Nejbližší koncerty
  • 29. 03. 2024NAURRAKAR Nuclear Misanthropic Black Metal https://www....
  • 03. 04. 2024Gurs - post punk z Baskicka ve šlépějích kapel jako Chain...
  • 04. 04. 2024Conflict (uk), Ginnungagap (cz)
  • 05. 04. 2024Conflict (uk), Eye for an Eye (pl), Lucifer Efekt (cz)
  • 05. 04. 2024Black thrash metalová formace Unpure ze Švédska a black m...
  • 05. 04. 2024Hrají: N.V.Ú. punk ( Východní Čechy ), STREET MACHINE har...
  • 06. 04. 2024Conflict (uk), Eye for an Eye (pl)
  • 08. 04. 2024Pestilence se vrací do Ostravy! Tentokrát je doprovodí Ca...
F.O.B. - Outside The Palace Walls

BERSERK - Rites of supremacy CD 2003 - Adipocere Rcs.

Tak i ve Španělsku mají bandu hlásící se k pravému pohanskému black metalu. Parta čtyř týpků si říká Berserk, na promo letáčku mají všichni obličeje pokreslené bělobou a černotou, zlé výrazy a  v rukách meče. Když se kapela otevřeně pasuje za true pagan, u někoho to vzbuzuje úsměv; mě to nevadí, pořád lepší než kdyby se hlásila k christian kovu. A navíc si myslím, že ten pohanský nádech hudba Španělů má, a to nejen kvůli využití kláves. Když už u těch kláves jsme, tak příznivci černoty se nemusí otřásat hnusem, protože klávesy jsou použity spíše pro dokreslení atmosféry a není jimi nějak zbytečně plýtváno. Takže do zmíněného pohanského ranku řadí Berserk spíše melodie a chvílemi zpěv.

Hudba sice není nějaká měkárna, ale ani zběsilá smršť. Většinou dominují střední tempa, i když nějakých těch sypaček se dočkáme taky. Hlavní slovo mají kytary bzučící jak včelí úl, podporované jsou bicími, basa mi přijde místama tak trochu utopená, místama se ale dokáže dost tvrdě prosadit. Zpěv je ve dvou polohách ? tu drsnější obstarává nakřáplý hrubý hlas, tu jemnější téměř čistý zpěv v pomalých pasážích.

Zvuk někteří blekotové odmávnou, ale Berserk mezi ně naštěstí nepatří. Ne, že by to byl zvukový skvost, ale není to ani průser, řekl bych takový průměr. Vono když to tak poslouchám, tak slovo průměr asi toto dílko charakterizuje nejlépe. Prostě poslouchá se to celkem dobře, odsejpá to, má to zajímavé pasáže, má to i slabší místa, pochybuju, že to někoho omráčí, na druhou stranu to rozhodně není špatný a pro vyznavače stylu výěe uvedeného to může být příjemné zpestření sbírky.

Ještě letem světem (jak říkával náš vyučující na průmce?) k sestavě ? tu tvoří čtveřice mániček Nazak (voc), Frozen Wind (dr), Foristorm (guit) a Lord Monk (bass), kdo se stará o klávesy jsem z promopacku nevyčenichal. Rites of Supremacy je druhým štychem Berserk. Obal taky těžko můžu nějak rozebrat, promáč ho má černobílý, ale tvrdí se na něm, že origoš je full colour. A co znamená titulní výjev u stromu, kolem kterého se shromáždili nějací válečníci, netuším.

čas: 42:00 www.berserkhorde.com

email: berserkhorde@yahoo.es


Zveřejněno: 10. 03. 2004
Přečteno:
3522 x
Autor: Johan | Další články autora ...

Fotogalerie


Komentáře

Zatím je tu mrtvo. Určitě nejsi bez názoru, tak buď první a přidej svůj komentář