš vaše koncertní plány? A chystáte třeba nějaké samostatné turné?

Miniturné jsme měli mít před křestem, který byl 16.11.2008 v Českých Budějovicích, byly ještě 3 koncerty, který jsme bohužel zrušili kvůli mým pracovním povinnostem, což přišlo narychlo. V roce 2009 začne koncertní smršť na podporu vydané desky. Teď už je tam asi 10 koncertů v prvním kvartálu. V plánu je hrát co nejvíc, jako za starých časů, takže uvidíme, jsme všichni hodně pracovně vytíženi, takže prostě podle možností. Z těchto důvodů asi nejde uspořádat nějaký souvislejší turné třeba týden nebo 10 dní za sebou. V plánu je taky hodně hrát v létě.

DW: Je v plánu také nějaký ten letní festival, kromě klasiky AFODu? Třeba Brutálek či MOR?

Jak jsem řekl, rádi bychom v létě hráli co nejvíc, takže i tyhle dva festivaly, kromě AOFDu, jsou v plánu. Uvidíme, zda nás tam budou chtít, oba jsou již hodně o zahraničních hvězdách.

DW: Jasně... Doufejme, že vás uvidíme co nejvíc, rozhodně síla materiálu se dá velice dobře zúročit... Kromě jiného organizujete i fest Žižkův vraždící palcát. Letos oslavil 10 let od svého založení. Co plánujete na letošní rok? Máte již nějaké kapely potvrzené?

No tohle je spíš dotaz na našeho managera, protože já teď o kapelách na pokračování v 2009 nemám ani páru. Žižka bude v roce 2009 2x a to 21.3.2009 a 19.9.2009. Info je vždy na webu http://zizka.fob.cz

DW: Každopádně díky za info. Teď trochu k tvojí osobě. Kdo tě přivedl k bubnování? Podporovali tě rodiče v této činnosti nějakým způsobem, nebo to všechno vzniklo z tvé vlastní hlavy?

Na bicí jsem začal hrát v prváku na učňáku v hudebním kroužku. Ke hraní mě přivedl můj spolubydlící. Rodiče mi spíš říkali, ať se učím, podpory moc nebylo, ale nemám jim to za zlé.

DW: Takže žádné kupování prvních souprav?

No to ani náhodou. Začátky byly na krabice na půdě. První bicí jsem si koupil asi po roce.

DW: Je zvláštní, že ty největší hvězdy současné metalové scény říkají, že je vždy rodiče podporovali. Nepřijde ti to divné? Například Tuomas z komerčně sakra úspěšných Nightwish dokonce řekl, že měl radostné dětství. Jak jsi na tom byl ty?

Jo to je možná tím, že jsou to hvězdy. Jde o to, co je pravda (smích). Dětství jsem měl rozhodně v pohodě a myslím, že také radostné. Určitě ale není pravidlem, to co říkáš. Myslím, že kdybys vyzpovídal pár punkových star, tak by ses dozvěděl možná pěkný věci. Nightwish je sladká muzika, takže tam si to jejich dětství dokážu úplně představit. Co ale třeba Axl Rose z G´N´R?

DW: Jo pravda, ale bavíme se o metalu a většina lidí, které jsem slyšel, pochází z úplných rodin. Je to zajímavé, většina z nás nemá žádný důvod pro to poslouchat tak agresivní hudbu a činí to... Čím si myslíš, že to je?

Tak, tak. Určitě je to všechno projev jakési ventilace. Něco, co je uvnitř, musí ven. Neřekl bych ale, že to souvisí s dětstvím nebo s rodinou. Myslíš, že ten kdo dělá popinu, je na tom naopak sociálně špatně? Já u muziky a hraní relaxuju. Po celodenním vypětí v práci si rád zahraju nebo aspoň něco poslechnu. Možná je to něco jako Dr. Jekyll a Mr. Hyde. Nevím.

DW: Je to zajímavé a určitě máš pravdu v tom, že je to hlavně ventilace. Jak vidíš používání triggerů při bubnování? Někteří to berou jako jakousi úlevu od pořádné makanice, někteří naopak triggery vychvalují. Co ty na to? Používáš je často?

Výhoda u živých koncertů je určitě v tom, že máš stále stejný zvuk, nic se neřeší a jede to. Co se týče nahrávek, tak to chce použít dobré samply, aby to znělo. Já sám teď na akce triggery netahám, ale používám je ve zkušebně, při nahrávání. Mám pomocí nich a pár mikrofonů ozvučené celé bicí a i ostatní nástroje a můžeme si tak z každé zkoušky udělat velmi slušnou pracovní nahrávku, kterou pak doma používáme k další práci a rozvíjení riffů apod.

Johan: To je docela zajímavé. To se takhle „babráte“ s každou zkouškou? Jak často vlastně zkoušíte – Bendis (nebo BIS – proč si vlastně změnil nick? – smích) bydlí v Praze...

No ne úplně s každou, ale vzhledem k tomu, že můžeme zkoušet pouze o víkendech, tak nám samozřejmě tohle pomáhá. Nezkoušíme ani každý víkend, pokud ano, tak 2x nebo 3x tj. pátek – sobota - neděle. Když jsou koncerty hodně hustě, tak zkoušky vynecháváme, což velmi nelibě nese Corbow, ale jsme přece profíci (smích).

Johan: Asi je nejvyšší čas tohle interview ukončit, nebo nám zase někdo napíše, že to je moc dlouhé a nemá čas to celé číst (smích). O plánech s koncerty už řeč byla, takže máš posledních sto znaků...

Jo, taky si říkám, nebo ze mě vytáhnete i to, co jsem nechtěl říct. Myslím že tohle nikdo nenapíše, zato se ale jistě najdou osoby, které napíšou, že F.O.B. se má, když má vlastní zin, tak to se to potom o nich píše... (smích).

www.fob.cz


Zveřejněno: 29. 01. 2009
Přečteno:
3843 x
Autor: Redakce | Další články autora ...

Fotogalerie


Komentáře

Zatím je tu mrtvo. Určitě nejsi bez názoru, tak buď první a přidej svůj komentář