Nejbližší koncerty
  • 26. 04. 2024OBSCENE EXTREME WARM UP TOUR 2024 - tentokrát za účasti I...
  • 26. 04. 2024The Stubs (PL) + Arrogant Twins + Neuro Bats
  • 28. 04. 2024Neděle 28.4.2024 PARLAMENT CLUB PLZEŇ. SLOW FALL (Finla...
  • 29. 04. 2024RAEIN (IT) + Stormo (it) + Nervy
  • 04. 05. 2024Při příležitosti vydání split LP Toxic future / Life disa...
  • 06. 05. 2024CLOAKROOM (USA, Relapse) + PANENSKÉ PLAMENY
  • 09. 05. 2024NĀV + Łūt
  • 10. 05. 2024Již dvanáctý ročník rodinného metalového festu BUGRFEST p...
HUSMAN FEST

TISÍC LET OD RÁJE – Waves CD 2008, Élysion

V tradici nastolené minulým albem pokračují brněnští TISÍC LET OD RÁJE v případě obalu nového CD. Ne, že by byla grafika tak podobná, ale opět se nešetřilo na papírovém přebalu krabičky. Tím ale veškerá podobnost končí. Když srovnám výtvarnou stránku alb Gaia a Waves, tak na novince je vše podstatně dotaženější. Gaia sice měla pozoruhodnou titulní stranu, ale zbytek byl víceméně tristní. To Waves na první pohled působí spíše nenápadně, ale celkové vyznění je mnohem dotaženější, s jasně danou koncepcí a vytříbeným názorem. Jen černá, bílá a perokresby ženských aktů doplňující texty. Zajímavý je fakt, že i když je většina skladeb nazpívána anglicky, jsou v tomto jazyce v bookletu pouze  úryvky, zato v české mutaci jsou texty komplet. Navíc je u každého uveden rok vzniku – a opět stojí za pozornost, že slova vznikala v poměrně dlouhém období – nejstarší už v roce 1992, nejnovější vcelku podle očekávání letos. A určitě je dobré se do slov trochu ponořit, protože se nejedná o klasické texty typu sloka – refrén, ale spíše o poezii. Jejich náplň je víceméně lyrická, převažují přírodní motivy, ale při „čtení mezi řádky“ se objevují i témata o vztazích, vášni, smrti...

V hudební rovině se TLOR čím dál více vzdalují black metalu. Jistě, předchozí album nebylo přímo blackmetalové, ale svým způsobem extrémní bylo, zejména v rovině zpěvů. Novinka značně polevuje i v této oblasti. Dashin blackový skřehot a Křečkův growl doplňují další dvě zpěvandule – v 6 písních klávesistka Hellča a dále hostující Dorka ze skupin Tara Fuki resp. Vertigo (v 9 případech). V několika skladbách melodické vokály dokonce dominují a hudba TLOR tím dostává úplně nový rozměr – zasněný či melancholický. I díky tomu je Waves poměrně pestrou kolekce deseti skladeb, které se stylově rozpínají od zasmušilého rocku po nářeznický metal (řekněme, že black, doom, gothic i heavy). Hned úvodní song hýří náladami. Po metalovém úvodu se skřehotem a chrchlotem z ničeho nic přichází tuc tuc pasáž s melodickým zpěvem – a bác, zase řev, kytarové eskapády podkreslené klávesami a opět zvolnění a znovu marš a … aby toho nebylo málo, ocitáme se v rytmu španělského folklóru. Za 6 minut toho TLOR stihli opravdu hodně, možná až moc.

Zbylých 9 skladeb je možné rozdělit do 2 skupin:

První skupina (pro jednoduchost ji budeme nazývat skupina A) obsahuje skladby, které se odvíjí v duchu první Nightmare a obsahují jak drsnější, tak volnější pasáže a svým způsobem navazují na předchozí album. Sem bych zařadil kusy č. 2, 3, 5, 7, 8. Ale pozor – rozhodně se nejedná o songy podobné si jako vejce vejci, každý je jiný a s rostoucím počtem poslechů se objevují další a další drobnůstky, vychytávky a překvápka. Možná jen těch zvratů je někdy příliš...

Skupina druhá (skupina B – tím nechci říci, že by byla nějak podřadnější, to je čistě rozlišovací označení – smích) pak obsahuje pomalé ukolébavky. Typickým vzorkem je čtyřka Guilt – křehká balada s Dorčiným zpěvem a syntezátory dalšího hosta, kterým je Tudy (Insania). Někdy se ve skupině B ani nejedná o celou skladbu, třeba v šesté  Moravian Karst se snové pasáže nachází uprostřed a na konci rozjuchané rockové pecky. Druhým zástupcem béčka je titulní Waves.

Asi nejvýraznějším počinem je Sea Fever se symfonickým nádechem, dramatickými úseky a pestrou paletou vokálů. Z celé desky ještě vybočuje závěrečný Zmijí šíp, ve kterém zní český zpěv a také klasické hardrockové tóny hammondek (i když asi syntetických).

Celkový dojem z téhle skládačky je nakonec trochu rozpačitý. Obsahuje řadu silných momentů a je výborně nazpívaná. Ale občas mám pocit, že jsou zlomy v některých skladbách násilné a že by neškodilo, kdyby se místy vsadilo na tradičnější písničkovější formu. Další otázkou zůstává, jak se s tímto materiálem TLOR popasují na pódiu – přece jen se hostující Dorka podepsala hodně výraznou měrou a jestli na koncertní štace s kapelou nevyrazí, bude asi hodně těžké předvést Waves živě stejně jako na albu.

Seznam skladeb:

  1. Nightmare
  2. The Storm
  3. Roses And Temptation
  4. Guilt ¨
  5. L:O:T
  6. Moravian Karst
  7. Clouds And Roses
  8. Sea Fever
  9. Wave
  10. Bonus: Zmijí šíp

Čas: 50:21

http://www.tlor.cz


Zveřejněno: 24. 12. 2008
Přečteno:
3591 x
Hodnocení autora:
7 / 10

Autor: Johan | Další články autora ...

Fotogalerie


Komentáře

12. 12. 2016 23:32 napsal/a Michèle Dorée
...depuis longtemps...
Tento příspěvek píši s odstupem spousty let za poslechem tvorby této kapely. Tisícovky nikdy nebyly vyloženě hvězdnou bandou, ale náhodou jsem s nimi měla spojené úžasné mladé roky, na které zbyla jen vzpomínka - a pořádně nostalgická. :-) Děkuji Tisícovkám a partě FOBIA zinu za hudbu, radost a kus nadšení, které se kdysi přeneslo i na mne a metal mně přes všechny změny zapsalo do srdce. Ave!
24. 12. 2008 00:05 napsal/a Dharm
výborná recenze
...přesně tak to působí i na mě! Trefa do černého..