Nejbližší koncerty
  • 29. 03. 2024NAURRAKAR Nuclear Misanthropic Black Metal https://www....
  • 03. 04. 2024Gurs - post punk z Baskicka ve šlépějích kapel jako Chain...
  • 04. 04. 2024Conflict (uk), Ginnungagap (cz)
  • 05. 04. 2024Conflict (uk), Eye for an Eye (pl), Lucifer Efekt (cz)
  • 05. 04. 2024Black thrash metalová formace Unpure ze Švédska a black m...
  • 05. 04. 2024Hrají: N.V.Ú. punk ( Východní Čechy ), STREET MACHINE har...
  • 06. 04. 2024Conflict (uk), Eye for an Eye (pl)
  • 08. 04. 2024Pestilence se vrací do Ostravy! Tentokrát je doprovodí Ca...
TELEPATIE VI

NAPALMED – iii CD 2008, vlastní náklad

A nedají si pokoj a nedají... Kdo? No Radek K. a Martin B., kteří momentálně tvoří nejrespektovanější český noise projekt Napalmed. 22/04/07 nahráli jedinou sáhodlouhou skladbu (několik zvuků do ní 10/08/06) a postarali se o rachoty, hluky, materiály, efekty, kovy, vodu, vibrace, vlny, zvuky, bordel, odpad, dech, hlas, křik, grafiku a fotky. Mix a mastering pak spáchali Daemon s Radkem K. 17/11/07. Asi je většině našich čtenářů známo, že Napalmed není o hudbě v běžném chápaní smyslu slova „hudba“ – ostatně hezky to popisuje promo list: žádná hudba, žádné ticho, jen a pouze „čistý drsně tovární improvisovaný hluk“ v Napalmedím stylu.

A tady bych mohl v podstatě skončit, protože stejně nedokáži předkládaný materiál lépe popsat než tvůrci. Osmdesát minut hluku, ruchu, lomozu, skřípání, hučení, syčení, šustění, klepání, cinkání, chrastění, šumění... Ale když začínám mít pocit, že je to pořád stejné a monotónní, po dvaceti minutách přichází razantní změna – od dejme tomu továrního noise k noise strašidelnému – podivné „hlasy“ (skřeky, zastřený řev) jakoby vypadly z nějakého hororu. Tohle nahánění strachu trvá asi pět minut a pak zase návrat zpátky. Po půlhodině začínám mít pocit, že už jsem to všechno slyšel, že „to“ zní stále stejně, ale hrdinně volím pokračování poslechu. Po čtyřiceti minutách si jdu dát pauzu, čaj, sušenku, protože udržení pozornosti už není v mých silách. Po pořádné dodávce energie (kromě sušenky kus čokolády a čaj s 3 kostkami cukru) ruším pauzu a hluková masáž pokračuje. K další drobné inovaci dochází kolem 47. minuty, kdy zazní i tón podobný tónu hudebnímu. Pak pokračuje to, co už jsem se snažil popsat, až k samotnému závěru se hlukařina trochu uklidňuje, zpomaluje, a když se disk zastaví, v podstatě jsem rád, že je konec.

Za pozornost určitě stojí obal. Radek K. si na grafické záležitosti vždycky potrpěl a snažil se přicházet s netradičními řešeními. Zajímavá záležitost se skládá z osmi stran, kromě vrchní a spodní jde o barevné koláže, které možná vznikly při poslechu téhle „Intenzivní Industriální Inzultace“ (to jsou ta tři "i" v názvu).

Bodování z pochopitelných důvodů vynechávám, nejsem na podobné záležitosti „odborník“ (smích) a další poslech „tří íček“ nemám v nejbližších dnech, týdnech, měsících a letech v plánu. Nicméně pro vyznavače tohoto (ne)hudebního žánru bude Napalmed určitě laskominkou.

Seznam skladeb:

  1. iii

Čas: 79:50

www.napalmed.cz


Zveřejněno: 31. 01. 2009
Přečteno:
3478 x
Autor: Johan | Další články autora ...

Fotogalerie


Komentáře

Zatím je tu mrtvo. Určitě nejsi bez názoru, tak buď první a přidej svůj komentář